ASML ijzersterk

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML opende deze week zijn boeken over het vierde kwartaal 2022.

De omzet kwam overeenkomstig de verwachtingen uit op 6,4 miljard euro en daarop wist het een brutomarge van 51,5 procent te behalen. Dit is anderhalf procent hoger dan vantevoren werd gedacht. De nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro, ofwel 4,60 per aandeel. Over geheel 2022 kwam de omzet uit op 21,2 miljard euro en lag de brutowinstmarge op 50,5 procent. Het resulteerde in een nettowinst van 5,6 miljard euro, ofwel 14,14 euro per aandeel. Analisten hadden op een nettowinst van 5,51 miljard euro gerekend.

Het orderboek dikte in het vierde kwartaal aan met 6,3 miljard euro aan bestellingen waarvan 3,4 miljard euro voor de nieuwste EUV machines. Daarmee is het totale orderboek uitgekomen op 40,4 miljard euro, bijna tweemaal de gehele omzet van afgelopen jaar. De huidige vraag is dan ook nog steeds veel hoger dan ASML kan produceren. ASML merkt dan ook weinig van de vrees voor een eventuele recessie. Want ondanks dat de klanten van ASML de laatste maanden de markten zien verslechteren, plaatsen ze wel alvast orders om in te kunnen spelen op het toekomstige herstel.

Al met al prachtige cijfers, maar wie weet dat het kortetermijn vooruitzicht de beleggers wat teleurstelde. Voor het lopende kwartaal verwacht ASML namelijk een omzet tussen de 6,1 en 6,5 miljard euro te behalen met een bijbehorende marge tussen de 49 en 50 procent. Analisten gingen hier uit van 6,1 miljard euro, echter wel met een marge van 51,4 procent. Kortom, een beetje zoet en een beetje zuur, maar ASML is getuige ook de vierde kwartaalcijfers wel eens wat vaker te voorzichtig gebleken. Dat het bedrijf extra kosten moet maken vanwege de hoge inflatie en capaciteitsuitbreiding, daar heeft het al eerder voor gewaarschuwd.

Voor geheel 2023 rekent ASML op een verkoopstijging van minimaal 25 procent met daarbij een lichte verbetering van de brutomarge ten opzichte van 2022. Een behoorlijke versnelling ten opzichte van de omzetstijging van 14 procent van afgelopen jaar. De daling van de koers na opening schuiven wij dan ook maar onder het kopje ‘het bezit van de zaak, is het einde der vermaak’. Wij blijven onverminderd positief over deze Nederlandse toponderneming.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.