Halloween special: 7 horror aandelen

Het is zondag 31 oktober, Halloween. Tijd om eens wat gruwelijk slechte aandelen onder de loep te nemen, tenslotte heten we niet voor niets beursblog.nl. Trick-or-treat!

Halloween

Hier bij ons wordt dit voornamelijk Amerikaans feest nog niet zoveel gevierd, al nemen de festiviteiten en commerciele inspanningen de laatste tijd wel toe. Aangezien onze website draait om beleggen, kijken wij op deze dag graag met je naar enkele horror aandelen uit het al dan niet recente verleden. Pak je popcorn, lees verder.

Camber Energy

Voor de een betekent dit aandeel een mooie winst, voor de ander een bloedbad. Het grillige koersverloop van Camber Energy kan namelijk weleens sterk in je nadeel zijn. Het aandeel werd flink gehyped en steeg binnen no time naar recordhoogtes van de afgelopen jaren. Waar het eind vorig jaar nog onder de dollar noteerde, tikte het eind september de 4,85 USD aan (intraday). Rond de 70 cent overwogen wij zelf om in te stappen, na veel reuring in de digitale wandelgangen. Wij waren zo stom om dit niet te doen, iets teveel koudwatervrees. Camber Energy is daarmee een persoonlijk horroraandeel van ons dit jaar. We hebben de boot gemist terwijl we het aandeel al op de shortlist hadden staan. De bubbel lijkt nu echter wel wat te klappen, Camber noteert momenteel rond de 1,30 USD. Dit mede naar aanleiding van een onderzoek naar mogelijke fraude. De zaak begint wat te stinken.

AMC

Op het verkeerde moment van de hype ingestapt? Dan blijf je achter met de horror. Alsof je naar een slechte horrorkomedie kijkt. Braindead bijvoorbeeld:

Ironisch hè, de vergelijking tussen bioscoopketen AMC en een horrorfilm? Je hebt er veel over gehoord, de hype was groot. Je verwachtingen waren oh zo hoog, want de succesverhalen op diverse social media platforms konden niet op. ‘Apes’ waren ingestapt op koersen om je vingers bij af te likken, tot onder de 2 USD. En wat deed AMC op het moment dat je dacht er ook geld aan te verdienen? Ze tikten koersen van boven de 70 USD aan. Man, foto’s van Lamborghini’s, de shortposities die gesloten ‘moesten’ worden, ‘hedgies’ dik in de problemen. Dat kon alleen maar veel verder omhoog gaan, toch? Eh, nee. De hype koelde af. De koers daalde weer, tot onder de 35 USD. In plaats van die Lambo die je voor ogen had, was je ineens de helft kwijt. Ouch. Achteraf kijk je de koe in de kont, de vraag is nu of de koers ooit echt naar de maan zal gaan, of dat het eindigt in huilen als een weerwolf bij volle maan.

Bron: Google

Lernout & Hauspie

Deze gaat veel pijn doen, met name bij onze Belgische lezers. Lernout & Hauspie was een in Ieper gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd was in spraaktechnologie. Opgericht in 1987, en ging als een speer. Midden jaren ‘90 kreeg het een notering aan de Nasdaq, het groeide als kool. Microsoft nam een belang van 8% in het bedrijf, dat zorgde voor veel vertrouwen bij diverse beleggers. Het aandeel Lernout & Hauspie was dan ook te vinden in menig Belgische portefeuille. Het was dan ook een enorme klap dat er door The Wall Street Journal fraude werd ontdekt in de boeken, een groot deel van de omzet werd gehaald uit fictieve bedrijven. De koers klapte in elkaar, de tent ging in 2001 failliet. De technische know-how bleef achter, en werd verkocht aan een Amerikaanse concurrent, Nuance Communcations. De ironie wil echter wel dat sinds april dit jaar Microsoft Nuance over heeft genomen. Daarmee is het stukje van Lernout & Hauspie weer terug waar het in de negentiger jaren aan werd verkocht. Bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Enron

Uiteraard hoort ook het Amerikaanse Enron in dit rijtje thuis. En met recht, want Enron is een smeuïg verhaal. Allereerst was er de CEO, Lou Lung Pai, een Chinese Amerikaan. Deze man was helemaal weg van stripclubs, en was er regelmatig te vinden. Hierdoor kreeg hij een affaire met een stripper. Dit kwam uit, vrouwlief kon zich niet vinden in de situatie en vroeg de scheiding aan. In Amerika betekent dat meestal monsterlijke bedragen die op tafel gelegd moeten worden, dus er moest cash vrijgemaakt worden. De CEO kon op dat moment 250 miljoen USD cashen. Zeer kort voor het moment dat de boel in elkaar klapte.

