Alternatieve aandelen voor Shell, 9 stuks op een rij

Shell, het meest verhandelde aandeel van Nederland. Maar wat zijn de alternatieven buiten onze landsgrenzen?

Over Shell

Royal Dutch Shell, al jarenlang hèt weduwen- en pensioenfonds bij uitstek. Te vinden in veel portefeuilles, een vaste en bekende waarde. Naar omzet toe gemeten zijn ze de nummer vier van grootste oliebedrijven ter wereld. De market cap is ongeveer 155 miljard USD (we vergelijken in dit artikel op basis van USD), 70 dollarcent aan winst per aandeel, en een dividend van 3,6% tegen een vrij stevige pay-out ratio van net geen 96%.

Met Corona hebben ze flinke tikken gehad, iedereen zat thuis. Geen brandstof voor je auto of vliegtuig nodig, de inkomsten en koersen daalden. Het herstel kwam, en veel olie en gas aandelen keerden terug naar hun oude niveaus. Shell zit nog niet op haar oude niveau van voor Corona, mede door het feit dat het dividend nog niet hersteld is. Ze hebben namelijk als een van de weinige olie en gas aandelen besloten om tijdens de Corona dip hun dividend te verlagen. Dat vertaalde zich in een flinke val van de koersen, Shell stond zelfs kort even onder een tientje.

Zoals gezegd, lang niet alle sectorgenoten verlaagden hun dividend, lang niet alle sectorgenoten kregen dezelfde klappen. We zien nogal wat verschillen in het herstel van de afgelopen maanden. Voor ons reden om verder te kijken dan Pernis.

Alternatieven

Er zijn meer dan genoeg alternatieven voor Shell, we bekijken er enkelen wat nader.

Gazprom

We beginnen in Rusland. Gazprom, afgelopen EK veelvuldig voorbij zien komen als een van de hoofdsponsoren. Market cap van 103 miljard USD, dividend van 4,88% tegen een pay-out ratio van 42,46%. Winst per aandeel van 40 dollarcent. Wel wat strubbelingen met de aanleg van de Nordstream 2 pijpleiding naar Europa. Toont mooie cijfers, toont een zeer mooi koersverloop het laatste jaar:

Koersverloop Gazprom. Bron: Yahoo Finance

@beursblogger heeft sinds 7 september 2020 positie in Gazprom

Lukoil

Ook Russisch. In Nederland minder bekend, in België beter te vinden door de tankstations die ze er exploiteren. Market cap van 60 miljard USD, dividend van net geen 4%, tegen een pay-out ratio van een kleine 40%. Winst per aandeel van 8,53 USD.

Koersverloop Lukoil. Bron: Yahoo Finance

Neste Oil

Via Rusland gaan we naar Finland, naar Neste Oil. Neste Oil richt zich grotendeels op biobrandstoffen van zowel personenauto’s, de scheepvaart, als van luchtvaart. De Finse overheid heeft het grootste gedeelte van de aandelen in handen. Gezien de stabiele Finse politiek wordt dit niet als een bedreiging of bezwaar gezien. De market cap is 48 miljard USD, het dividend is een bescheiden 1,5%. Het aandeel heeft in de tweede helft van 2020 een flinke vlucht genomen, mee op de golf van de groene hype. Groene aandelen gerelateerd aan hydrogen, EV’s, maar dus ook biobrandstoffen kenden een sterke stijging. Daarna volgde een daling. De weg naar boven lijkt echter weer ingezet, gesteund door het vertrouwen van analisten

Koersverloop Neste Oil. Bron: Yahoo Finance

Equinor

Noorwegen, bekend van haar puissant goed gespekte staatskas, afkomstig van de Noorse olie. Uiteraard kent Noorwegen ook een oliemaatschappij, Equinor. Met een market cap van 72 miljard USD ook zeker geen kleine speler. Equinor is (net als enkele anderen in dit lijstje) bezig zichzelf te vergroenen, en zet hierbij flinke stappen.

