Pennystock rubriek pennygok

Introductie van een rubriek: PennyGok

Zoals een oud collega van ons regelmatig zei; ‘Hopen? Hopen doe je maar op het toilet!’

De introductie van deze nieuwe rubriek gaat over hoop. En nee, niet over wat je achterlaat op het toilet, al is daar ook veel van terug te vinden tussen hetgeen waar we het over gaan hebben: penny stocks.

Wat zijn penny stocks?

De harde definitie van penny stocks zijn aandelen die een koers hebben onder de 5 dollar. Dollar? Ja, want dit is voornamelijk een fenomeen wat je op diverse – al dan niet obscure – beurzen in Noord-Amerika vindt. Er zijn uiteraard ook in Europa en in de rest van de wereld aandelen te vinden die onder de euro noteren. Deze zullen we ook hier in deze rubriek behandelen. De grens van 5 dollar/euro/pond/etc vinden we daarnaast echter wat te hoog. Wij richten ons op aandelen onder de dollar/euro/pond/etc, maar zullen uitzonderingen maken indien het interessant genoeg is.

Waarom deze rubriek?

De PennyGok rubriek is allesbehalve bedoeld als serieuze investering. Het is bedoeld voor al diegenen die elke maand geld weggooien aan loterijen. Hoop. IJdele hoop. Zoals Dave Ramsey liet optekenen: ‘The lottery is a tax on poor people and on people who can’t do math.’

En daar is dus deze rubriek voor bedoeld. In plaats van te hopen dat Gaston Starreveld bij je aanbelt, of je bij Linda de Mol mag gaan lopen klooien met wat gouden koffertjes, lijkt het ons veel leuker om die paar tientjes per maand in een penny stock te stoppen. Waarom? Gaan we je uitleggen.

Waarom penny stocks?

Kijk, bij een loterij is je winkans zeer klein. Er is genoeg online over te vinden dat aantoont dat je eigenlijk elke maand geld weggooit tegen een miniem waterkansje om er een fors geldbedrag uit te slepen. Zonde. Penny stocks zijn echter doorgaans allesbehalve een goede investering. Daarom vergelijken we ze dan ook niet met het serieuzere werk waarover we normaliter berichten. Het is sec en alleen een alternatief voor je maandelijkse lot in de loterij. Maar wat is je winkans hierbij dan? Goede vraag. Die is alvast iets beter. Sommigen beweren een kans van 1 op 500. Nog steeds veel slechter dan in het casino inzetten op 1 enkel cijfer bij roulette, waar je winkans 1 op 37 is. Maar toch. Wij vinden het ietsje leuker om hier, vooral in de saaie weekenden met gesloten effectenbeurzen, een beperkte due diligence te doen en deze met je te delen. Het blijft echter altijd een gok, met name vanwege het minder strenge toezicht dat er is op de OTC/pink sheet markt. Vandaar de naam van deze rubriek, PennyGok.

Succesvolle penny stocks

Apple

Apple, echt waar? Ja, Apple. Tot enige tijd na onze eeuwwisseling werd het aandeel Apple verhandeld onder de dollar. De rest is geschiedenis.

Apple

True Religion Jeans

Dit was een penny stock tot de mid jaren 2000, tot ze werden overgenomen voor 32 USD per aandeel. Een aantal jaren later gingen ze echter alsnog failliet, maar soit.

Jeans

Monster Beverage Corporation

Begin jaren 2000 verhandeld voor minder dan 6 cent per aandeel, momenteel bijna op 100 USD.

Monster Energy – Post Malone

Plug Power

Jarenlang als penny stock verhandeld, om op een gegeven moment volop mee te liften op de groene golf. Wordt nu verhandeld rond de 25 USD.

Plug Power

Gefaalde penny stocks

Heb je even? Die lijst is lang. Veel te lang om hier verder in te duiken. De reden? Zoals eerder gemeld, er is minder toezicht op de aandelen die als penny stock verhandeld worden. Dat laat ruimte voor minder goede intenties en fenomenen die we niet direct terugzien op bijvoorbeeld de AEX, Dow, Dax, etc. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dit artikel over toxic financing en de duistere kant van peny stocks (je moet hier wel een beetje door de commerciële salespitch heen kijken).

Pump and dump

Penny stocks kennen daarnaast ook een enorm hoog ‘pump and dump’ gehalte. Men neemt een vrij forse positie in, promoot het aandeel op diverse wijze op meerdere plekken, en het aandeel gaat de lucht in. De dump volgt, het aandeel zakt in elkaar, de winst is al genomen door de initiator, het verlies blijft achter voor Piet Particulier.

Standpunt beursblog.nl

Wij zullen nooit, NOOIT, schrijven over penny stocks waar we zelf posities in hebben. De handel in penny stocks bevindt zich zoals hierboven gemeld regelmatig in een schemergebied. Beursblog.nl zal niet berichten over penny stocks waarin het zelf posities heeft, of van plan is posities in te nemen. Waar wel posities in penny stocks zijn ingenomen wordt niet over geschreven.

Slotwoord

We benoemen het nog eens specifiek, de kans is zeer groot dat je je geïnvesteerde bedrag ziet dalen tot zelfs verdampen. Lees je dan ook goed in, wat houdt de handel op OTC markten, pink sheets precies in? Weet wat de mogelijke consequenties zijn en handel daar ook naar. Ben je er niet mee bekend, en zeggen je deze waarschuwingen nog steeds niets? Loop er dan van weg. Het blijft gokken, het blijft hopen op die ene goede gok. En hopen? Hopen doe je maar op het toilet.

Game on

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.