De zoekmachine-oorlog

Er is een nieuwe oorlog tussen zoekmachines begonnen. 

Dat klinkt vreemd aangezien Google nog altijd 92 procent marktaandeel heeft en Bing (voor wie dat nog niet kent, dat is de zieltogende zoekmachine van Microsoft) 3 procent. De troef voor Bing heet ChatGPT, maar door de wat knullige implementatie (is Steve  Ballmer terug) zou ik de zoekmachine nog niet willen herdopen in Bingo. Uit de reactie van Google blijkt vooral dat ze verrast zijn door de aanval van Microsoft en dat stemt niet gerust. Er was al een eerdere oorlog tussen zoekmachines en die won Google glansrijk, maar doordat Google nu monopolist is op het gebied van zoekmachines, is de gebruikerservaring daardoor niet verbeterd. Tegenwoordig moet de zoeker wel door erg veel advertenties heen om iets te vinden. In de nieuwe zoekmachine-oorlog heeft Google van alles te verliezen.

1670318816-search-engine-market-share-in-2022.png

Toch is het maar de vraag of ChatGPT voor de zoekmachines het grote verschil gaat maken. Er is veel computerkracht voor nodig om al die teksten te lezen en te analyseren. Dat maakt een zoekmachine met ChatGPT relatief duur. Satya Nadella is bereid op winst op te geven om marktaandeel van Google af te snoepen, maar dat is waarschijnlijk niet iets wat aandeelhouders op termijn vrolijk zal stemmen. Microsoft heeft wel het voordeel van de verbeterde Edge-browser. Edge is straks in staat om een lange tekst op het scherm samen te vatten in vijf bullet points. Edge heeft nu een marktaandeel van 11 procent op de desktop markt (een stuk meer dan Bing).

https---d6c748xw2pzm8.cloudfront.net-prod-8b59aa50-a95f-11ed-ad1a-dd610672bb35-standard.png-1

Google heeft voldoende ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het voordeel van Microsoft is dat het bedrijf dit kan in een taalgedreven omgeving. Op zich is het natuurlijk vreemd dat de interactie tussen mens en machine gaat via een toetsenbord. In het dagelijkse leven geven we de voorkeur aan spraak. Een simpele vraag stellen is natuurlijk veel eenvoudiger dat die intypen via een toetsenbord. Van zo’n taalgedreven omgeving naar een omgeving waar met spraak is een kleine stap. De jongste generatie zoekt ook niet meer op Google, laat staan Bing. Die zoekt via Youtube en via Tiktok. Overigens is Youtube van Google.

1672080800821

Een voordeel van Microsoft is dat het nog steeds een groot marktaandeel heeft in het bedrijfsleven, waar ChatGPT ook gebruikt kan worden in andere applicaties. Vooral de mogelijkheid van ChatGPT om veel tijd te besparen maakt dit een effectieve applicatie in veel processen. Feitelijk is ChatGPT (Open AI) daarmee in één klap de grootste softwaremarkt ter wereld met een omvang van 20 miljard dollar.

role-services-around-the-world_world-166d

De industriële revolutie ging feitelijk om het automatiseren van de menselijke spierkracht. Dat maakte de landbouwrevolutie mogelijk. Iets meer dan 100 jaar geleden werkten 30 procent van de mensen in de agrarische sector. Nu minder dan 2 procent en tegelijkertijd is de productie verveelvoudigd. Nu werken er wereldwijd 30 procent van de mensen in bedrijven die spullen produceren en die kunnen nu grotendeels vervangen worden door robots. Dat zal de werkloosheid in de Verenigde Staten en Europa nauwelijks raken. Het gebruik van robots is essentieel voor deze regio’s om te kunnen concurreren met de lage lonen landen (overigens een krimpend fenomeen). Nu werkt een groot deel van de mensen in de dienstensector. Kunstmatige intelligentie vervangt nu de menselijke denkkracht en kan daarmee een groot deel van de kantoorbanen vervangen. Vele saaie en geestdodende banen kunnen immers prima worden geautomatiseerd.

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.