Historicus waarschuwt beleggers: de jaren ‘20 kunnen erger zijn dan de jaren ‘70

De geopolitieke en economische situatie maakt beleggers steeds nerveuzer. Volgens historicus Niall Ferguson is deze zorg terecht.

Op het Ambrosetti Forum in Italië gaf historicus Niall Ferguson cnbc zijn oordeel over de huidige politieke en economische situatie. Voor beleggers zijn zijn opmerkingen een waarschuwingssignaal.

Katalytische gebeurtenissen hebben zich al voorgedaan

De jaren 1970 werden niet alleen gekenmerkt door sociale onrust en geopolitieke omwentelingen, de economie leed ook een ernstige tegenslag in deze tijd. Omwentelingen en crises bepaalden deze keer. Vergeleken met het huidige economische en politieke klimaat heeft Ferguson echter geen goed nieuws in zijn bagage, omdat hij duidelijke parallellen ziet tussen de twee tijdperken. “De ingrediënten van de jaren 1970 zijn er al,” vertelde Ferguson, die een senior fellow is van de Milbank Family aan de Hoover Institution van Stanford University, aan Steve Sedgwick van CNBC.

In feite zijn de inflatietriggers, die de historicus lokaliseert in fouten op monetair en fiscaal beleidsniveau, “zeer vergelijkbaar met die van de jaren 1960”, de recente prijsschokken zijn een herhaling van de hardnekkig hoge inflatie van de jaren 1970, aldus de expert.

Daarnaast is er nog een parallel tussen de jaren 1970 en vandaag, namelijk een oorlog. Terwijl in 1973 de Jom Kipoeroorlog tussen Israël en een coalitie van Arabische staten onder leiding van Egypte en Syrië de wereldgemeenschap schokte, is het vandaag de dag de Russische agressieoorlog in Oekraïne die een energiecrisis heeft ingeluid. Maar Ferguson ziet een verschil: op dat moment duurde het conflict slechts 20 dagen, maar de oorlog van Rusland tegen het buurland is nu in zijn zesde maand, wat waarschijnlijk een enorme impact zal hebben, vooral met betrekking tot de energiemarkten: “Deze oorlog duurt veel langer dan de oorlog van 1973, dus de energieschok die het veroorzaakt, zal eigenlijk duurzamer zijn,” Aldus Ferguson.

Waarschuwing aan beleggers

Gezien deze gemengde situatie is de historicus er niet van overtuigd dat de huidige crisis kan worden verzacht door maatregelen van politici of centrale banken. “Waarom zou het niet zo erg zijn als in de jaren 1970?” zei hij. “Laten we de mogelijkheid overwegen dat de jaren 2020 misschien wel slechter zijn dan de jaren 1970.”

Concreet noemde de expert lagere productiegroei, hogere schuldniveaus maar ook ongunstige demografische ontwikkelingen. Hoewel er in de jaren 1970 een ontspanning was tussen de grootmachten, is daar momenteel weinig van te merken. Verwijzend naar de politieke situatie tussen de VS en China, benadrukte hij in het CNBC-interview: “In feite zie ik het tegenovergestelde.”

Wereldwijde schokken zijn onvoorspelbaar, wat betekent dat veel mensen grotendeels onvoorbereid in zo’n crisis glijden. “Ze beginnen met een plaag – of iets dat we niet vaak zien, een echt grote wereldwijde pandemie – die miljoenen mensen doodt en de economie op allerlei manieren ontwricht. Dan sla je hem met een grote monetaire en fiscale schok. En dan is er nog de geopolitieke schok”, somt Ferguson de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar op.

Tegen deze achtergrond waarschuwt de historicus voor al te veel optimisme van beleggers: “Dit is een land dat afstevent op een recessie”, benadrukte hij met het oog op de Verenigde Staten.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.