Daler van de dag: Amazon

Internetbedrijf Amazon kwam met cijfers over het derde kwartaal.

Eerst Microsoft en Alphabet , dan de Facebook-groep Meta , nu Amazon – de reeks tegenvallende berichten uit de grote, wijde techwereld houdt niet op. De avond ervoor had ‘s werelds grootste online postorderbedrijf zwakke kerstaankopen beloofd. Beleggers reageerden geschokt, de koers op de Nasdaq-beurs zakte vrijdag met maar liefst twaalf procent naar het laagste niveau sinds april 2020. Ondertussen zakte de marktwaarde onder de grens van één biljoen dollar.

Amazon rechtvaardigde de voorzichtige prognoses voor het belangrijke vierde kwartaal met een hogere inflatie en consumentenzorg over een recessie. De groep verwacht in het laatste kwartaal een omzet tussen de 140 en 148 miljard dollar. Dit komt overeen met een groei van twee tot acht procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wat mager is voor Amazon’s maatstaven. Analisten hadden beduidend meer verwacht.

De groep voelt de zwakkere economische vooruitzichten in e-commerce en de cloudbusiness, schreef JPMorgan-analist Douglas Anmuth. Het derde kwartaal begon goed, maar daarna verzwakte de business meer en meer. Dit verklaart ook de voorzichtige vooruitzichten voor het laatste kwartaal. Bovenal zijn de internationale activiteiten van de wereldwijd actieve groep vertroebeld.

Ook op de beurs zorgde de winstprognose voor teleurstelling. Amazon verwacht voor de drie maanden tot eind december een winst in een zeer brede bandbreedte van $ 0 miljard tot $ 4 miljard. In het afgelopen derde kwartaal verdiende het bedrijf $ 2,9 miljard, een goede negen procent minder dan een jaar geleden.

“Amazon, met zijn teleurstellende vooruitzichten voor de komende kerstactiviteiten, is symptomatisch voor de huidige economische omgeving”, aldus Jürgen Molnar, marktstrateeg bij Robomarkets. Terwijl ’s werelds grootste online postorderbedrijf nog profiteerde van de online boom tijdens de coronapandemie, staat Amazon ook machteloos in de huidige crisis. “Klanten houden hun geld bij elkaar uit angst dat de dreigende recessie in combinatie met hoge inflatie een te groot gat in hun huishoudelijke schatkist zou kunnen scheuren.”

De Amazon-prijs zakte vrijdag voor het eerst in twee en een half jaar onder de $ 100. Van de recordhoogtes van vorig jaar van iets minder dan $ 190, is de prijs van het zwaargewicht nu bijna gehalveerd.

Jefferies verlaagt doel voor Amazon naar $ 135 – ‘Koop’

Het analistenbureau Jefferies verlaagde het koersdoel voor Amazon van $ 165 naar $ 135 na kwartaalcijfers, maar liet de rating op “kopen”. Het Amazon-schip is beschadigd geraakt in de huidige “economische storm” maar niet afgebroken, schreef analist Brent Thill in een onderzoek dat vrijdag beschikbaar is. De expert verlaagde zijn verkoop- en winstprognoses voor 2023 echter met respectievelijk zeven en 35 procent.

RBC verlaagt doel voor Amazon naar $ 135 – ‘Outperform’

De Canadese bank RBC verlaagde het koersdoel voor Amazon na kwartaalcijfers van 175 naar 135 dollar, maar liet de rating op “Outperform” staan. De resultaten van de online retailgroep waren wat zwak, schreef analist Brad Erickson in een vrijdag beschikbaar onderzoek. Bovendien wijzen de vooruitzichten voor het vierde kwartaal op een verslechterende economische omgeving. De expert verlaagde zijn voorspellingen.

JPMorgan verlaagt doel voor Amazon naar $145 – ‘Overgewicht’

De Amerikaanse bank JPMorgan verlaagde het koersdoel van Amazon van $ 175 naar $ 145 voor het derde kwartaal, maar liet de rating op overwogen. In een vrijdag gepubliceerd onderzoek schreef analist Douglas Anmuth dat de groep de effecten voelde van de sombere economische vooruitzichten in e-commerce en de cloudbusiness. Over het algemeen blijft de analist echter optimistisch dat de vrije kasstroom (FCF) zich in 2023 zal herstellen.

Credit Suisse verlaagt doel voor Amazon naar $142 – ‘Outperform’

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft het koersdoel voor Amazon verlaagd van 159 naar 142 dollar, maar liet vanwege het potentieel de rating op ‘Outperform’ staan. Tegenwind door wisselkoersen in online retail en een trage ontwikkeling in de cloud-business leidden tot verkopen die iets onder de verwachtingen lagen, schreef analist Stephen Ju in een onderzoek dat vrijdag beschikbaar is. Ook de vooruitzichten voor het laatste kwartaal zijn beneden de verwachtingen.

Amazon-aandelen staan vrijdag diep rood in de Amerikaanse handel op de NASDAQ en daalden tijdelijk met 9,88 procent tot $ 100,00

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.