De waarde van tech

Het gewicht van de IT-sector in value-indices is nog nooit zo hoog geweest.

Nog nooit is in dit geval zo’n 30 jaar, want zo lang bestaand ie value-indices. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de koersdalingen in 2022 die vooral techbedrijven hebben getroffen. Microsoft, Amazon en Meta behoren tot de vijf grootste aandelen in de S&P 500 Value-index. Verder zitten ook Cisco, Salesforce, Netflix, IBM, Intel en Paypal in die index. Meta en Netflix kregen onder het acroniem FAANG eerder het stempel van supergroei-aandeel. In totaal daalden de koersen in de technologiesector vorig jaar met 28,8 procent, terwijl juist traditionele defensieve value-sectoren goed presteerden. Door het grotere gewicht in de value-index is het nu de op-één-na-grootste sector in de index. Energie is nog altijd de goedkoopste sector in de index op een koers/winstverhouding van 8. Tegelijkertijd is gewicht van energie in de groei-index gestegen vanwege het sterke koersmomentum. In de S&P 500 Pure Growth Index is het gewicht van energie daardoor zelfs gestegen tot boven de 30 procent, een opmerkelijke prestatie voor de laagst gewaardeerde sector.

https---d6c748xw2pzm8.cloudfront.net-prod-8a42d100-95b4-11ed-b0c8-7507e4a30d42-standard.png

In de afgelopen jaren zijn verschillende tech-bedrijven overgeplaatst naar andere sectoren. Zo bestaat de telecomsector voor een groot deel uit techbedrijven, vandaar dat de naam ook gewijzigd is in ‘communication services’. Ook in de sector Consument Cyclisch is de retailer Amazon de dominante kracht. Technologie is doorgedrongen in vrijwel alle sectoren. Dit jaar gaan de betalingsbedrijven uit de sector Technologie over naar de sector Financieel. Het zijn bedrijven als Visa, Mastercard, ADP en Paypal, bij elkaar al snel 5 procent van de totale technologie-index. Deze herclassificatie wordt op 17 maart 2023 doorgevoerd.

29175

Nergens worden dit jaar zoveel mensen ontslagen als bij de grote technologiebedrijven. Meer dan de helft van alle ontslagen vallen daar. Nu hebben de bedrijven in de sector in de afgelopen jaren wel ook heel gemakkelijk mensen aangenomen. Verder zorgde de coronapandemie juist in de techsector voor extra vraag. Wellicht is men ook geïnspireerd door Elon Musk die al in een vroeg stadium startte met massa-ontslagen. Eerst bij Tesla en later bij Twitter. Ook de scherpe koersval van Facebook (Meta) heeft bijgedragen aan de koerswijziging daar. Nu is het wachten nog op het verdwijnen van de onzin-banen, zoals de mensen die binnen tien minuten spullen thuisbezorgen. Deze banen zijn zwaar gesubsidieerd dankzij het gratis geld van de afgelopen jaren, maar nu geld weer een prijs heeft (lees rente) is het uit met de pret. Veel van deze ‘platformen’ waren zelfs tijdens de piek van de pandemie niet winstgevend en nu ze worden geconfronteerd met de echte kosten, zullen veel klanten afhaken. Ik geloof dat er op Schiphol nog wat banen te vergeven zijn.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.