Effect Adani op aandelenmarkt India

De Indiase aandelenmarkt is lange tijd hoger gewaardeerd dan andere aandelenmarkten, zeker de aandelenmarkten van Azië.

De Nifty 50 (what’s in a name) was eind vorig jaar gewaardeerd op 22 keer de winst. Ter vergelijking: de wereldindex stond toen op 17 keer de winst, de opkomende marktenindex op 12 keer de winst. India is dus bijna twee keer zo duur als de gemiddelde opkomende markt. Nu zijn er verschillende factoren die het van invloed zijn op de waardering. Zo worden zeer winstgevende en sterk groeiende bedrijven hoger gewaardeerd. Maar ook corporate governance heeft een grote invloed op de waardering. In het geval van India is dat de achilleshiel van het land. Corruptie is in India een groot probleem en met de aanval van Hindenburg (een Amerikaanse short-seller) op de Adani-groep, kan de Indiase aandelenmarkt haar waarderingspremie verliezen.

aff0e6da63ebfb87d3e86cfa3dfa5e6f

Het rapport van Hindenburg research is vernietigend.  Het beschuldigt Adani van de grootste fraude uit de geschiedenis van het bedrijfsleven. Zo zou er tientallen jaren lang gemanipuleerd zijn met aandelenkoersen en wordt Adani zelf beschuldigd van boekhoudfraude. Hindenburg ziet een neerwaarts risico van 85 procent voor de zeven verschillende onderdelen van de Adani Groep. Nu is Gautam Adani hier wellicht niet zo bekend, maar dat is in India wel anders. Zijn naam staat op grote billboards langs wegen en op vliegvelden en havens die in zijn bezit zijn. Zijn energiecentrales voorzien Mumbai van elektriciteit. Verder zit hij in defensie, in de media en in kopermijnen. Uiteraard ontkent Adani alle beschuldigingen en hij omschrijft het rapport als een berekenende aanval op het land India, zonder goed in te gaan op de echte beschuldigingen anders dan dat ‘alles gelogen is’.

india china

Het lot van Adani is in India zelf sterk gekoppeld aan dat van premier Narendra Modi. Alle twee komen ze uit Gujarat, een provincie van India. Dat Gujarat-groeimodel wat niets meer is dan het typische Aziatisch groeimodel wat we eerder gezien hebben bij landen als Japan, Zuid-Korea en meer recent China. Dat bestaat uit grote investeringen en de sterke focus op de export. Dat is in India nooit zo goed gelukt als in China. Toch werden grote infrastructuurprojecten gefinancierd door subsidies van de overheid en vaak opgezet door Adani. Van de laatste zes geprivatiseerde vliegvelden gingen er zes naar Adani. Voor de oppositie in India (de Congrespartij) is het rapport prima materiaal voor een aanval op Modi zelf. Onder Modi is het BBP van India gestegen van 1,8 biljoen dollar in 2011 tot 3,2 biljoen dollar in 2021. Gezien die groei zou India de op twee na grootste economie zijn in 2027. In 2030 zou het land ook de op twee na grootste aandelenmarkt in de wereld hebben. Met de groei van India groeiden ook de bedrijven van Adani. Verder werden zijn bedrijven steeds kapitaalintensiever en veel van die expansie is gefinancierd met schuld, dat terwijl veel van zijn projecten jarenlang geen kasstroom genereerden. Eind maart 2022 had het bedrijf tien keer zo veel schuld als eigen vermogen. Als er ook maar één bedrijf van Adani in de problemen komt, kan het de andere meenemen in de val. Eind november kwam Adani met een aandelenemissie van 2,5 miljard dollar, maar drie dagen daarvoor kwam het Hindenburg rapport uit. Nu dreigt de ondergang van de Adani-groep ook de economie van India te raken. In dat kader oogt de waarderingspremie voor Indiase aandelen te hoog.

Scherm­afbeelding 2023-02-05 om 17.03.51

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.