Als je Flow Traders beu bent; alternatieven

Flow Traders kreeg vorige week aardige klappen, maar wil je wel naar alternatieven kijken?

Flow Traders

Allereerst kijken we nog even naar Flow Traders. De cijfers die ze vorige week presenteerden vielen tegen, het aandeel werd erg hard afgestraft. Wellicht een beetje te hard, maar mocht je een van de beleggers zijn die op de verkoop knop gedrukt heeft, dan zal je wellicht geïnteresseerd zijn in welke alternatieven er zijn voor het Amsterdamse handelshuis en marketmaker. Hoe Flow Traders de afgelopen jaren heeft gepresteerd vind je hieronder. We maken op soortgelijke wijze de balans op met haar sectorgenoten.

YTD resultaat: -6,41%
12 mnd resultaat: -8,71%
5 jaar resultaat: -5,65%
Market cap: 1,4 miljard euro

De Nederlandse markt

Voordat we internationaal de boer op gaan is het natuurlijk van belang om de Nederlandse markt te kennen. Flow Traders is namelijk zeker niet alleen in Nederland. Los van een flink aantal kleinere handelshuizen, waar ondergetekende de kneepjes van het vak heeft mogen leren kennen, zijn er een tweetal grote namen waar we niet omheen kunnen; Optiver en IMC Financial Markets. We zoomen hier echter niet verder op in, aangezien ze beiden niet beursgenoteerd zijn. Wel is het uiteraard handig te weten wie de nabije concurrenten zijn en deze in de gaten te houden. Bij deze weet je wie je mee op je radar moet houden wanneer je Flow Traders volgt.

De Amerikaanse markt

Ook hier moeten we wel een aantal zeer bekende namen aanstippen die weliswaar niet beursgenoteerd zijn, maar wel de moeite waard zijn om te benoemen en op te volgen. Het gaat om Jump Trading, Jane Street, Hudson River Trading, en Citadel Securities. Deze laatste kennen we van een aantal schandalen, met name vanwege het meme stock schandaal.

Virtu Financial

YTD resultaat: +24,72%
12 mnd resultaat: +21,59%
5 jaar resultaat: +88,40%
Market cap: 6,5 miljard USD

We trappen af met de meest gekende naam, het aandeel dat het vaakst genoemd wordt als alternatief voor Flow Traders, Virtu Financial. Het aandeel is wel een maatje groter dan Flow, maar dat zijn eigenlijk alle onderstaande concurrenten hieronder.

De reden dat het in New York gevestigde bedrijf het vaakst gezien wordt als nummer 1 concurrent, komt doordat de activiteiten het meeste overeenkomen. Net als Flow Traders is de kernactiviteit van Virtu Financial het verzorgen van liquiditeit in de markt, market making. Daarnaast zijn ze (uiteraard) zelf ook flitshandelaar. Met een van hun dochters, Nyenburgh Holding BV, hebben ze ook voet gezet in onze eigen achtertuin met het market maken van Europese ETF’s. Een leuke ‘fun fact’ voor de criticasters die denken dat daghandel niet lonend is, of verspilde moeite; bij het indienen van de cijfers ten behoeve van de IPO aanvraag in 2014 kwam naar voren dat Virtu van de voorlaatste vijf jaar slechts één enkele dag verlies heeft gedraaid. Alle andere dagen waren winstgevend.

Raymond James Financial

YTD resultaat: +8,40%
12 mnd resultaat: +42,36%
5 jaar resultaat: +112,10%
Market cap: 23,1 miljard USD

Over Raymond James Financial hebben we getwijfeld om deze wel of niet mee te nemen in dit overzicht als concurrent van Flow Traders. Ze zijn namelijk veel groter en bieden ook veel meer activiteiten aan waaronder private banking en asset management, vermogensbeheer, hypotheekverstrekking, creditcards, et cetera. Toch hebben we ervoor gekozen ze mee te nemen in het overzicht, aangezien ze ook liquidity provider zijn in een aantal markten en sectoren. Maar ook omdat het ergens een ‘schurken bedrijf’ is, getuige de uitgebreide controverse passage op Wikipedia. Binnen handelshuizen wil nog weleens een sfeer hangen die niet bepaald door de beugel kan, Raymond James lijkt in dit plaatje te passen.

