Shell verhoogt het dividend weer

Na de prima cijfers van Equinor, Exxon Mobil, Chevron en BP was het vandaag aan Shell om sterke cijfers te laten zien.

En dat lukte aardig. De (CCS-)winst zat aan de bovenkant van de verwachtingen en kwam uit op ruim 9,1 miljard dollar. Dit is een plus van 182 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en 43 procent meer dan het vorige kwartaal. Het zal u niet verbazen dat de divisie ‘Integrated Gas’ belangrijk bijdroeg aan de winst; met de gasverkopen werd afgelopen kwartaal 4,1 miljard dollar verdiend. De oliewinning (‘Upstream’) leverde 3,5 miljard dollar op, de verkoop van olieproducten 737 miljoen dollar. Met de productie en verkoop van chemicaliën tenslotte, werd 1,2 miljard dollar verdiend afgelopen kwartaal.

De hogere energieprijzen zorgden voor een flinke toename van de operationele kasstroom. Er waren afgelopen kwartaal dus voldoende middelen voorhanden om de schuld verder af te bouwen met 4,1 miljard dollar tot 48,5 miljard dollar. Ook werd met de extra kasmiddelen het 8,5 miljard dollar grote inkoopprogramma van eigen aandelen voor circa de helft afgerond. De resterende 4,5 miljard dollar wordt in het lopende kwartaal ingekocht. En de aandeelhouders worden nog verder beloond: het dividend over het eerste kwartaal zal met circa 4 procent worden verhoogd tot 25 dollarcent. Dit brengt het dividendrendement op zo’n 4 procent. Het vertrek uit Rusland zal zo’n 4 á 5 miljard gaan kosten, zo maakte Shell al eerder bekend. Voor deze kosten werd in het eerste kwartaal een voorziening genomen van 3,9 miljard dollar. Het meerdere zal in het lopende kwartaal worden afgeboekt.

Hoewel het aandeel al flink vooruitgelopen was op de goede resultaten, ging het aandeel in de vroege ochtendhandel al vlot ruim 3 procent verder omhoog.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.