Profiel: NEL ASA

We kijken naar de achtergrond van NEL ASA.

NEL ASA is een Noors bedrijf dat actief is in de energiesector. Het is gespecialiseerd in waterstoftechnologieën die de productie, opslag en distributie van waterstof mogelijk maken.

Het bedrijf werd opgericht in 1927 in Notodden, Noorwegen. Het doel van NEL ASA was en is nog steeds: “Wij bieden optimale oplossingen voor de productie, opslag en distributie van waterstof uit hernieuwbare energie.” Vanaf het allereerste begin heeft het bedrijf zich gericht op de installatie van elektrolysers, een apparaat waarin water met behulp van elektriciteit wordt gesplitst in waterstof en zuurstof.
Slechts 13 jaar later had NEL ASA zijn eerste grote succes met zijn waterstofelektrolyse-installatie in Rjukan, Noorwegen: NEL’s waterstofinstallatie in Rjukan was op dat moment de grootste ter wereld.

Eerste expansie

Dit werd gevolgd in 1953 door de ingebruikname van de tweede grote waterstof elektrolyser fabriek in Glomfjord, Noorwegen. Dit was bedoeld om de ammoniakproductie in Noorwegen van waterstof te voorzien.

Het jaar 1959 was een nieuwe mijlpaal voor NEL. Het bedrijf herstructureerde zijn elektrolysereenheid van de grond af aan en creëerde de basis voor de atmosferische elektrolyser die de basis vormt van het huidige bedrijfsmodel van NEL.

Marktintroductie

In 1974 begon NEL voor het eerst met het beschikbaar stellen van zijn elektrolysertechnologieën aan de brede markt en dus aan andere bedrijven. Naast andere bedrijven bereikte NEL ook andere industrieën en vestigde zich steeds meer internationaal. In 1988 consolideerde NEL haar positie op de internationale markt verder. Het waterstofbedrijf wordt ‘s werelds eerste leverancier van asbestvrije alkali-elektrolysers.

NEL rustte echter niet op haar lauweren en bleef zich richten op de verdere ontwikkeling van haar producten. Zo vierde NEL in 2001 de lancering van zijn eerste printelektrolyse en bracht het op de markt.

Uitbreiding

Slechts twee jaar later bereikte NEL een nieuwe mijlpaal in Reykjavik, IJsland. Daar opende het bedrijf het eerste publiek toegankelijke waterstoftankstation – en was daarmee wereldwijd een pionier.

NEL ASA’s pioniersgeest was ook duidelijk op de beurs, met NEL die zijn IPO op de Beurs van Oslo in 2014 voltooide. Het bijzondere eraan: het bedrijf werd genoteerd aan de beurs van Oslo als het eerste bedrijf dat zich 100 procent specialiseerde in waterstof.

NEL ASA is nu begonnen met het uitbreiden van haar productportfolio en het uitbreiden van haar marktpositie. Hiervoor nam NEL in 2015 H2 Logic over, dat toonaangevend was op het gebied van waterstoftankstations. In verband hiermee is NEL ASA pas een jaar later gestart met de bouw van ‘s werelds grootste productiefaciliteit voor waterstoftankstations, die een capaciteit heeft van 300 waterstoftankstations per jaar.

In 2017 nam NEL ASA een ander bedrijf over, Proton OnSite, dat gespecialiseerd was in PEM-elektrolysetechnologieën. Met de overname van Proton OnSite werd NEL ASA het grootste elektrolysebedrijf ter wereld.

Dit is echter niet het enige grote evenement van NEL. Het elektrolysebedrijf vond in hetzelfde jaar een nieuwe partner in Nikola. Nikola is van plan om een infrastructuur voor waterstoftankstations te creëren voor zijn waterstofbrandstofcelvoertuigen.

Toekomstperspectief

Onlangs hebben verschillende wereldspelers uit de hernieuwbare energiesector hun krachten gebundeld om het “Green Hydrogen Catapult Initiative” te vormen. Dit zijn ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam en Yara. Hoewel NEL niet direct deel uitmaakt van dit initiatief, kan het het bedrijf helpen om nieuwe kansen te creëren. Als elektrolysespecialist werkt NEL samen met Iberdrola en Yara. Zoals The Shareholder meldt, zou dit NEL’s kans kunnen zijn om via het initiatief tot nieuwe, grote projecten te komen.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.