Stijging Tesla nog niet voorbij, dit is de reden

Tesla is de afgelopen maand meer dan 50% gestegen. Maar het plafond zou nog zeker niet bereikt zijn.

Oppenheimer

Het gaat om Colin Rusch, analist bij de Amerikaanse private bank Oppenheimer. Hij ziet namens zijn werkgever dat de stijgende lijn die Tesla de afgelopen periode heeft laten zien verder zal worden voortgezet. Ondanks allerlei uitdagingen in de toeleveringsketen, zoals met name het chiptekort, heeft Tesla records in de boeken weten te schrijven. Een enorm knappe prestatie, waarvan de waardering hiervan terug te zien is in het koersverloop afgelopen maand:

Bron: Google

De omzet steeg met 57% tot 13,8 miljard USD, de winst vervijfvoudigde. Het kan allemaal niet op. Investeerders staan in de rij om in te stappen, met een koerswinstverhouding van bijna 385 (geen typefout) ziet men het potentieel van het aandeel van Elon Musk. Ter vergelijking; de koerswinstverhouding van Ford is 25,65, van BMW is het 5,30. Tesla wordt qua waardering al lang niet meer gezien als een autofabrikant, maar als een technologiebedrijf met bijbehorende waardering.

Verdere stijging

Volgens Rusch zit er nog meer in het vat, hij ziet de ontwikkelingen van Tesla op het gebied van autonoom rijden als een extra katalysator. Dit zou volgens hem de prijs nog veel verder kunnen opdrijven. Tesla laat momenteel 150.000 bètatesters rondrijden met de nieuwe software en verzamelt hiermee zeer waardevolle data waarmee het haar product veel sneller en beter kan ontwikkelen. Rusch is ervan overtuigd dat dit nog veel meer waarde toe zal voegen aan het bedrijf.

Tegengeluid

Er zijn echter ook berichten uit andere hoek, zoals van Coling Langan, analist van Wells Fargo. Hij is het in principe eens is met Oppenheimer over het potentieel van autonome besturing, maar is sceptischer over de toekomstige vooruitzichten van Tesla.

Dit komt voort vanuit de bezorgdheid over het bericht dat de National Highway Traffic Safety Administration onderzoek had gedaan naar ongevallen met Tesla’s waarbij Autopilot zou zijn geactiveerd. Met de autoriteiten een goede regeling treffen over de betreffende functionaliteiten is mogelijk nog wel belangrijker dan het technische potentieel, volgens Langan. Het risico bestaat dat Tesla gedwongen wordt om sommige functies van Auto Pilot, die voor Tesla ‘een groot verkoopargument’ zijn, te beperken.

Desalniettemin heeft hij een fundamenteel positieve kijk op het aandeel Tesla en geeft hij een ‘equal-weight’ rating af, Tesla zou in lijn met de hoofdindices presteren. De start van de gigafabrieken in Texas en Berlijn brengen een hype met zich mee, en er zijn nog zat overheidsstimulansen voor de aanschaf van elektrische auto’s, wat Tesla in de kaart speelt.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.