Tegenvaller voor Shell

Verhuizen is niet altijd een verbetering.

Je zou maar bestuurder van Shell zijn en je aandeelhouders ervan overtuigd hebben dat het voor hen beter zou zijn wanneer Shell volledig Brits zou worden. Hoe leg je dan uit dat hun Britse winst nu tijdelijk 25 procent zwaarder belast wordt? Met recht een vervelende boodschap, terwijl zo’n 20 procent van je aandeelhouders toch al ontevreden is over Shell vanwege het duurzaamheidsbeleid. Maar CEO Van Beurden kan zijn aandeelhouders geruststellen. Volgens analisten van Citigroup wordt slechts 4 procent van de totale winst van Shell in het Verenigd Koninkrijk behaald.

Je zou denken dat je als aandeelhouder bij een conservatieve Britse regering wel goed zit. Maar helaas hebben conservatieven de neiging om, als ze in het nauw komen, populistische maatregelen te nemen om de aandacht van hen af te leiden. Nu Boris Johnson onder vuur ligt met zijn feestjes tijdens de lockdown, kondigt de Britse regering een steunpakket voor de bevolking aan. Deze leuke dingen voor de mensen, waaronder 400 pond per huishouden voor de hoge energierekening, zal onder andere betaald mogen worden door olie- en gasbedrijven in het Britse deel van de Noordzee waaronder dus Shell en BP. Bovenop de bestaande winstbelasting van 40 procent komt er tijdelijk een energiebelasting (‘Windfall Tax’) van 25 procent. Deze zal pas weer verlaagd gaan worden wanneer de olie- en gasprijzen dalen. De tijdelijke maatregel zal volgens de Britse minister van Financiën de komende 12 maanden ongeveer 5 miljard pond gaan opbrengen. Teneinde de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen, moet er natuurlijk veel geïnvesteerd gaan worden in Westerse productiecapaciteit. De kosten hiervan mogen in aftrek gebracht worden op de (hogere) winstbelasting.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.