Laadpalenboer verzet zich tegen Tesla

Na de waarschuwing van autofabrikant Tesla wil laadpaalaanbieder Wirelane zich nu verdedigen.

Het bedrijf Wirelane, gevestigd in München, is een aanbieder van laadstations voor e-auto’s. De belangrijkste klanten komen uit de horeca en Wirelane heeft sinds de oprichting in 2016 meer dan 11.000 zogenaamde oplaadpunten geplaatst, aldus oprichter Constantin Schwaab. De kolommen worden gratis ter beschikking gesteld aan klanten, in ruil daarvoor ontvangt Wirelane tien procent van de inkomsten die worden gegenereerd door de laadprocessen. Schwaab spreekt van een omzet in de eencijferige miljoenen. De zaken gaan dus. Maar de concurrentie is moordend en met name de fabrikant van elektrische voertuigen Tesla is de oprichter van Wirelane de laatste tijd een doorn in het oog.

Wirelane gewaarschuwd door Tesla

De oprichter van Wirelane heeft horecaklanten gewaarschuwd voor Tesla-laadstations. De reden hiervoor: Duitse ijkwet. Tesla-laadstations die elektriciteit per kilowattuur opladen, zijn in Duitsland eigenlijk niet toegestaan. Als een laadpaal per kilowattuur factureert, moet deze een meter hebben die voldoet aan de ijkwet. Met name de oudere zuilen, waarop klanten voorheen gratis konden laden, zijn niet gekalibreerd en kunnen niet worden omgezet naar afrekening, schrijft het Handelsblatt. Vanwege de stijgende elektriciteitsprijzen veel bedrijven die de laadmogelijkheden aanbieden maken zich zorgen, ze overwegen nu een overstap en willen geld vragen voor het opladen. Volgens het zakenblad waarschuwde Constantin Schwaab in een brief dat veel hoteliers en restauranthouders elektriciteit weggeven ter waarde van meer dan 10.000 euro per jaar of niet kunnen factureren in overeenstemming met de ijkwet. Als alternatief presenteerde de oprichter van Wirelane zijn eigen laadstationtechnologie. Vanuit het standpunt van de Amerikaanse autofabrikant Tesla was deze brief van Schwaab lasterlijk, vandaar dat Wirelane eind oktober dit jaar een waarschuwing kreeg van Tesla wegens reputatieschade. De reden hiervoor zijn verkorte verklaringen en het opzettelijk schade toebrengen aan de reputatie van de autofabrikant. Schwaab werd gevraagd om Tesla’s stakingsbrief te ondertekenen, maar weigerde.

Wirelane neemt het op tegen Tesla

Wirelane-oprichter Schwaab wil zich verdedigen tegen de Amerikaanse autofabrikant. In een interview met Gründerszene legde hij uit waarom en hoe hij verder wil. Schwaab benadrukte dat Wirelane een belangrijke bijdrage levert aan de omschakeling van verbrandingsmotoren naar elektromotoren – waar Tesla ook van profiteert, aangezien door de betere laadinfrastructuur in Duitsland meer e-auto’s worden verkocht. Hij wees alleen op een “technisch mankement” aan de Tesla-laadstations. De ondernemer omschreef de juridische waarschuwing als intimidatie en ziet zijn brief niet als reputatieschade, maar als een onthulling van feiten. 

Schwaab heeft nu een tegenaanval ingezet en zegt nu ook juridische stappen tegen Tesla te willen ondernemen door een tijdelijk huisverbod aan te vragen. “Ik ben van plan om alle Tesla-laadstations te laten sluiten, met name de apparaten in hotels en restaurants”, zegt Schwaab. Op de vraag van de start-upscene of hij serieuze kansen meende te hebben, antwoordde de oprichter van Wirelane dat de rechter daarover zou moeten beslissen, maar dat andere concurrenten nu ook duidelijke kritiek uitten en dat er voor iedereen gelijke rechten worden geëist.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.