G20 in Bali

Biden is vandaag gearriveerd in Bali voor de G20-bijeenkomst. Voorafgaand aan die bijeenkomst heeft hij een gesprek met Xi Jinping. Als vice-president onder Obama kent Biden Xi goed, alleen de laatste keer dan hij Xi persoonlijk heeft gezien was in 2017. 

Biden zal onder andere de oorlog in de Oekraïne en de raketlanceringen van Noord-Korea bespreken met Xi. Gegeven de spanningen tussen de eerste en de tweede economie van de wereld, zijn de verwachtingen rondom dit gesprek laag gespannen. Er is ook geen gezamenlijke persconferentie gepland na het gesprek. Maar na jaren van strijd over handel, technologie, mensenrechten en de invloed in de wereld mag een gesprek al gezien worden als ontspanning nadat eerder Nancy Pelosi de zaak met Taiwan op scherp zette.

im-664231Er is wel een punt waar Biden en Xi elkaar kunnen vinden en dat is op het gebied van de klimaatcrisis. Peking heeft eerder al aangegeven bij John Kerry op de klimaatconferentie in Egypte dat het hierover verder in gesprek wil met de VS, iets wat eerder door de spanningen rondom Taiwan onmogelijk werd gemaakt.  China wil in 2060 CO2-neutraal zijn. Het land heeft een uitgebreid plan om de methaanuitstoot terug te dringen.

geio-tischler-7hww7t6NLcg-unsplash

Vorige week werd bekend dat Poetin niet aanwezig zal zijn in Bali. Hij wordt vervangen door Lavrov. Het doel van de Verenigde Staten op de G20 is om meer allianties te sluiten en om de spanningen met China te verminderen.  Maar die allianties zijn niet alleen gericht op de strijd tegen de Russen,  maar hebben ook als doel om tegenwicht te bieden tegenover de Chinezen. Alleen heeft Xi nu zijn macht in China geconsolideerd en zal hij naar buiten willen overkomen als een krachtig leider. China heeft bovendien met veel landen in Azië goede relaties.

1668214455-antarafoto-hiasan-kota-menyambut-g20-bali-101122-app-6

Waarschijnlijk zal de G20 een fascinerende bijeenkomst zijn van sterk conflicterende belangen en daardoor zal het niet gemakkelijk zijn om een overeenkomst te bereiken. De G7 zitten op veel onderdelen op één lijn, maar dat is voor de G20 een heel ander verhaal. Het is ook de eerste bijeenkomst van wereldleiders sinds de Russische inval in de Oekraïne. Zelensky (Oekraïne is geen onderdeel van de G20) zal deelnemen via een videolink.

road-trip-with-raj-sELcHR_bGVs-unsplash

Via: Auréus

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.