Elon Musk waarschuwt: Lucid zal niet lang meer overleven

Elon Musk waarschuwt: Lucid zal niet lang meer bestaan…

lektrische auto’s wordt steeds heviger. Aan de ene kant lokt de wereldwijde opkomst van e-cars steeds meer startups op de markt, en aan de andere kant kampt de sector met verstoringen in de toeleveringsketen. Nadat de fabrikanten reageerden met soms forse prijsstijgingen, moeten ze nu beseffen dat de vraag enorm terugloopt.

Daling van de vraag bij Lucid

Lucid , een startup voor elektrische auto’s , is er onlangs in geslaagd om zijn eerste model in massa te produceren, de lancering van de Lucid Air. Qua actieradius zou de luxe auto zelfs beter zijn dan de EQS van Mercedes of de Model S van Tesla . Toch lijkt de interesse van klanten af te nemen. Het bedrijf rapporteerde slechts 34.000 pre-orders aan het einde van het derde kwartaal, vergeleken met 37.000 drie maanden eerder. CFO Sherry House schreef de daling toe aan een mix van leveringen aan klanten en geannuleerde reserveringen.

Agressieve verkoopmethoden

Volgens “Teslamag” is het bedrijf van plan om dit jaar slechts 6.000 tot 7.000 Lucid Air te produceren, zodat de orderachterstand nog enige tijd zal aanhouden. Toch lijkt het management nerveus te worden. Dat blijkt althans uit uitgelekte interne e-mails van “Business Insider”: volgens dit rapport moeten klanten die zijn afgehaakt tot 14 keer door maximaal drie personen worden gecontacteerd om hen over te halen bij hun bestelling te blijven. Waarschijnlijk zullen ook forse kortingen op de zescijferige catalogusprijs worden verleend. Sommige aarzelende klanten zouden bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om de Grand Touring Air-versie, waarvan de prijs in juni werd verhoogd tot $ 154.000, te kopen voor de oorspronkelijke prijs van $ 139.000.

Swipe van Elon Musk

Elon Musk, CEO van marktleider Tesla, kon het niet laten om een kleinerende opmerking te maken over wat er gebeurde bij Lucid. Op Twitter, dat hij onlangs heeft overgenomen, zei hij dat de in Californië gevestigde concurrent “niet lang meer zal bestaan”.

De excentrieke visionair is misschien nog steeds boos op Lucid-baas Peter Rawlinson. Hij was het hoofd technologie voor de Model S, maar volgens Musk verliet hij Tesla toen het echt moeilijk werd voor de Model S. Nadat Lucid pas de verkoop van 679 voertuigen voor het tweede kwartaal van 2022 meldde, volgde de spot van Elon Musk prompt: “Ik had meer kinderen in het tweede kwartaal dan er auto’s werden gebouwd”, twitterde hij.

Aan de andere kant sprak Musk maanden geleden pessimisme uit over de toekomstperspectieven van andere startups van elektrische auto’s – niet alleen Lucid. Hij voorspelde een faillissement voor zowel Lucic als Rivian als ze niet van koers zouden veranderen. Beide bedrijven maken nog steeds verlies op elke auto die ze verkopen. Maar dat gold in de beginfase ook voor Tesla zelf – pas tijdens het opvoeren van de productie kon de Musk-groep zijn kosten verlagen en winstgevend worden. De vraag of zij over voldoende kapitaalreserves beschikken, zou daarom doorslaggevend moeten zijn voor de toekomst van de twee Tesla-concurrenten. In dat opzicht zou er geen acuut gevaar moeten zijn, want dankzij hun beursgangen zijn er aanzienlijke middelen de schatkist in gespoeld.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.