In de hoek waar de klappen vallen: SMA Solar Technology

Vandaag kelderde het Duitse SMA Solar Technology. We nemen je mee in het hoe en waarom.

Wat doet SMA Solar Technology?

Ja, de naam geeft het al weg. Maar je moet niet denken dat hun corebusiness de fabricage van zonnepanelen is. SMA is vooral bekend om haar omvormers. Dat ding tussen je zonnepanelen en je eigen stroomnetwerk dus. Naast omvormers bieden ze transformatoren aan, en sinds korte tijd ook oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Wat is er aan de hand?

SMA heeft vandaag gecommuniceerd dat ze hun prognose voor dit jaar verlagen. De omzetverwachting werd zo’n 10% naar beneden bijgesteld, de Ebitda met ongeveer een derde. Daarop reageerden analisten vervolgens met de verlaging van koersdoelen en waarderingen, maar ook de markt gaf een duidelijke reactie; het aandeel sloot vandaag liefst 11,05% lager, en kende vandaag dieptepunten van zelfs 14% lager dan de slotkoers van vrijdag.

Aanleiding

Het begint een beetje een patroon te worden in sommige gedeeltes van de techwereld, problemen in de aanlevering van een flink aantal elektronische componenten waar SMA in haar producten een afhankelijkheid van kent.

Koersverloop afgelopen periode

SMA Solar Technology kent een erg wisselend koersverloop, getuige de volgende grafieken.

Prestaties YTD

Bron: Yahoo Finance

Prestaties afgelopen jaar

Bron: Yahoo Finance

Prestaties afgelopen vijf jaar

Bron: Yahoo Finance

Zoals je ziet, als je timing goed zit kan je met SMA mooie ritjes maken. De vraag is echter of dat moment er nu is of niet. Het management heeft in haar herziene prognose direct ook aangegeven dat ze verwachten dat er aan het einde van dit jaar een goed herstel volgt in hun aanlevering en daarmee in de omzet. Het is te bezien of het daarmee een koopmoment wordt of dat prudentie geboden is. Buy the dip / never catch a falling knife. De tijd zal het leren.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.