Rechterhand Buffet noemt Bitcoin ‘rattengif’

Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffet, heeft een duidelijke mening.

Terwijl de cryptomarkt de afgelopen jaren sterk is gegroeid en ook steeds interessanter is geworden voor gewone beleggers, heeft Bitcoin een indrukwekkende rally gemaakt met nieuwe hoogtepunten en wordt door sommige beleggers beschouwd als inflatiebescherming en dus als een alternatief voor goud. Charlie Munger toont zich echter niet erg enthousiast over Bitcoin, de oudste en grootste cryptocurrency.

Een student van Charlie Munger en sterbelegger Warren Buffett komt nu met een mogelijke verklaring waarom Munger zich publiekelijk zo duidelijk tegen Bitcoin heeft uitgesproken en het zelfs rattengif heeft genoemd.

Geen fan

Al in 2013 omschreef Munger Bitcoin als rattengif. Ook in de jaren daarna veranderde hij niet van gedachten. Vorig jaar gebruikte Munger nog eens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway voor zijn hernieuwde kritiek op Bitcoin. Daar zei hij met betrekking tot de maandenlange rally, die nieuwe hoogtepunten voor de cryptomunt bracht: ‘Natuurlijk haat ik het Bitcoin-succes’. Hij was vooral kritisch over de volatiliteit, de intrinsieke waarde en het mogelijke gebruik voor illegale doeleinden: ‘Ik verwelkom geen enkele valuta die zo nuttig is voor ontvoerders en afpersers. Ik hou er ook niet van als je zomaar een paar miljard extra uitkeert aan iemand die net uit het niets een nieuw financieel product heeft uitgevonden.’ Munger verklaarde dat de hele ontwikkeling ‘walgelijk en in strijd met de belangen van de mensheid’ was.

Ook in een interview met ‘The Australian Business Review’ eind vorig jaar benadrukte Munger dat hij geen fan is van welke cryptocurrency dan ook. Naar zijn mening had men het ‘nooit uitgevonden’ of had het zelfs verboden moeten worden, zoals bijvoorbeeld het geval is in China – volgens Munger was dit de enige juiste beslissing. ‘Ik wil geld verdienen door mensen dingen te verkopen die goed voor hen zijn, niet dingen die slecht voor hen zijn,’ zei Munger. Volgens de vice-president van Buffett denken cryptocurrency-aanbieders echter ‘niet aan de klant, ze denken alleen aan zichzelf.’

Munger waarschuwt de gewone belegger

Een student van Warren Buffett en Charlie Munger, Guy Spier, vond half januari een mogelijke verklaring voor Mungers uitspraken over Bitcoin en cryptocurrencies in het algemeen in de podcast ‘We Study Billionaires’. Volgens hem zijn de uitspraken van de 98-jarige gericht op gewone beleggers, die hij waarschijnlijk alleen maar probeert te beschermen. Misschien is Munger over het algemeen niet zo vijandig tegenover crypto-valuta’s als het lijkt.

Aan de ene kant geeft Spier ergens Munger daarmee gelijk: ‘Veel mensen benaderen de cryptowereld waarschijnlijk op een niet erg slimme manier.’ Daarom heeft Munger waarschijnlijk absoluut gelijk dat de meerderheid van de mensen veel verliest bij het investeren in cryptocurrencies in plaats van er een fortuin mee te verdienen.

Spier is echter van mening dat Munger zich niet zozeer richt op professionele investeerders met zijn waarschuwingen. Spier vergeleek de cryptowereld met een pokerspel en de meest slimme crypto-investeerders met pokerspelers die weten aan welke tafel ze moeten zitten om hun kansen op succes te maximaliseren.

Daarom heeft Charlie Munger volgens Spier aan de ene kant gelijk dat Bitcoin en cryptovaluta in het algemeen eigenlijk rattengif zijn voor het overgrote deel van zijn publiek, maar voor de mensen uit zijn eigen omgeving, de tegen professioneel niveau aanschurkende belegger, is het een ‘verbazingwekkend interessante plek’ die de moeite waard is om in de gaten te houden en waar je veel kunt leren.

Spier zelf heeft – ondanks zijn interesse in crypto – nog niet geïnvesteerd in cryptovaluta en is niet van plan om in de nabije toekomst in crypto te investeren. Hij wil zich ‘beperken tot activa die een soort contant rendement op de investering genereren.’

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.