Shell en Equinor favoriet

Volgens Bank of America omwille van de hoge gasprijzen.

Vermogensbeheerder Fintessa belegt al jaren voor haar clientèle in oliemaatschappij Shell en voegde daar onlangs een belang in het Noorse Equinor aan toe. Een verstandige keuze volgens de analisten van Bank of America. Zij verklaarden gisteren Shell, Equinor en ook TotalEnergies tot hun topfavorieten omdat deze concerns flink profiteren van de hogere gasprijzen. Shell en TotalEnergies kunnen flink profiteren van de krappe LNG-markt (liquid natural gas, nvdr) en Equinor profiteert, als grootste gasbedrijf van Europa na Gazprom, flink van de spotmarkt voor gas. De analisten van BoA verwachten dat de gasprijzen in Europa hoog zullen blijven nu er gewerkt wordt aan het verminderen van de afhankelijkheid van Russisch gas. Voor 2023 verwacht men dat de gasprijs wel zes keer hoger kan zijn dan die van voor de coronapandemie. Daarom komt de Amerikaanse bank met winsttaxaties voor genoemde favorieten die 40 procent hoger liggen dan de huidige analistenconsensus.

Shell tekent hoger beroep aan

Het werd al langer verwacht, maar eergisteren heeft Shell dan toch een hoger beroep aangetekend tegen de rechterlijke uitspraak van mei 2021 in de klimaatzaak welke werd aangespannen door de milieuactivisten van Urgenda. De Haagse rechtbank oordeelde toen dat Shell zijn CO2-uitstoot met 45 procent moest verminderen in 2045. Dit is volgens Shell niet redelijk en niet haalbaar omdat het bedrijf de verantwoordelijkheid krijgt opgelegd voor het verlagen van de uitstoot die Shells klanten veroorzaken door het gebruik van de producten die Shell verkoopt. Het is echter de klant die beslist of hij benzine gebruikt of in een elektrische auto wil rijden, daar heeft Shell geen invloed op. Bovendien zal deze klant elders gaan tanken indien Shell geen benzine meer zou verkopen.

De procedure van hoger beroep kan jaren gaan duren. In de tussentijd zal Shell gehouden worden aan de rechterlijke uitspraak van mei 2021. Ook het feit dat Shell inmiddels een volledig Britse onderneming is geworden, heeft geen invloed op de rechterlijke uitspraak.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.