Deze 10 gouden beursregels komen nu goed van pas

De beurs kreunt onder de stijgende inflatie en hogere rente. Dit geeft tien beursregels van een Wall Street-legende een nieuwe relevantie, aldus Bank of America.

Niemand kan Bob Farrell een gebrek aan beurservaring verwijten. Hij is een Wall Street-legende die 45 jaar bij Merill Lynch werkte nadat hij aan de Columbia University was onderwezen door investeringsgrootheden Benjamin Graham en David Dodd.

Farrell, die wordt beschouwd als een pionier van technische aandelenanalyse, schetste tien beursregels voor investeringen in een notitie uit 1998 tegen het einde van zijn carrière. Te midden van de dotcombubbel rond de millenniumwisseling bleef deze noot aanvankelijk onopgemerkt. Dit kreeg echter geleidelijk erkenning, omdat veel van de regels die hij schetste uitkwamen toen de aandelenmarkt van 2001 tot 2003 sterk daalde. Dat meldt het financiële platform Markets Insider.

Meer dan twee decennia later zijn de tien beursregels van Farrell opnieuw zeer actueel. De Technologie-index Nasdaq 100 heeft dit jaar al 23 procent van zijn waarde verloren, waardoor hij in een bearmarket belandt. Beleggers vragen zich steeds meer af hoe ze moeten navigeren in een tijd van hoge inflatie, stijgende rentes en toegenomen economische onzekerheid.

De beursregels van Farrell bieden hier houvast en zijn nog steeds erg actueel. “Je kunt de menselijke natuur niet veranderen, en de regels van Farrell lijken vandaag de dag nog steeds net zo relevant als 20 jaar geleden toen hij met pensioen ging bij Merrill Lynch”, zei Stephen Suttmeier, een technisch aandelenstrateeg bij Bank of America, eerder deze week in een notitie.

Dit zijn de tien beursregels van Farrell:

1. Markten hebben de neiging om na verloop van tijd terug te keren naar het gemiddelde.

Als de trends te veel in één richting gaan, kunnen beleggers zich voorbereiden op een soort trendomkering en een terugkeer naar het gemiddelde. Een goed voorbeeld hiervan, gezien de hoge inflatie, is het grote potentieel voor verdere renteverhogingen na een 40-jarige neerwaartse trend. Negatieve rentes zijn immers geen “normale toestand”.

2. Een overmaat in de ene richting leidt tot een tegengestelde overmaat in de andere richting.

“Soms is terugkeren naar het gemiddelde niet genoeg. Een markt kan slingeren als een pendule, met een overmatige beweging in de ene richting voorafgaand aan een extreme beweging in de tegenovergestelde richting,” zei Suttmeier. Een mandje crypto-aandelen was in minder dan een jaar tijd vertwaalfvoudigd voordat het in minder dan zes maanden 77 procent verloor. Een vergelijkbare prijstrend is ook waar te nemen voor ‘s werelds grootste cryptocurrency Bitcoin, die meer dan de helft van zijn piek in november 2021 heeft verloren.

Prijsontwikkeling van Bitcoin voor een jaar (bron: cash.ch).

3. Er zijn geen nieuwe tijdperken. Overschotten zijn nooit blijvend.

Wanneer excessen zich opstapelen, wordt de zin “Deze keer is het anders” vaak uitgesproken. “Als beleggers het hebben over een nieuw tijdperk, is de grote stap waarschijnlijk al gebeurd en is de stemming te extreem om de beweging voort te zetten”, zei Suttmeier.

4. Exponentieel stijgende of dalende markten gaan meestal verder dan je denkt, maar ze corrigeren niet door zijwaarts te gaan.

Parabolische oplevingen, activabubbels, manie en crashes komen vaak overeen met deze regel. Een goed voorbeeld is de koersdaling van meer dan 66 procent van Cathie Wood’s vlaggenschip ETF ‘Ark Innovation’ nadat deze bijna verviervoudigde tijdens de coronapandemie.

Prijsontwikkeling van Cathie Wood’s vlaggenschip ETF “Ark Innovation” sinds januari 2020 (bron: cash.ch).

5. De meerderheid van de beleggers koopt het meest aan de bovenkant en het minst aan de onderkant.

“Een tegengestelde visie kan lonen,” zei Suttmeier. Tegelijkertijd benadrukte de aandelenstrateeg dat uit de laatste enquêtes van de American Association of Individual Investors blijkt dat individuele beleggers de meest pessimistische houding ten opzichte van aandelen hebben sinds de grote financiële crisis van 2008.

6. Angst en hebzucht zijn sterker dan vastberadenheid op lange termijn.

Angst en hebzucht kunnen emoties verdoezelen en leiden tot slechte investeringsbeslissingen. Een voorbeeld is verkopen aan de onderkant en kopen aan het hoogste. Het weerstaan van angst en hebzucht bepaalt vaak succes of falen in beleggen.

7. Markten zijn het sterkst als ze gediversifieerd zijn – en het zwakst als ze beperkt zijn tot een handvol blue chip-namen.

Bij het overwegen van beursbewegingen is de breedte van de markt belangrijk. Een brede rally heeft het potentieel om door te gaan, terwijl een rally die beperkt is tot een paar titels vaak gedoemd is te mislukken.

8. Bearmarkets doorlopen drie fasen: een scherpe daling, een herstel en een langdurig fundamentele downtrend.

Door deze regel toe te passen op de huidige markten, ziet Suttmeier een cyclische bearmarket in de S&P500, die zich in zijn fundamentele neerwaartse fase bevindt. In het ergste geval kan de Amerikaanse aandelenindex nog dalen naar 3500 punten. Dit impliceert een verder neerwaarts potentieel van iets minder dan 16 procent.

9. Als alle experts en voorspellingen het eens zijn, zal er iets anders gebeuren.

De consensus onder experts is vaak volledig ingeprijsd in activaprijzen. Dit brengt het risico met zich mee dat de voorspellingen uiteindelijk uitblijven.

10. Bullmarkets zijn leuker dan bearmarkets.

“Bullmarkets worden geassocieerd met economische expansie en een positief welvaartseffect, terwijl bearmarkets vaak worden geassocieerd met recessies en een negatief welvaartseffect,” zei Suttmeier.

Via: Cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.