Goed, we hebben iets te vieren en dat doen we met ons eerste artikel. We gaan het hebben over champagne. Waarom champagne? Omdat champagne feestelijk is en wordt gedronken als er iets memorabels gebeurt, dit vonden wij passend.
Want een nieuw blog is geboren, dat schreeuwt om een goede fles. Meer over Beursblog.nl, wie we zijn, wat we doen? Klik hier.
Maar hoe beleg je eigenlijk in champagne? Is dat wel lucratief? En op welke manier kan je dat doen? Tijd om hier eens naar te kijken.
Fysieke goederen
Allereerst onderzoeken we naar de mogelijkheid om te investeren in fysieke flessen champagne. Beleggen in flessen whisky kan (erg) aantrekkelijk zijn, geldt dat dan ook voor champagne? Eh, nee. Niet in die mate. Het waarom daarachter is eigenlijk vrij simpel, champagne is een schuimwijn, die zijn kracht en kwaliteit verliest met de jaren, een nadeel dat whisky niet heeft. Er zijn enkele uitzonderingen natuurlijk, als jij wat flessen Salon champagne uit de kelders van Adolf Hitler op de kop kan tikken dan zullen deze omwille van hun historische waarde wel financieel interessant zijn en waarschijnlijk in prijs toenemen. Maar ja, ga je daar je geld in investeren?
Nee waarschijnlijk, want dat is omslachtig. Je moet er een goede opslagruimte voor zien te vinden, voorzien van de juiste temperatuur, luchtvochtigheid, en wellicht ook beveiliging. Je wilt voorkomen dat je in een enthousiaste bui naar de verkeerde fles grijpt.
Een alternatief is investeren in fysieke goederen zoals champagne via een platform waarbij je voor een stukje er eigenaar van wordt. Dat kan bijvoorbeeld via Koia. Daar kan je vanaf een klein bedrag al participeren in fysieke goederen (niet alleen in champagne). Ze leggen hier zelf uit waarom je in champagne zou moeten investeren. Echter, Koia kent een wachtlijst. Op het moment van schrijven zijn er 1266 andere geïnteresseerden voor ons. Dat kan dus nog wel even duren…
Je eigen wijngaard
Ja, leuk! Na alle seizoenen van ‘Ik vertrek’ te hebben gezien weet je het zeker, ook jij vertrekt naar Frankrijk. Niet om een bouwvallig chateau of boederij naar de zoveelste B&B om te bouwen, maar om een wijngaard te kopen in de prachtige champagnestreek. We hebben even gekeken war je dat ongeveer zou kosten. Hou rekening met een paar miljoen euro. Niet het ‘entry-level’ waar we naar op zoek zijn. Daarbij ben je elke dag in de weer met je druiven, je personeel, voer je een gevecht met het klimaat en de Franse regelgeving. Leuk is anders.
Champagne op de beurs
Maar wat is er dan makkelijker dan gewoon op de beurs te zoeken naar een aandeel dat champagne vertegenwoordigt? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
LVMH
De meest bekende in het lijstje is natuurlijk LVMH. De ‘M’ staat voor Moët & Chandon en impliceert dat er flink wat euro’s uit druiven wordt gehaald. Hoeveel omzet ze puur uit champagne halen valt echter wat tegen. Ongeveer 10% van LVMH wordt gehaald uit ‘wine and spirits’. Hier vallen dus ook hun andere dranken onder, waaronder bijvoorbeeld Hennessy. LVMH draait de laatste jaren erg goed, de hinder van corona valt voor hen mee. Er was even een dip in 2020 maar de resultaten van de eerste helft van 2021 tonen weer een mooie groei aan. Is LVMH dan het champagne aandeel bij uitstek? Ja en nee. Ze hebben de grootste portefeuille aan champagnehuizen, met daarin enkele parels als Dom Perignon, Krug, Ruinart, en natuurlijk de meer toegankelijke Veuve Clicquot en eerder genoemde Moët & Chandon. Deze huizen tezamen maken dat ze de grootste omzet in champagne draaien. Echter, LVMH blijft grotendeels haar omzet uit luxegoederen halen en dus niet uit champagne. Om deze reden vinden we het lastig om LVMH te bekijken als een champagne aandeel.
Rémy Cointreau en Pernod Ricard
Een soortgelijke situatie zien we bij de twee aandelen Rémy Cointreau en Pernod Ricard. De enige champagnehuizen die zij in portefeuille hebben zijn Telmont (Rémy Cointreau), Mumm (Pernod Ricard) en Perrier-Jouët (Pernod Ricard) . De omzet vanuit champagne is bij beide partijen echter nihil, daarmee dus ook niet te erkennen puur als een champagne aandeel. We laten ze verder buiten beschouwing, maar wilden ze toch even kort aanstippen om een zo goed mogelijk totaaloverzicht te bieden.
Vranken-Pommery
Ook voor Vranken-Pommery geldt, ze halen niet hun volledige omzet vanuit de verkoop van champagne, ze hebben ook enkele rosé’s, porto wijnen, en een Californische schuimwijn in portefeuille. Meer dan 80% komt echter van hun onderstaande champages vandaan:
Enkele feiten op een rij; de familie Vranken bezit het grootste gedeelte van de aandelen, ongeveer een derde blijft er over om via de beurs te verhandelen. De market capitalization is om en nabij de 160 miljoen euro, ze zijn niet zo bijster groot dus. De eerste helft van 2021 bracht een mooie omzet van ruim 93 miljoen euro, getuige deze cijfers. De oogst van dit jaar is echter minder florissant omwille van vorst in het voorjaar en meeldauw in de champagnestreek. Gelukkig hebben ze nog een reserve die ze eerder aangelegd hebben, ze zullen deze aanspreken om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
Veel groei laten ze echter niet zien, je kunt dit aandeel niet beschouwen als een groeiaandeel. Ze hebben zich wat weten te herstellen na corona, maar zitten nog niet op hun oude niveau.