Koersverloop Equinor. Bron: Yahoo Finance

Total

TotalEnergies SA, uit Frankrijk. Met een market cap van 116 miljard USD zijn ze maar net een maatje kleiner dan Shell. Het dividend ligt op een stevige 7%, tegen een pay-our ratio van maar liefst 129,38%. Met andere woorden; ze betalen nu meer dividend dan ze eigenlijk aankunnen. Je mag daarbij vanuit gaan dat Total gelooft dat de omzet en inkomsten opnieuw zullen aantrekken, om dit forse dividend te kunnen blijven uitbetalen. Ze hebben hierbij dus gekozen voor een andere aanpak dan Shell, wat zijn dividend zoals hierboven genoemd dus wel inperkte.

Koersverloop Total. Bron: Yahoo Finance

BP

Ook een bekende van bij de pomp langs de snelweg, BP. Met een market cap van 83 miljard USD wat kleiner dan Shell en Total, de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico heeft ze hier een flinke tik gegeven. Het dividend is 5,28% tegen een pay-out ratio van 24,56%. Dit, in combinatie met een winst per aandeel van 2,56 USD en een koerswinstverhouding van 9,69, lijkt aan te geven dat hier nog ruimte naar boven mogelijk is.

Koersverloop BP: Bron: Yahoo Finance

Exxon Mobil

Ja, deze hoorde natuurlijk ook in dit lijstje thuis. Gevestigd in de VS, bij ons bekend onder het merk Esso. Market cap van 232 miljard USD, een flinke gigant op de markt dus. Dividend van 6,32%, tegen een pay-out ratio van 77,51%. Winst per aandeel is 1,10 USD. De koerswinstverhouding laat zich lastiger uitrekenen omwille van een nog niet zo lang geleden periode van verlies. Het afgelopen jaar zien we een mooi koersherstel:

Koersverloop Exxon Mobil. Bron: Yahoo Finance

China Petroleum & Chemical corp (SNP)

Ook wel Sinopec Corporation genoemd. De beurswaarde op dit moment is zo’n 77 miljard USD. De naam geeft het al weg, het is een Chinees bedrijf. Het dividend is een erg stevige 7,22% op jaarbasis, tegen een pay-out ratio van 87%. Het afgelopen jaar hebben ze een bescheiden herstel in koers laten zien van +16,3%. Verwacht wordt dat morgen (6 september) de laatste cijfers gepresenteerd worden.

Koersverloop Sinopec. Bron: Yahoo Finance

Aramco

We eindigen met een oliegigant uit Saudi-Arabië. Het is het vierde grootste bedrijf ter wereld, op market cap gemeten. De market cap is namelijk maar liefst 1,87 biljoen USD. Aan dividend betalen ze 4,02%, tegen een pay-out ratio van 150%. Dat laatste is wel erg fors. Het afgelopen jaar is de koers 2,5% gedaald. Mocht je interesse hebben in het kopen van Aramco, dan wordt dat een lastig verhaal. Wij kunnen het in ieder geval niet aankopen bij onze eigen brokers. Waar de meeste grote buitenlandse aandelen vaak ook een notering op Amerika hebben middels een ADR (American Depositary Receipt), heeft Aramco alleen een notering in Saudi-Arabië. Het is daarmee minder toegankelijk voor ons westerlingen. Wil je er toch in handelen, dan zal je op zoek moeten gaan naar een beleggingsfonds of ETF dat een zware positie heeft in Aramco. We wilden Aramco toch meenemen in deze lijst, omdat het het grootste oliebedrijf ter wereld is.

Koersverloop Aramco. Bron: Yahoo Finance

Maar hoe presteerde Shell het afgelopen jaar?

Tijd om nu eens te kijken naar hoe Shell presteerde, nu we haar concurrenten onder de loep hebben genomen.

Koersverloop Shell (USD). Bron: Yahoo Finance

Ook hier zien we een plezierig koersverloop het afgelopen jaar, in lijn met de meeste concurrentie. De koerswinstverhouding is 28,12. Analisten geven over het algemeen een positief advies over Shell:

Bron: Wallstreet Journal

Of Shell sterker of zwakker is dan haar concurrenten, en wat de betere keuze is? Die keuze bepaal je zelf. Wat we je wilden doen laten inzien is dat er meer olie aandelen zijn dan alleen Royal Dutch Shell A. Hopelijk helpt dit artikel je verder te kijken dan Pernis.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.