ING: het is niet te laat om nog in te stappen

Volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, is het geen slecht idee om nog in te stappen.

Onderstaande column vonden we terug in ING’s overzicht van beursnieuws. We vonden het interessant genoeg om het met je te delen.

15 september 2021 – De aandelenmarkten breken dit jaar record na record. Is het niet veel te laat om nu nog in te stappen? Terwijl de forse daling na de corona-uitbraak, zo’n anderhalf jaar geleden, nog voor het einde van vorig jaar alweer was goedgemaakt, heeft een belegging in de AEX-index in 2021 tot dusver al ruim 25% rendement opgeleverd. Veel mensen vragen zich hierdoor af of de huidige hoge aandelenkoersen wel houdbaar zijn. Niet zo gek, want koersstijgingen van meer dan 25% in acht maanden zijn echt uitzonderlijk. En één ding is zeker: de koerswinst van gisteren krijg je vandaag niet meer en verlaagt dus je toekomstige rendement. De vraag is dus of de koersen niet te ver zijn doorgeschoten. Voor dit jaar is dat duidelijk niet het geval. De winsten van de bedrijven in de AEX (en de meeste andere aandelenindices) zijn dit jaar namelijk nog harder gestegen dan de koersen. Kijken we naar de wat langere termijn, dan zijn de koersen wel sneller gestegen dan de onderliggende winsten. Een belangrijke aanjager van de koersstijging is de sterk gedaalde rente. Een lage rente duwt de prijs van bijna alle financiële bezittingen omhoog. Denk maar aan de huizenmarkt. Tussen de rente en aandelen zijn meerdere verbanden. Een belangrijke is de vergelijking van rente met dividend. Van de eerdergenoemde gerealiseerde bedrijfswinsten keren bedrijven een deel – gemiddeld ongeveer de helft – jaarlijks uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Op dit moment keren de bedrijven uit de AEX gemiddeld een dividend uit van ruim 2%. Bij een rentestand van nul, lijkt dat geen slechte deal. Als de bedrijfswinsten minimaal op peil blijven en de rente laag, lijkt een belegging in aandelen, ondanks de gestegen koersen, dus nog steeds aantrekkelijk. Uiteraard is een stevige koersdaling altijd mogelijk. Maar besef dan dat het tegenovergestelde effect van koersstijgingen opgaat bij koersdalingen: door een koersdaling wordt het toekomstige verwachte rendement hoger.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.