Chiptekort: EU-landen bereiken standpunt over miljardenplan

De EU-landen zijn het eens geworden over hun plan voor een gepland miljardenprogramma om de productie van microchips in de EU te bevorderen.

Het project beoogt 43 miljard euro uit publieke en private bronnen te mobiliseren om de EU minder afhankelijk te maken van import, met name uit Azië. “We bundelen nu de krachten in Europa om de productieomstandigheden te verbeteren”, zegt Sven Giegold (Groenen), staatssecretaris bij het Duitse ministerie van Economische Zaken, donderdagavond. “Dat is goed voor Duitsland. Dat is goed voor Europa als industriële locatie.”

De EU-commissie had de oorspronkelijke plannen al in februari gepresenteerd. Het doel is ambitieus: het aandeel van de EU in de wereldmarkt voor chips moet groeien van bijna 10 naar 20 procent in 2030. Dat zou een verviervoudiging van de productie vereisen, aangezien de markt tegen het einde van het decennium naar verwachting zal verdubbelen. De zogenaamde Chipwet moet voorkomen dat Europa verder achterop raakt door andere regio’s zoals Azië of Amerika. Ook landen als de VS of China investeren veel geld in deze bedrijfstak.

Het Europees Parlement moet nog een standpunt bepalen over de Chipwet. Daarna kunnen de EU-staten en het parlement onderhandelingen starten over de definitieve versie van het project.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.