Morgan Stanley waarschuwt voor een nieuwe bear market trap

De S&P500 heeft sinds het begin van het jaar al meer dan 8,5 procent gewonnen. Morgan Stanley vreest dat dit geen duurzaam herstel is, maar eerder een nieuwe neerwaartse beweging.

Het beursjaar 2022 was er een om snel te vergeten. De S&P 500 heeft bijvoorbeeld ongeveer 19 procent van zijn waarde verloren. Beleggers zijn des te blijer dat het dit jaar tot nu toe beter is gegaan. Deze winsten werden veroorzaakt door een reeks economische gegevens die de hoop voedden dat de Fed zijn renteverhogingen eerder zou kunnen pauzeren dan oorspronkelijk gedacht. Maar volgens ‘Investing.com’ hebben analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley beleggers nu gewaarschuwd niet te snel te juichen.

Alles positief ingeprijsd

In hun weekrapport spraken analisten hun verbazing uit over de omvang van de recente koersrally. Maar nu gaan ze ervan uit dat al het goede nieuws in de prijzen al is ingeprijsd. “Wij zijn van mening dat de recente prijsbewegingen meer een afspiegeling zijn van het seizoensgebonden januari-effect en de dekking van shortposities na een hard decembereinde en een bruut jaar. De realiteit is dat de winstgevendheid nog slechter is dan gevreesd, vooral in termen van marges”, aldus het rapport.

Analisten van Morgan Stanley zijn daarom van mening dat de recente winsten een “bear market trap” zijn. Deze term beschrijft een tussentijds herstel, wat niet ongewoon is tijdens een bearmarkt en dat achteraf vaak een valstrik is gebleken.

Vecht niet tegen de Fed

Naast de slechte winstsituatie van bedrijven noemden de experts ook het strakke monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve als een ander argument voor hun waarschuwing. Volgens hen negeren beleggers momenteel een van de belangrijkste beursregels: “Don’t Fight the Fed”.

“Sterker nog, door de margedaling tot nu toe en de prognoses van onze winstmodellen neigen we nu meer naar onze bear case […]. Doorgaans verlaagt de Federal Reserve de rente wanneer de toekomstige winstgroei negatief wordt. Dat is deze keer niet het geval […] en betekent dus een extra tegenwind voor aandelen”, schreven Michael Wilson, de belangrijkste Amerikaanse aandelenstrateeg van Morgan Stanley, en zijn collega’s in hun wekelijkse rapport.

Wat is de volgende stap in 2023?

Kijkend naar het hele jaar, denkt de zakenbank dat de Amerikaanse aandelenmarkt waarschijnlijk watertrappelt. Volgens hun schattingen zal de S&P 500 eind 2023 op ongeveer 3.900 punten staan. Ten opzichte van het slotniveau van 2022.3,839 punten in 50 zou dit neerkomen op slechts een kleine stijging van 1,6 procent.

Volgens “Fox Business” heeft Wilson, die als een beer wordt beschouwd, ook aangegeven dat de index tegen het einde van het jaar zou kunnen dalen tot 3.000 punten. Maar er is ook een lichtpuntje: Wilson gaat ervan uit dat de huidige bearmarkt aan het einde van het eerste kwartaal of het begin van het tweede kwartaal van 2023 eindelijk tot een einde komt.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.