HAL publiceert jaarcijfers

Gisteren nabeurs kwam investeringsmaatschappij HAL met de jaarcijfers.

Gisteren nabeurs kwam investeringsmaatschappij HAL met de jaarcijfers. De Rotterdammers zagen de nettovermogenswaarde met 220 miljoen euro stijgen tot bijna 13,1 miljard euro. Dit is 147,72 euro per aandeel. De nettowinst was flink lager maar dat kwam door een ongunstige vergelijkingsbasis. Want in de winst van 2021 zat immers de megaboekwinst van 3,5 miljard euro die werd gerealiseerd met de verkoop van GrandVision. Over 2022 bedroeg de nettowinst 647 miljoen euro welke voornamelijk is te danken aan de volledige overname van maritiem dienstverlener Boskalis in het derde kwartaal. Dit leverde HAL een incidentele boekwinst van 656 miljoen euro op. De overname van het additionele belang in Boskalis werd betaald met 2,3 miljard euro aan contanten waardoor de berg aan liquiditeiten bij HAL na de overname afnam tot een nog altijd forse 3,3 miljard euro.

Het feit dat de afgelopen maand december relatief minder goed verliep voor beleggers, is extra nadelig voor beleggers in HAL. Het gewogen gemiddelde van de koers van HAL in deze maand bepaalt immers de hoogte van het dividend. Het is bij HAL de gewoonte om 4 procent van de gemiddelde decemberkoers uit te keren als dividend, voor de helft in cash en voor de helft in aandelen. Het dividend over 2022 komt hiermee op 5 euro per aandeel, tegenover 5,70 euro over 2021. Omdat de nettowinst van HAL voor een belangrijk deel wordt bepaald door de resultaten van de beursgenoteerde minderheidsdeelnemingen en mogelijke boekwinsten en -verliezen, geeft HAL geen outlook af voor dit jaar. Op de beurs werden de berichten gelaten ontvangen met een kleine plus.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.