Met deze grondstoffen zit je in de zomer erg goed

Althans, volgens de experts van JPMorgan.

De handel in grondstoffen zal waarschijnlijk zeer hoge winsten optekenen als gevolg van lage voorraden en uitgedunde voorraden. Dit is de conclusie van een halfjaarlijkse prognose die is gepubliceerd door de Amerikaanse bankgroep JPMorgan. De rendementen kunnen tegen het einde van de zomer oplopen tot 10 procent en tegen het einde van het jaar tot 5 procent.

Volgens de analyse blijft de volatiliteit ook hoog. Op korte termijn zou olie $ 150 per vat kunnen bereiken, terwijl maïs $ 13 per bushel zou kunnen bereiken. Dit zou een extreem record vestigen.

Ongeplande leveringsfouten

“Door het ontbreken van een voorraadbuffer blijft de markt kwetsbaar voor ongeplande verstoringen van de aanvoer”, schrijven Natasha Kaneva en andere analisten in het rapport. Zo zouden escalerende protesten in Libië en de verslechterende omstandigheden van de Amerikaanse oogst daaraan bijdragen. Ook wordt het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan genoemd, dat de maalmachines in de Golf van Mexico zou kunnen stilleggen.

Door deze omstandigheden blijft een koopadvies voor de gehele commodity sector gelden. De volatiliteit van de grondstoffenindex van Bloomberg is sinds vóór de pandemie meer dan verdubbeld, zo blijkt ook uit het rapport

In de wereldwijde oliesector zijn de knelpunten in de bevoorrading in gelijke mate toegenomen, aangezien de olieraffinagecapaciteit in Rusland en Oekraïne momenteel wordt verminderd. Het tekort aan gas en diesel wordt ook steeds meer merkbaar naarmate de vraag naar transportbrandstoffen blijft toenemen.

Onzekerheid door crisis in Oekraïne

Volgens de JPMorgan-analyse is er binnen de agrarische sector nog veel onzekerheid over wanneer graanleveringen uit Oekraïne weer te verwachten zijn. Het Oost-Europese land is de vijfde grootste graanexporteur ter wereld. Een blootstelling aan oogstgrondstoffen zou daarom een ​​winst van 30 procent kunnen betekenen in een “opwaarts scenario”, schrijven de experts.

Voor consumenten zal er weinig verlichting zijn van de hoge voedselprijzen. In tegenstelling tot eerdere perioden van voedselinflatie, is het onwaarschijnlijk dat hoge prijzen deze keer voldoende zijn om voorraadtekorten te compenseren. Het rapport gaat verder met te zeggen dat deze voor een lange tijd zouden duren.

Via: cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.