Rente, inflatie, Buffett, en Shell

De marktupdate van vandaag bevat weer een aantal mooie onderwerpen.

De beste week sinds tijden

Het is lente, de zon schijnt en de beurzen maken even een pas op de plaats. Maar dat laatste is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de beurzen vorige week hun beste week in meer dan één jaar tijd beleefden. Zo zagen we bijvoorbeeld de Dow en de Nasdaq vorige week met respectievelijk 5,5 en 8,1 procent stijgen. De brede Europese aandelenindex STOXX 600 steeg met 5,4 procent. Vele beursindices hebben vorige week met de stijging hun verliezen die ze leden sinds de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari al weer goedgemaakt. De oude beurswijsheid “je moet kopen als de kanonnen bulderen” lijkt weer eens uit te komen. Nog steeds grijpen beleggers elke beurscrisis aan als koopopportuniteit. Of dat misschien iets te voorbarig is, zal nog moeten blijken, voorlopig zijn er in ieder geval nog genoeg beren op de weg.

Grootste punt van zorg blijft de torenhoge inflatie. Het Duitse bureau voor de statistiek Destatis maakte vanochtend bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in februari met 25,9 procent gestegen zijn ten opzichte van het jaar daarvoor. Een record sinds Destatis deze cijfers in de jaren ‘50 van de vorige eeuw is gaan verzamelen en dat terwijl in deze cijfers de oorlog in Oekraïne nog nauwelijks tot uiting komt. Dat belooft nog wat. Dieper duikend in de cijfers zien we dat de energieprijzen in doorsnee met 68 procent gestegen zijn. Maar ook de prijzen van bijvoorbeeld kunstmest (+71,7 procent) en hout (+62,2 procent) lieten zich niet onbetuigd. De prijzen van consumentengoederen stegen in een jaar tijd met gemiddeld 7,5 procent. De grote uitschieters waren hier de prijsstijgingen van boter (+64,6 procent), rundvlees (+25,6 procent) en koffie (+16,9 procent).

Een ander punt van zorg blijft natuurlijk hoe de centrale banken denken die hoge inflatie te bestrijden. Dat beleggers de noodzaak van renteverhogingen onderkennen, bleek gelukkig vorige week uit de positieve reactie op de aankondiging van de Fed dat de kans groot is dat de beleidsrente dit jaar bij elke vergadering (nog 6 te gaan) verhoogd gaat worden. Als gevolg zien we de korte rente momenteel dan ook harder stijgen dan de lange, met een vervlakkende rentecurve ten gevolg. En daarmee zou zich op termijn de volgende beer kunnen aandienen, want als het rendement op kort lopend staatspapier hoger wordt dan die op het lang lopende staatspapier, is dat in het verleden een goede voorspeller van een recessie gebleken. Op dit moment is de marge tussen de 10-jaarsrente en de 2-jaarsrente in de Verenigde Staten nog 20 basispunten. 

Zoveel beleggers, zoveel meningen, en iedere belegger gaat verschillend met dit soort omstandigheden om. Ondanks de fraaie beursstijging van vorige week, is 49,8 procent van de Amerikaanse beleggers negatief gestemd en slechts 22,5 procent ziet het zonnig in. Kijk je naar de hoeveelheid cash die fondsbeheerders aanhouden, dan staat dat alweer op het hoogste niveau in 2 jaar tijd. Maar of extra cash aanhouden in deze tijd de juiste strategie is, dat is maar de vraag. Geld bij de bank aanhouden levert immers niets op en de hoge inflatie doet de koopkracht ervan hard achteruit hollen. Verstandiger lijkt het ons dan ook om je portefeuille inflatiebestendiger te maken.

Berkshire koopt miniversie van zichzelf

Warren Buffett maakte vanochtend de overname bekend van investeringsmaatschappij Alleghany voor 11,6 miljard dollar in cash. Voor Berkshire Hathaway, dat begin dit jaar nog 140 miljard dollar aan contanten op de balans had staan om dit soort overnames te bekostigen, een hapklaar brokje.

Alleghany lijkt perfect binnen het Berkshire-concern te passen. Vorig jaar werd het zelfs door het toonaangevende Amerikaanse beleggersblad Barron’s als een soort mini-Berkshire Hathaway betiteld.

Shell dient nieuwe plannen in

Nadat de Britse regering er de afgelopen weken bij de producenten in de Noordzee op aangedrongen heeft de olie- en gasproductie op te schroeven, heeft Shell een hernieuwd plan ingediend voor de ontwikkeling van het Jackdaw gasveld. Eerder werd dit nog vanwege milieu aspecten afgewezen, maar nu Shell de aanpak heeft gewijzigd lijkt het een grotere kans van slagen te hebben. Eind 2025 zou het nieuwe grote gasveld in productie kunnen worden genomen waarmee het goed zou zijn voor 6,5 procent van de Britse gasproductie.

Daarnaast heeft Shell van de Australische toezichthouders toestemming gekregen om de gasproductie van het drijvende Prelude LNG platform te heropstarten nadat deze installatie vanwege een brand in december gesloten was. Een welkom bericht nu de LNG prijzen door het dak gaan. Wat dat betreft lijkt Shell ook goed van de recente geopolitieke ontwikkelingen te kunnen profiteren. We willen met z’n allen immers minder afhankelijk worden van het Russische gas.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.