Nomura

YTD resultaat: +6,53%
12 mnd resultaat: -15,65%
5 jaar resultaat: -26,99%
Market cap: 14,4 miljard USD

Het Japanse Nomura wilde we je ook niet ontzeggen. Ook dit is zeker geen 100% market maker of beurshandelaar. De investeringsbank is opgedeeld in drie segmenten; retail, asset management, en wholesale. Het is het wholesale segment waarmee in het vaarwater van Flow Traders zit.

MarketAxess

YTD resultaat: -4,11%
12 mnd resultaat: -29,21%
5 jaar resultaat: +97,08%
Market cap: 14,5 miljard USD

Terug naar de VS, New York. MarketAxess is geen handelaar, broker, of market maker. Het biedt een IT platform aan dat gericht is op professioneel gebruik zoals bijvoorbeeld institutionele beleggers. Honderden miljoenen orders worden verwerkt door de software van MarketAxess. Daarmee kunnen we ook dit bedrijf niet zien als echte concurrent van Flow Traders, maar we verbreden graag onze horizon.

Jefferies Financial Group

YTD resultaat: -4,99%
12 mnd resultaat: +29,18%
5 jaar resultaat: +56,87%
Market cap: 9,1 miljard USD

Nu komen we bij een naam die we regelmatig tegenkomen, Jefferies Financial Group. Dit is een holdingmaatschappij die (mede-) eigenaar is van een aantal partijen, actief in de olie- en gas industrie, auto leningen, goud- en zilvermijnen, verzekeringen, et cetera. In dit geval houden we het bij de investering waar de holding voor 100% eigenaar van is; Jefferies Group (hierna: ‘Jefferies’). Jefferies kennen we van analyses van aandelen die we vaak zelf volgen. Regelmatig zien we reacties van Jefferies voorbij komen op bijvoorbeeld jaarcijfers van een AEX aandeel. Het is een gekende naam in de beleggerswereld, gemeten naar omzet is het de zevende grootste investeringsbank ter wereld. Maar Jefferies is via haar capital markets segment ook actief in de effectenhandel, net zoals Flow Traders. Het is uiteraard slechts één kleiner aspect in het grotere geheel van activiteiten, maar voor wie van spreiding houdt is Jefferies het overwegen waard. Neem daarbij in ogenschouw dat het bedrijf volgens The Financial Times de snelst groeiende investeringsbank is, internationaal gezien.

Bonus

Freedom Holding Corp

YTD resultaat: -8,65%
12 mnd resultaat: +6,04%
5 jaar resultaat: +42.480%
Market cap: 3,8 miljard USD

Ticker: FRHC

We sluiten af met een exotische concurrent uit… Kazachstan! Omdat het een exotisch en wellicht wat lastiger te vinden aandeel is hebben we ook de ticker van de Nasdaq notering voor je erbij gezet. Wellicht een uitstapje voor de belegger die ver over de grens wil kijken. Meerdere activiteiten, verdeeld over de segmenten investment banking, asset management, en capital markets. In dit laatste stuk zit de concurrentie met Flow Traders opgenomen, effectenhandel. Freedom richt zich met name op de Amerikaanse en Centraal Aziatische/Russische markt.

Conclusie

En, ben je met bovenstaande alternatieven nu wel of niet beter af dan met onze Amsterdamse vertegenwoordiging in deze sector? Feitelijk is er maar één concurrent waarbij de activiteiten het dichtste bij die van Flow Traders liggen, Virtu Financial. Al de rest kent veel meer diensten en producten die ze aanbieden.

Wanneer we Flow Traders en Virtu Financial met elkaar vergelijken, dan zien we een sterker koersverloop van Virtu dan bij Flow. Daarbij heeft Virtu ook nog eens een gunstigere koerswinstverhouding dan Flow heeft; 9,11 tegen 11,77. Weet wel, Virtu Financial staat nu in de buurt van haar 3 year, en zelfs 5 year high. Flow Traders niet, de Amsterdammers zijn na de afstraffing van vorige week wat meer verwijderd van de eerder bereikte toppen.

Met welke van de twee je beter af bent, of toch één van de andere aandelen hierboven eens moet overwegen? Die keuze is en blijft aan jou. We wilden je met dit artikel helpen verder te kijken en hopen dat dat gelukt is.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.