Advies Elon Musk over inflatie

Het gerucht gaat dat hij inflatie al heeft uitgedaagd voor een 1 op 1 gevecht.

Elon Musk deelt met Warren Buffett de opvatting dat aandelen de beste bescherming bieden tegen valutadevaluatie in tijden van stijgerende inflatie. Musk raadt het bezit van overtollig contant geld ten zeerste af. Aan de andere kant wil hij zijn crypto-activa uiteraard niet verkopen. Doge father, weet je wel?

De inflatie in de VS en Europa is gestegen naar het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. De hoog aangeschreven Amerikaanse consumentenprijsindex heeft onlangs 7,9 procent bereikt. Bijgevolg vragen steeds meer beleggers zich af hoe ze zich moeten positioneren op de kapitaalmarkt in deze tijden van snelle devaluatie van de munt. Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld met een fortuin van 220 miljard Amerikaanse dollar, reageerde onlangs op dit onderwerp via – hoe kan het ook anders – Twitter.

Advies Musk

In tijden van inflatie, adviseerde Musk afgelopen zondag aan zijn Twitter-volgers: “het is over het algemeen beter om fysieke goederen te bezitten, zoals een huis of aandelen van bedrijven waarvan je denkt dat ze goede producten maken.” Het advies van Musk vertoont opvallende parallellen met de uitspraken van Warren Buffet over de inflatiekwestie. Het “Orakel van Omaha” adviseerde bijvoorbeeld in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway tijdens de financiële crisis van 2009 dat de beste remedie tegen inflatie was om “fantastische bedrijven” met sterke merken te bezitten. Hun producten zouden worden gekocht door enthousiaste vaste klanten, zelfs in tijden van inflatie – ondanks stijgende prijzen. Als voorbeeld noemde Buffett zijn zelfbenoemde favoriete aandeel, Coca-Cola. Naast aandelen stijgt de waarde van huizen meestal minstens bij de inflatie, tenzij er een inzinking van de vraag is. In ieder geval houdt vastgoed zijn waarde veel beter dan waarschijnlijk de slechtste variant: cash.

Cash is trash, juist in tijden van inflatie

Musk raadt daarom expliciet af om teveel cash te bezitten in tijden van hoge inflatiecijfers. Logischerwijs wordt contant geld eigenlijk het meest direct beïnvloed door de daling van de koopkracht, omdat de waarde ervan automatisch daalt in lijn met de stijgende inflatie. Zo heeft een bedrag van 100 euro met een veronderstelde inflatie van vijf procent per jaar na tien jaar een koopkracht van slechts 61,39 euro – met een inflatie van 7,9 procent die momenteel in de VS wordt waargenomen, zou het zelfs maar 46,75 euro zijn. Financieel adviseur Delano Saporu, CEO van New Street Advisors Group, waarschuwde beleggers onlangs aan CNBC: “Je doet jezelf geen plezier door op te veel geld te zitten.” Kortom, cash is dood kapitaal en heeft – in tegenstelling tot materiële activa zoals vastgoed en aandelen – geen positieve verwachte rendementswaarde. Musk volgt dus in principe de algemeen aanvaarde mening van beleggingsexperts. Maar het is Elon Musk, en dus nieuwswaardig.

Musk blijft crypto believer

In de laatste zin van zijn tweet beweert Musk echter dat hij zijn posities in Bitcoin, Ethereum en Dogecoin zal blijven behouden en niet zal verkopen. Het is duidelijk dat de Tesla-CEO zich niet laat afschrikken door hoge inflatiecijfers en bullish blijft voor crypto. Dus is Bitcoin nu een effectieve inflatiebescherming? Deze opvatting is zeer controversieel. Aan de ene kant noemen enthousiastelingen de volumebeperkte cryptoreservevaluta Bitcoin al jaren als het “nieuwe goud”, omdat het niet alleen beschermt tegen inflatie of een bankinstorting, maar ook tegen geopolitieke onzekerheid. Credit Suisse-analist Zoltan Poszar, zoals BTC-ECHO meldt, verwacht dat Bitcoin zal profiteren van de oorlog in Oekraïne: de huidige crisis legt de risico’s bloot van gecentraliseerde activa zoals staatsobligaties, terwijl Bitcoin een gedecentraliseerd alternatief biedt en niet nationaal gebonden is. Aan de andere kant blijven cryptovaluta enorm volatiel, daarom zagen we ook een forse daling de afgelopen weken, terwijl de goudprijs omhoog ging. Dus, in tegenstelling tot onroerend goed en aandelen, missen cryptocurrencies nog steeds historisch bewijs van hun veronderstelde functie als inflatiebescherming.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.