Tesla nabeurs in het groen na sterke kwartaalcijfers

De elektrische autobouwer Tesla opende gisteren haar boeken en publiceerde de cijfers over het eerste kwartaal van 2022.

Ondanks wereldwijde problemen in de toeleveringsketen en pandemiegerelateerde productieverstoringen in China, heeft de Amerikaanse maker van elektrische auto’s Tesla aan het begin van het jaar nieuwe records voor winst en omzet gevestigd. In de drie maanden tot eind maart steeg de omzet met 81 procent op jaarbasis tot 18,8 miljard dollar (17,3 miljard euro), zo maakte de groep van sterondernemer Elon Musk woensdag bekend na het sluiten van de Amerikaanse markt. Tesla verdiende 3,3 miljard dollar – 658 procent meer dan een jaar geleden.

De resultaten waren beduidend beter dan verwacht op Wall Street. Hoewel de auto-industrie wereldwijd kampt met aanhoudende aanbodtekorten zoals computerchips, bracht Tesla in het eerste kwartaal 310.048 elektrische auto’s naar klanten – een stijging van 68 procent op jaarbasis en een nieuw record. In maart opende Tesla zijn eerste autofabriek in Europa in de buurt van Berlijn. De productie daar moet echter eerst nog flink opgevoerd worden.

Tesla gaf geen specifieke informatie over de planning van de fabriek in Grünheide. Op termijn zullen daar naar verwachting jaarlijks zo’n 500.000 elektrische auto’s van de band rollen, maar daar is het bedrijf nog lang niet. In een conference call met analisten en investeerders zei Musk alleen dat de uitbreiding van de productie wordt ondersteund door een team van ervaren medewerkers en dat het bedrijf veel heeft geleerd van de start van de productie van de Model Y in de Amerikaanse hoofdfabriek in Fremont en Shanghai. Dit moet het proces nu vergemakkelijken in Berlijn en ook in de nieuwe Amerikaanse autofabriek in Austin, Texas.

Ondanks de sterke cijfers waarschuwde Tesla voor aanhoudende problemen. Wereldwijde supply chain-problemen zullen waarschijnlijk de rest van het jaar aanhouden. Musk zei dat de inflatie in het aanbod van de benodigde onderliggende componenten wordt onderschat – sommige leveranciers hebben de prijzen met 20 tot 30 procent verhoogd. In het afgelopen kwartaal leed Tesla ook productieverliezen bij zijn autofabriek in Shanghai als gevolg van een COVID-lockdown in China. De productie daar is inmiddels weer hervat, maar de situatie moet goed in de gaten gehouden blijven worden, maakte Tesla nu bekend.

Ondanks deze lasten verdient Tesla steeds beter. Volgens berekeningen van industrie-expert Ferdinand Dudenhöffer is Tesla nu na luxefabrikant Ferrari de meest winstgevende autofabrikant ter wereld. In het eerste kwartaal behaalde het bedrijf van Musk een winstmarge van 19,2 procent – de hoogste marge voor autofabrikanten, die meer dan 15.000 voertuigen verkopen. “Met de nieuwe fabrieken in Austin en Berlijn en de hoge winstgevendheid domineert Tesla de automarkt van morgen”, zegt Dudenhöffer.

De handel in co2 certificaten, die andere autofabrikanten nodig hebben om hun emissiebalans te verbeteren, bleek opnieuw een lucratieve business voor het bedrijf. In het eerste kwartaal bracht het Tesla ruim 679 miljoen dollar – ruim twee keer zoveel als in het voorgaande kwartaal. Tesla’s Bitcoin-posities bleven ongewijzigd en werden voor het laatst gewaardeerd op 1,26 miljard. Tesla had vorig jaar 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in Bitcoin, maar verkocht daarna weer een deel daarvan.

Tijdens het analistengesprek werd Musk ook gevraagd naar zijn plannen om een futuristisch ogende “robotaxi” te ontwikkelen die onlangs werd onthuld bij de opening van de fabriek in Austin. De Tesla-baas stelde volgend jaar een productpresentatie in het vooruitzicht en de serieproductie zou in 2024 kunnen beginnen. De ‘Robotaxi’ wordt een ‘enorme groeimotor’ voor Tesla. Veel details van het model blijven echter open. In het verleden had Musk beloofd dat Tesla-eigenaren hun auto’s als autonome taxi’s beschikbaar konden stellen aan anderen als ze ze zelf niet gebruikten. De door hem genoemde data voor zo’n ‘Tesla Network’ passeerden inmiddels echter.

Het nasdaq-genoteerde Tesla-aandeel reageert in de post-market trading met een plus van 5,57 procent tot 1.031,60 Amerikaanse dollar.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.