Een belangrijke week staat ons te wachten

Maar liefst 51 procent van de S&P 500 rapporteert haar resultaten komende week. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere belangrijke cijfers, waaronder goede inflatie indicatoren.

Ondanks een daling van 17 procent dit jaar voor de S&P 500 rekenen analisten nog altijd met een winstverwachting van 228 dollar voor de S&P 500 (3.960). Als dat uitkomt, dan kan worden gesteld dat het met de koers/winstverhouding (17) voor Amerikaanse aandelen wel meevalt. Afgelopen week waren er verschillende bedrijven die tegenvallende resultaten publiceerden of die hun verwachtingen voor de toekomst naar beneden bijstelden. Opvallend was echter de positieve koersreactie op enkele bedrijven die met tegenvallende resultaten kwamen.

FYRug-OXwAAewT_

Gemiddeld zullen de winsten over het tweede kwartaal met 5,5 procent kunnen stijgen, geholpen door sectoren als Energie en Basismaterialen. Het gewicht van de sector energie is 4 procent, maar de winsten uit deze sector zijn goed voor 12 procent van de S&P 500. Mede daardoor hebben oliemaatschappijen een 65 procent lagere waardering dan de markt. Historisch is dat een extreme discount.

FYS7YeVXwAQ3nEy

Voor de rest van de markt oogt dankzij de inflatie de groei van de topline (omzet) sterk, maar door diezelfde inflatie zit er ook veel margedruk in de pijplijn in de vorm van hogere kosten, waaronder hogere lonen. De winstherzieningen zijn inmiddels negatief, normaal gesproken volgen dan de koersen.

FYL1nftXgAAf1te

Inmiddels hebben 106 van de 500 bedrijven uit de S&P 500 gerapporteerd. Nog altijd 76 procent van de resultaten zijn gemiddeld 4,7 procent beter dan verwacht. Voor wat betreft de omzet was 69 procent van de bedrijven beter dan verwacht. Dit ondanks een sterke Amerikaanse dollar die drukt op omzet en winsten van Amerikaanse bedrijven met buitenlandse activiteiten.

FYN9EL7XgAIf-Q5

Verder drukken ook toeleveringsproblemen op de resultaten, al is het beeld daar de afgelopen tijd wel verbeterd.

im-589271

Komende week wordt een belangrijke week voor de bedrijfscijfers, met resultaten van Microsoft, Google, Apple, Meta, Amazon, Intel, Visa en Exxon. Naast het feit dat maar liefst 51 procent van de S&P 500 de resultaten rapporteert, is er ook een bijeenkomst van het FOMC (de laatste tot eind september, een verhoging van 0,75 procent tot 2,25 – 2,50 procent), worden er inflatiecijfers in Europa gepubliceerd (prognose 8,7 procent) en volgt op het eind van de week ook nog de Employment Cost Index, voorlopig de beste indicatie voor de onderliggende kerninflatie.

FYTDOrfXEAAuSeN

Komende week wordt ook het BBP-cijfer over het tweede kwartaal van de Verenigde Staten gepubliceerd. Als gevolg de beperkende coronamaatregelen was er in het eerste kwartaal al sprake van krimp. Voor het tweede kwartaal wordt 0,1 procent groei verwacht, maar als dat even tegenvalt is er sprake van een (technische) recessie. Die recessie is dan niet meer dan een persbericht In een echte recessie (de niet zo zachte landing) staan winsten normaal gesproken nog meer onder druk, maar ook zonder recessie zullen taxaties omlaag moeten.

FYRLSdSXgAAOQWu
FYMnrFiUEAABBh1
FYRDq3KaQAAElPx

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.