Want dat gebeurde, Enron ging failliet. De olie- en vooral gasreus had zich de laatste jaren voor het faillissement toegelegd op handel in de termijnmarkt. Er werden veel te rooskleurige cijfers voorgesteld, en de verliezen werden verbloemd door allerlei schimmige dochterondernemingen. Een van de Amerikaanse helden viel hard van haar sokkel. Hoe het aan het licht kwam? Insider trading. Hieronder een stuk uit een CNBC interview met de inmiddels overleden econoom Milton Friedmen over insider trading:

He used Enron as an example why insider trading should be legal. According to Milton, that it was the insiders that were selling Enron who were collapsing the price. According to him that was how the fraud was exposed. So, he believes insiders have an important place in a freely traded stock exchange. They will act in their best interest and the movements up or down of the stock price in the company they know will be detected by the public who will trade accordingly.

Niet voor niets besteden wij aandacht aan insider trades in onze rubriek ‘insider aankopen’. Wellicht wordt het tijd om de verkopen ook maar eens mee te nemen als terugkerende rubriek.

Kraft Heinz Co

Kraft Heinz zal wellicht niet direct het beeld van een horroraandeel bij je oproepen. Maar kijk eens naar de performance van de afgelopen vijf jaar:

Bron: Google

En vergelijk dat eens met Unilever (in USD, om het vergelijk makkelijker te maken):

Bron: Google

Of Proctor & Gamble:

Bron: Google

Beiden sectorgenoten van Kraft Heinz, beiden met een significant betere prestatie de afgelopen vijf jaar. Failliet is Kraft Heinz (zeker) niet, maar we denken dat het toch wel een erg bittere pil is om te verwerken als aandeelhouder. Zeker als je kijkt naar het gifgroene gras van de buren.

Centurylink Inc

Ook een leuk griezelverhaal. In de jaren 2010 -2020, raakte vaste telefonie van impopulair naar ronduit archaïsch. Het Amerikaanse Centurylink was niet goed voorbereid op deze trend, en speelde er ook geheel niet op in. Ook de naamsverandering naar Lumen Technologies bracht niet het gewenste (koers) effect. In de afgelopen tien jaar verloor het zo’n driekwart van haar waarde, de afgelopen vijf jaar ongeveer de helft. Vaste telefonie, een doodlopende zaak.

Bron: Google

Arcelor Mittal

Aandeelhouders van Arcelor Mittal hebben het de laatste jaren ook zeer lastig, en liepen veel averij op. Het aandeel was de afgelopen 10 jaar één van de slechtst presterende aandelen van Nederland, vergeleken met de andere hoofdfondsen.

Het gemiddelde Nederlandse aandeel won de afgelopen 10 jaar ruim 133 procent. In dat licht bekeken is Arcelor Mittal een forse ‘bleeder’ in je portefeuille, al maakt het in het afgelopen kalenderjaar wel al veel goed.

Bron: Google

Slot

En, zit je inmiddels thuis te huiven op de canapé en durf je nooit meer 1 euro toe te vertrouwen aan je vermogensbeheerder, beleggingsadviseur, of broker om er een mooi aandeel van aan te kopen? Wees dan niet bevreesd, dit zijn slechts een handvol aandelen waar veel beleggers inderdaad serieus leergeld voor betaald hebben. Er gaat echter ook erg veel goed, mits je goed je research doet, je ogen open houdt, je gezond boerenverstand gebruikt, en probeert te leren uit het verleden. Dat kan je doen door van je eigen fouten te leren, maar dan kan het duur leergeld zijn. Leren van andermans fouten is dan een stuk goedkoper, en hopelijk maar een muisklik verwijderd. Mocht je nu toch wat wat angstig geworden zijn, maak je geen zorgen. Er zit echt geen monster onder je bed…

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.