China afgelopen week

De Amerikaanse luchtmacht had tot vorige week nog nooit een ongeïdentificeerd object in het Amerikaanse luchtruim neergeschoten, maar in de afgelopen week haalde de luchtmacht in vier dagen tijd maar liefst vier objecten uit de lucht. 

Waarschijnlijk is één van die objecten een amateur-weerballon die te koop is voor 12 dollar en die nu dus is neergehaald met een Sidewinder-raket van 400.000 dollar. Ondanks die voorvallen (drie objecten zijn officieel vooralsnog ongeïdentificeerd) wil Biden met Xi Jinping in gesprek, waarbij hij wel aangaf dat hij geen excuses zal maken voor het neerhalen van de Chinese ballon. Biden kent Xi relatief goed uit de tijd dat ze beiden vice-president waren. Hij heeft Xi gesproken na de invasie in de Oekraïne en ook voorafgaand aan het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. In levenden lijve zag president Biden Xi voor het eerst in november in Bali en daar leek de ontmoeting op een doorbraak, maar inmiddels wel één die bevroren is door het ballon-incident. De spanning is inmiddels zo hoog opgelopen dat het de Verenigde Staten evenveel pijn moet doen als China. China doet er veel aan om de zaak te sussen, maar legde desondanks sancties op aan Lockheed Martin en Raytheon omdat die bedrijven wapens hebben geleverd aan Taiwan. De zaak wordt verder gecompliceerd omdat Michael Chase van het ministerie van defensie binnenkort naar Taiwan vertrekt.

FpB8jEcXEAA3oyY

Tegelijkertijd werd bekend dat een Chinese medewerker van ASML vertrouwelijke informatie van het bedrijf heeft ontvreemd. Dit is het tweede incident bij ASML in een jaar. Juist daarvoor had Rutte met Biden afgesproken dat Nederland samen met Japan geen onderdelen meer zou leveren aan de Chinese chipsindustrie. Naast ASML raakt dit Nikon en Tokyo Electron. Het gevolg kan niet anders zijn dat China zelf deze technologie gaat ontwikkelen. Verder ontbreekt op dit moment in China elk spoor van Bao Fan, voorzitter van China Renaissance. Eerder al liep er een onderzoek tegen Gon Lin, voormalig bestuurder van China Renaissance. China Renaissance is een investment bank die onder andere Alibaba en Tencent als klant heeft. Boa werkt voorheen bij Morgan Stanley en Credit Suisse en begeleidde de fusies waardoor uiteindelijk Didi Gobal en Meituan ontstonden. Verder investeert Renaissance ook in NIO en Wuxi. De koers van het aandeel Renaissance daalde vrijdag met bijna 30 procent op de beurs van Hongkong.

FpJvFLJakAAa1ag

Verder probeert China de consumptie sterker te laten groeien, onder meer door goedkope leningen te verstrekken. Maar die leningen worden ook gebruikt om bestaande vastgoedschulden goedkoop te herfinancieren of zelfs om aandelen te kopen. Sinds 2004 heeft de Chinese centrale bank niet zoveel liquiditeit in het systeem geïnjecteerd. Nu het zero-covid-beleid is afgeschaft is het land vastberaden om van de heropening een succes te maken. Het is mogelijk dat de PBoC nog een keer de RRR (required reserve ratio) of zelfs de rente gaat verlagen.

-1x-1.png-Feb-19-2023-04-21-15-0905-PM

Chinese bedrijven hebben na de heropening wel moeite om mensen te vinden. Ze hebben gezien wat er met het personeel van fabrieken gebeurde tijdens de lockdown gebeurde. Jongere medewerkers hebben effectief de afgelopen drie jaar doorgebracht in een klein kamertje gedurende de lockdown en werden ook nog onderbetaald. Mensen die wel werkten, werden vastgehouden in de fabriek zolang de lockdowns aanhielden. Er zijn veel medewerkers die niet terugkeerden van het platteland na het Chinese nieuwjaar. Bovendien krimpt ook de Chinese bevolking. In totaal werken er 296 miljoen mensen van het platteland in fabrieken en die verdienen onvoldoende in hun hele leven om een huis te kunnen kopen. Bovendien werden deze ‘illegale’ werknemers ook niet gecompenseerd toen de fabrieken tijdelijk sloten. Maar liefst 40 procent van de werknemers willen in het nieuwe Chinese jaar een andere baan, 15 procent heeft al een andere baan. Dit gebrek aan personeel kan er wel voor zorgen dat bepaalde productielijnen in China wat langzamer op gang komen. Verder eisen werknemers hoger loon en dat zorgt er voor dat de concurrentiepositie van China in arbeidsintensieve ketens zoals de textielindustrie is verslechterd ten opzichte van landen als Bangladesh, Vietnam en Indonesië. In Wuhan gingen Chinese burgers afgelopen week de straat op om te demonstreren tegen de verslechterde voorwaarden van de gezondheidsverzekering, ondertussen de Internationale zingende. Demonstreren in China werkt, er is geen land ter wereld waar het vigerende covid-beleid zo snel is aangepast als in China als gevolg van demonstraties.

Scherm­afbeelding 2023-02-19 om 17.02.27

Inmiddels heeft de Chinese overheid officieel aangegeven dat ze het Covid-virus een beslissende slag heeft toegebracht. Nu heeft China drie jaar lang elk covid-geval minutieus bijgehouden, maar is daarmee gestopt toen het beleid werd afgeschaft.Onderschat niet de drive van de Chinese overheid om van de heropening van de Chinese economie een succes te maken. Dat verklaart ook de sterke koersstijging sinds eind oktober die nu tijdelijk is gepauzeerd door bovenstaande ontwikkelingen, maar er zit dit jaar nog meer in het vat.      

Fo6kUH7aQAUnZoY

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.