Buy Out Boom Private Equity

Nu de waarderingen op de aandelenmarkt zijn gedaald en de piek in de inflatie achter ons ligt, komt het moment nabij wanneer centrale banken gaan pauzeren.

Waarschijnlijk verhoogt de Fed volgend jaar februari voorlopig voor de laatste keer de rente waarna een lange pauze volgt. Het duurt zo’n 12 tot 18 maanden voordat renteverhogingen effect hebben. Gedurende de coronapandemie heeft private equity niet stil gezeten.

us-private-equity-buyout-activity_5-1.gif

Ook in de eerste kwartalen van dit jaar was er nog altijd sprake van een bovengemiddelde activiteit die door onrust als gevolg van inflatie, rente, opdrogende kredietmarkten en geopolitieke ontwikkelingen de laatste kwartalen is teruggevallen.

419228144

Toch zitten private equityfondsen nog altijd op circa 2 biljoen dollar aan ‘dry powder’, waarvan meer dan 1 biljoen dollar in de Verenigde Staten. Waar private equity in het verleden voorbehouden was aan institutionele beleggers winnen particuliere beleggers marktaandeel.

us-private-equity-dry-powder.gif

Geleidelijk wordt de categorie private equity ook steeds breder met de toevoeging van private credit, infrastructuur, vastgoed en impact-beleggingen. De bulk blijkt bestaan uit traditionele buy-outs. Door de mindere liquiditeit bij de financieringen zal de nadruk in 2023 liggen op carve outs (ook omdat in het kader van de recessie veel bedrijven de activiteiten aan het stroomlijnen zijn) en minderheidsbelangen (die normaal gesproken niet gefinancierd worden). Voor wat betreft de schuldfinanciering zal die minder in syndicaatsvorm plaatsvinden, maar meer direct.

Scherm­afbeelding 2022-12-26 om 13.52.50

Een ander segment waarin private equity investeerders zich thuis zullen voelen is de markt voor smallcaps. Smallcaps zijn relatief goedkoop en hebben de neiging om beter te presteren wanneer de risico-aversie afneemt. Bovendien is dit historisch gezien het moment om de meer cyclische aandelen aan te zetten. Verder is er ook meer activiteit op het gebied van secondaries. De reden is dat met name institutionele partijen aan de verkoopzijde zitten. Aan de ene kant is de relatieve omvang van de illiquide beleggingen in portefeuille gestegen omdat beursgenoteerde beleggingen (aandelen, maar vooral obligaties) afgelopen jaar fors zijn gedaald. Op een gegeven moment gaan ook deze partijen de portefeuille herbalanceren. Verder laat het debacle met de Britse pensioenfondsen en de valutaire volatiliteit zien dat er partijen zijn die hun positie in illiquide beleggingen in snel tempo willen terugschalen. Die verkoopdruk ingegeven door wet- en regelgeving, dat biedt kansen voor particuliere beleggers. Historisch gezien leveren vintagejaren die starten tijdens een recessie de beste rendementen.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.