Waarom ASML in lastiger vaarwater zat

Enorme vraag naar chipmachines: Neerlands trots, toonaangevend en praktisch monopolist, moest echter ook een aantal uitdagingen overwinnen. De vooruitzichten blijven echter goed.

Aanhoudende knelpunten in de toelevering en het uitstellen van inkomsten vertroebelen de hausse in de business van chiplithografiespecialist ASML. Het volume van vertraagde boekingen zal bijna verdrievoudigen van 1 miljard tot een geschatte $ 2,8 miljard in 2022. Om die reden halveerde ASML zijn groeiverwachting voor het jaar naar tien procent groei. Hoewel de later geboekte inkomsten simpelweg worden uitgesteld naar volgend jaar, kwam de koers van het aandeel onder druk te staan. Een andere factor was dat de Nederlandse omzetverwachting voor het lopende derde kwartaal met 5,1 tot 5,4 miljard euro lager uitvalt dan de gemiddelde schatting van 6,5 miljard euro door analisten.

In het tweede kwartaal was de omzet van het bedrijf, dat nog steeds niet hoeven te vrezen voor concurrentie voor hun state-of-the-art fabrieken, echter met ruim een derde gestegen tot 5,4 miljard euro, meer dan de analisten hadden ingeschat. De brutomarge van 49,1 procent was iets lager dan de experts hadden aangenomen.

Autochips zijn booming

Wat beleggers wel geruststelt, is dat de orderintake van april tot en met juni uitkwam op 8,5 miljard euro, het hoogste cijfer in een kwartaal tot nu toe. “De vraag blijft aanzienlijk hoger dan wat we kunnen leveren”, aldus CEO Peter Wennink. De situatie is vergelijkbaar met het eerste kwartaal, maar hoewel de markt voor chips in auto’s erg sterk is, neemt deze merkbaar af voor halfgeleiders voor computers en smartphones. Andere bedrijven in de industrie rapporteren ook vergelijkbare resultaten.

Om klanten sneller dan normaal te kunnen beleveren bij de alomtegenwoordige knelpunten in de beschikbaarheid van chips, transporteert ASML zijn enorme en zeer complexe systemen, zelfs via enorme jumbojets. De respectievelijke opbrengsten worden echter veel later geboekt dan normaal.

Knelpunten in de supply chain blijven bestaan

“We hebben in het tweede kwartaal al een verergering van knelpunten in de supply chain gezien en verwachten dat de problemen het hele jaar door zullen aanhouden”, aldus CEO Wennink.

Waar beleggers in ASML zich momenteel ook zorgen over maken, is de Amerikaanse overheid. Het wil de Eindhovenaren overtuigen om te stoppen met het leveren van DUV-lithografietechnologiesystemen aan klanten in China. Omdat DUV echter niet meer de nieuwste technologie is, wijst ASML-bestuurder Wennink het exportverbod af.

Gezien de omvangrijke overheidssubsidies voor capaciteitsuitbreiding in de chipindustrie wereldwijd verwacht ASML dat het halfgeleideraandeel in veel producten zich op middellange termijn zal vermenigvuldigen – en daarmee een grotere vraag naar haar producten.

Mogelijke kans: Door de verlaging van de prognose kwam het aandeel onder druk te staan. De ordersituatie en goede vooruitzichten kunnen het op de lange termijn echter een boost geven.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.