Corona heeft flinke impact op Vranken-Pommery gehad, rode cijfers werden in 2020 gelukkig vermeden maar heeft er voor gezorgd dat er voorlopig nog geen dividend wordt uitbetaald. Het herstel is er echter, mede dankzij de eerder genoemde rosé’s.
Lanson-BCC
Kijk, nu hebben we het over een echt champagne aandeel. De bijnaam van Lanson-BCC is ‘le groupe 100% champagne’. Verdere uitleg is niet nodig, denken we. De merken die zij in portefeuille hebben vind je in het overzicht hieronder.
Aardig wat bubbels, dus. Genoeg reden om ook even stil te staan bij enkele onderdelen. Voor het dividend hoef je het niet te doen. Momenteel is dat 0,78%, de afgelopen jaren was dat – los van een enkele uitschieter – rond de 1% tot 1,5% ongeveer. Heeft het dan veel groei laten zien de afgelopen jaren, of zich wellicht als een stabiele factor getoond tijdens de corona dip?
Dat lijkt dus wat tegen te vallen. We zien weliswaar een mooi herstel na de corona dip van de eerste helft van 2020, maar het aandeel begint pas de koers van 2019 nu enigszins te benaderen.
Met een market capitalization van om en nabij de 150 miljoen euro is het een vrij kleine speler, vergelijkbaar met Vranken-Pommery. De cijfers van de eerste helft van 2021 waren erg goed, getuige de omzetgroei naar een kleine 100 miljoen euro en de voorzichtig uitgesproken positieve verwachtingen. De weg naar boven lijkt daarmee weer ingezet.
Laurent-Perrier
Ook hier wordt de volledige omzet uit champagne gehaald. Dit gebeurt door de volgende merken die ze in portefeuille hebben:
Laurent-Perrier is een maatje groter dan Vranken-Pommery en Lanson-BCC, het heeft een marktwaarde van een kleine 600 miljoen euro. Grootaandeelhouder met 61% is de familie De Nonancourt. Cijfers worden gepubliceerd over de periode 1 april – 31 maart. Over het jaar ’20-’21 is er een omzet van 195 miljoen euro behaald, het grootste gedeelte is hierbij aan naamgever Laurent-Perrier toe te schrijven, comfortabel in de top-5 van bestverkochte champagnes ter wereld. Ze keren dividend uit, doorgaans een bescheiden 1%-1,5%.
Laurent-Perrier heeft net als alle andere champagnehuizen geleden onder de slechte marktomstandigheden omwille van corona, maar lijkt een sterker herstel te tonen:
De vooruitzichten van Laurent-Perrier zijn (voorzichtig) rooskleurig, de consensus van analisten geeft het hetzelfde beeld:
Uit de drie aandelen hierboven met hun grootste of zelfs volledige omzet uit champagne lijkt Laurent-Perrier de beste papieren te hebben. Het is een stabiel aandeel dat vasthoudt aan haar kernwaarden en de goede weg naar herstel ingezet te hebben.
Conclusie
Oké, wat kunnen we concluderen in ons eerste artikel? Wil je graag in champagne beleggen dan gaat dat het makkelijkste via een van de bovengenoemde champagne aandelen, op de beurs. Zit er dan een parel bij waar je niet omheen kunt? De ‘echte’ champagne aandelen weten ons minder te overtuigen, al maakt Laurent-Perrier de beste kans om op onze wensenlijst te zetten en op een later moment grondiger te analyseren. Wil je toch bubbels in je portefeuille, hou dan in je achterhoofd dat het nooit een slecht idee is om te spreiden. Daarmee komen we terug bij het eerste aandeel dat we tegen het licht hielden maar terzijde schoven, LVMH. Slechts een relatief klein gedeelte van de omzet komt vanuit champagne, maar LVMH zet ook in op andere dranken, op luxe handtassen, parfum, cosmetica, lingerie, horloges, en ze hebben ook nog eens wat activiteiten van Rihanna onder haar paraplu. Niet voor niets heeft onlangs LVMH’s CEO en grootaandeelhouder Bernard Arnault het stokje van rijkste persoon ter wereld overgenomen van Jeff Bezos (Amazon). LVMH gaat als een speer, de cijfers van het eerste halfjaar van 2021 waren zeer goed. Consensus van analisten is dat het een aandeel is om in je portefeuille mee op te nemen:
Mocht je dus interesse hebben om in champagne te beleggen dan lijkt het verstandiger om te kiezen voor het aandeel dat nu juist niet haar omzet volledig uit champagne weet te behalen maar wel enkele van de mooiste champagne merken in portefeuille heeft. We geven je geen advies welk champagne aandeel het beste bij jou zou passen. Wel geven we je de tip welke fles ons het beste smaakt. En laat dat nu net een fles van een champagnehuis zijn dat niet in de LVMH portefeuille zit, maar na enkele private equity omzwervingen weer grotendeels in familiebezit is; de Taittinger Prelude Grand Cru.
We heffen het glas op de geboorte van Beursblog.nl, we hopen je hier vaker te zien, proost!
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.