Na het voorbeeld van El Salvador wil nog een land volgen met Bitcoin als wettig betaalmiddel.
Pa’anga
Nee, het gaat niet om het vervangen van de Amerikaanse dollar, de Zuid-Afrikaanse rand, of het Britse pond. Het gaat om de pa’anga, de munteenheid van het Polynesische eiland Tonga (Wikipedia). Zij willen Bitcoin graag naast de nationale munteenheid als betaalmiddel erkennen.
Economie
De economie van het land, met ongeveer evenveel inwoners als de stad Delft, is voor bijna 40 procent afhankelijk van inkomsten van buitenaf. Tonga is koploper in de wereld wat betreft afhankelijkheid van geld dat in andere landen verdiend wordt, om overgeboekt te worden terug naar het thuisland. In deze overboekingen wordt er veel afgesnoept door de leveranciers die dit mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld Western Union. De berekeningen van Tonga komen uit op een bedrag van 60 miljoen USD wat ze jaarlijks verliezen aan afdracht aan financiële dienstverleners.
Maatregelen
En dit is Tonga nu dus beu, er wordt nu gekeken naar het model van El Salvador, waar ze om soortgelijke redenen Bitcoin naast de USD als officiële munteenheid hebben erkend. De premier van Tonga, Lord Fusitu’a, heeft met zijn parlement een wetsvoorstel ingediend om Bitcoin als betaalmiddel te erkennen op de eilandengroep in de Pacific. Fusitu’a is erg enthousiast over cryptocurrency en verwacht dat het veel goeds voor hem en zijn onderdanen zal bieden.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.