Hoe beleg je in vakantieparken?

Want ja, ook jij wilt die Rolls Royce, dikke Porsche, en onbeperkte hoeveelheid worstenbroodjes natuurlijk.

Het vakantieseizoen is bijna voorbij, wellicht heb je enorm genoten op een van de vele vakantieparken die Nederland en België rijk zijn. In het achterhoofd heb je het succes van Peter Gillis, en je denkt; dat wil ik ook! Wat zijn dan de opties die je hebt, om zelf ook te beginnen met beddenverhuur?

Zelf een huisje kopen

Doorgaans vind je op zaterdagmiddag ergens op RTL wel een gesponsorde presentator/presentatrice die dolenthousiast is over een park waar hij/zij een rondleiding krijgt. Het ligt er echter altijd heel dik op, te glad, het stuit wat tegen de borst. Je doet immers je eigen huiswerk, waarbij je zoekt naar een leuke opportuniteit ten opzichte van iets door je strot geduwd worden, nietwaar? In het kort, zoek je een huisje op een Centerparcs park, dan zit je hier goed. Zoek je een huisje bij Landal, dan klik je hier. Zoek je tegen een iets lager budget, en iets in de Ardennen? Jij vraagt, wij draaien. Zo, hebben we ook weer achter de rug. Of het verstandig is om een huis op een park als belegging te kopen is echter de vraag.

Mogelijkheden op de beurs

Ja, natuurlijk kijken we ook even voor je wat er op de beurs te krijgen is in deze sector. We delen het in op basis van de bekende parken en vertellen je vervolgens hoe je er financieel toegang toe krijgt.

Roompot

Roompot is onderdeel van KKR & Co Inc. KKR is een enorme investeringsgroep en vastgoedbedrijf. We zeggen ‘enorm’ met een reden, ze zijn op basis van hun beurswaarde ongeveer 5 keer zo groot als Unibail-Rodamco-Westfield. Het aandeel van Roompot hierin zal natuurlijk beperkt zijn hierin, maar toch.

Landal GreenParks

Hier moeten we je teleurstellen. Een aandeel Landal is niet op de beurs te krijgen, ze zijn ooit in handen geweest van AEGON, maar inmiddels vallen ze onder Platinum Equity, een private equity club. Jammer, maar helaas dus.

Centerparcs

Bingo! Opgericht door Piet Derksen, zelf jarenlang woonachtig op het park. Meer info over de geschiedenis vind je op de Wikipedia pagina van Centerparcs. Ze vallen onder de Groupe Pierre & Vacances Centerparcs. Dit aandeel is daadwerkelijk gericht op vakantieparken en de exploitatie ervan. Er vallen nog een aantal andere labels onder die minder in Nederland bekend zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Ze hebben flinke tikken met Corona gekregen (een kleine 200 miljoen euro verlies) en lijken zich nog niet hersteld te hebben. Ze hebben nog wel aardig wat reserves in kas, maar het blijft een sprong in het diepe.

Conclusie

Wil je geld als Gillis hebben, dan lijkt het ons verstandiger dat je ook de handen uit de mouwen steekt. Hij is succesvol geworden door een combinatie van hard werken, de juiste beslissingen maken (al dan niet soms met een beetje geluk of het juiste inzicht), en alles te investeren in zijn parken. Kortom, hard werken in combinatie met compound interest in stenen/chalets. Zo, en nu aan de Flügel!

Fotocredit: twee dolgelukkige oranjesupporters op een vakantiepark

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.