Rechterhand Buffett dumpt Alibaba

De positie in de Chinese e-commerce gigant werd gehalveerd.

Een recente transactie gemeld aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) trok de aandacht. Een bedrijf waar Buffetts rechterhand Charlie Munger een flinke vinger in de pap heeft, is het mediabedrijf Daily Journal Corporation. Het bedrijf heeft recent blijkbaar zijn Alibaba-aandelenpositie drastisch verminderd. Volgens de SEC-aanvraag verkocht de Daily Journal ongeveer 300.000 Alibaba-aandelen ter waarde van ongeveer $ 32 miljoen, wat ongeveer de helft van het oorspronkelijke volume vertegenwoordigt. Deze stap is vooral verrassend omdat Munger zijn Alibaba-positie in het vierde kwartaal van 2021 aanzienlijk had uitgebreid. Ongeveer een jaar geleden kocht Munger, het beroemde ‘alter ego’ van Warren Buffett, de eerste Alibaba aandelen via zijn mediabedrijf. Hoewel Munger de aandelen niet uit zijn particuliere holdings verkocht, heeft de 98-jarige voormalige investeerder waarschijnlijk nog steeds veel zeggenschap over de investeringen van Daily Journal. Daarom zou de verkoop verband kunnen houden met een groeiend pessimisme van Munger over de vooruitzichten van Alibaba.

Munger lange tijd voorzitter van de mediagroep Daily Journal

Al in 1977 kocht Munger de krantenuitgever Daily Journal, die hij vervolgens uitbouwde tot een veelzijdige mediagroep met diverse kranten, websites en softwareoplossingen. Daily Journal heeft ook grotere belangen in de vorm van aandelenposities, waarvan er vijf boven de SEC-rapportagedrempel liggen. Een daarvan is dus Alibaba. Hoewel Munger, die ook vice-voorzitter van Berkshire Hathaway is, in maart officieel ontslag nam uit het bestuur van de Daily Journal, blijft Munger een grote invloed hebben op de investeringsbeslissingen van de mediagroep, aldus Reuters.

Verliest Munger ook de hoop?

Het is niet bekend om welke motieven Daily Journal de helft van zijn Alibaba-effecten heeft verkocht. De leiding van daily journal liet een ‘Reuters’-verzoek tot commentaar onbeantwoord. De invloed van Munger op dit verkoopbesluit kan dan ook alleen maar gespeculeerd worden.

Maar wat buiten kijf staat, is dat de enorm zwakke prijsprestaties van het Chinese online handelsplatform tot nu toe geen reclame zijn geweest voor een langdurig bezit van Alibaba aandelen. Integendeel, er is nog steeds het risico van verdere regulering of zelfs vernietiging van het bedrijf door de Chinese communistische leiding. Dat Xi Jinping en zijn partijgenoten de groeiende invloed van de grote Chinese bedrijven met argwaan bekijken, is sinds de mysterieuze verdwijning van Jack Ma geen geheim meer. De oprichter van Alibaba had het Chinese banksysteem bekritiseerd in de loop van de geplande beursgang van de fintech bedrijf Ant Group in oktober 2020, waarna de politieke leiding de beursgang van de Ant Group annuleerde en een antitrustprocedure tegen Alibaba startte. Naar verluidt sprak Ma zich onder politieke druk wekenlang niet uit in het openbaar. Naast deze aanhoudende dreiging van regelgeving, konden de laatste kwartaalrapporten ook veel analisten niet volledig overtuigen.

Alibaba-aandeel: gruwelijke prijsprestaties

De recente koersen van Alibaba zijn het beste bewijs dat veel Chinese aandelen in China zijn blootgesteld aan hoge politieke risico’s. Sinds de oprichter en CEO van de Chinese e-commercegigant Jack Ma in oktober 2020 plots spoorloos verdween, zijn de aandelen van Alibaba gestaag aan het dalen. Schijnbaar niet te stoppen, daalde het aandeel van de recordhoogte van 17 oktober 2020 op $ 319,32 tot tijdelijk slechts $ 73,28 op 15 maart 2022. Ondertussen heeft het aandeel Alibaba vanaf dit dieptepunt de weg omhoog wel weer kunnen vinden, maar het heeft de afgelopen dagen opnieuw de neiging om weer te verzwakken. Of – en zo ja, wanneer – het einde van de Alibaba-neergang zal worden bereikt, heeft niet in de eerste plaats te maken met de ontwikkeling van het bedrijf, maar eerder met het beleid van de Chinese communistische leiding ten opzichte van de techbedrijven. Op de jaarlijkse algemene vergadering van de Daily Journal in februari betreurde Munger ook de afkoeling van de betrekkingen tussen de VS en China. Munger, die lange tijd bullish was op Chinese aandelen en onder meer verantwoordelijk was voor de BYD-aandelenpositie van Berkshire Hathaway, kan ook geleidelijk zijn vertrouwen in beursgenoteerde Chinese bedrijven verliezen. Ondertussen blijven de grote Amerikaanse banken Bank of America en Wells Fargo de grootste posities in de aandelenportefeuille van Daily Journal.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.