Drie Meta aandelen met potentie

Facebook was een van de eersten met een meta versie. Dit zijn drie andere aandelen met een mega versie met potentie in het verschiet.

Meta

Na het min of meer door de politieke opinie gedwongen besluit van Facebook om zich opnieuw uit te vinden, in een meta versie. Erg nieuw is dit idee echter niet, in 2012 werd in Nederland KNAB geïntroduceerd. Het was een compleet nieuw label binnen Aegon, dat op dat moment al een bank had; Aegon Bank. Het vond zichzelf opnieuw uit, en werd een succes. Hetzelfde doet Facebook nu, alleen heeft Facebook de bal aan het rollen gebracht bij veel andere bedrijven. Welke andere bedrijven staan op het punt zichzelf op een succesvolle manier opnieuw uit te vinden? We bekijken drie aandelen met goede kans op slagen.

Unity Software

Unity Software biedt de meestgebruikte game-engine in de videogame-industrie aan, waardoor ontwikkelaars de interactie van spelers in de games kunnen ontwerpen en aanpassen. Het is daarbij een dominante speler, 94 van de 100 grootste gamestudio’s gebruiken het platform van Unity.

Maar niet alleen gamestudio’s maken gebruik van de software van Unity, ook architecten, autofabrikanten, en filmmakers gebruiken het platform. Het biedt namelijk oplossingen voor de creatie en het bedienen van interactieve, realtime 3D inhoud. De kans is zeer groot dat je weleens een film hebt gezien waarbij software van Unity werd toegepast. Of een 3D beeld, van de auto die je net hebt samengesteld in de online configurator.

Voor de meta versie hoeven ze niet het complete wiel opnieuw uit te vinden. De plannen voor het nieuwe platform leunen op reeds bestaande in-house technologieën, daarbij aangevuld door de technologie die ze willen verkrijgen met de aangekondigde overname van Weta Digital (visual effects studio, films als Avatar, Lord of the rings en Wonder Woman maakten gebruik van de diensten van Weta).

Wat daarbij het onderscheidend aspect is van de meta versie, is de mogelijkheid om platform onafhankelijk te zijn, en vooral te focussen op het creëren van de inhoud. Waar je voorheen een specifiek softwarepakket nodig had voor een bepaald project, gaat het plan nu zijn om alles samen te voegen in een online portaal waar je alles onder één dak vindt.

Zoom Video Communications

Groot geworden tijdens en dankzij de Corona pandemie. Veel uitleg over de achtergrond van dit bedrijf laten we achterwege, we denken dat het wel bekend is wat ze doen. Dit artikel gaat tenslotte ook over de meta versie, wat ze in de nabije toekomst gaan doen.

De concurrentie neemt toe, met Microsoft Teams en Cisco Webex, om maar eens twee willekeurige voorbeelden te noemen. Zoom wil zich meer gaan onderscheiden met de meta versie. Ze hebben daarbij in september aangekondigd dat ze samen met virtual reality specialist Oculus nieuwe online vergaderingen gaan opzetten. Daarbij kan je je meeting voortaan gelukkig nog steeds in onderbroek doen, maar sta je in een virtuele ruimte naast je collega’s, en kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een gezamenlijk whiteboard.

Zoom heeft de afgelopen maanden flink wat correcties moeten incasseren, ondanks dat het bedrijf nog steeds een sterke groei laat zien. Ook Cathy Wood gelooft in de plannen van Zoom met Oculus, vorige week heeft ze haar positie in Zoom vergroot.

Zynga

Voor wanneer je denkt; ‘ik ken die naam toch ergens van…?’. Het antwoord op die vraag is Facebook. Het is een online gamebedrijf dat onder andere Farmville uitgaf, tot 2012 gekoppeld aan Facebook.

Sinds het aantreden van de huidige CEO in 2016 is Zynga zichzelf sterk aan het ontwikkelen om games op meerdere platforms te ondersteunen, dit is verstrekt met de aankoop van Echtra Games.

Daarnaast heeft het bedrijf van in-game-advertenties een steeds belangrijkere inkomstenbron gemaakt. Hierdoor kon het bedrijf inkomsten halen uit de aankoop in 2020 van Rollic, een maker van hypercasual games, dit zijn gratis games met minimalistische interfaces.

Zynga verhoogde ook zijn op advertenties gebaseerde profiel door Chartboost te kopen. Met deze aankoop groeide Zynga’s advertentie-inkomsten met 99% in het laatste kwartaal.

Zynga heeft het dit jaar echter wel moeilijk gehad. Beleggers hebben het aandeel gedumpt na de winst in het tweede kwartaal, omdat een vertragende groei te midden van heropeningen het bedrijf plaagde. Het verloor year-to-date zo’n 50%.

Desalniettemin heeft de koersdaling van het aandeel ook de koers-omzetverhouding op slechts 2,6 gebracht. Dit is minder dan in het begin van het jaar, toen het nog rond de 6 noteerde. Het is ook fors lager dan sectorgenoten Activision Blizzard en Electronic Arts, zij kennen een koers-omzetverhouding van meer dan 5.

Met die koersdaling heb je de mogelijkheid om goedkoper en scherper in te slaan. Daarbij, naarmate Zynga bedrevener wordt in het in contact komen met gamers en adverteerders, kan dit investeerders op de lange termijn ten goede komen.

Membership assets

Fotocredit: Mark Zuckerberg is volledig in zijn nopjes met Meta

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.