Tesla zet Indiase plannen on hold

Tesla ziet er blijkbaar voorlopig van af om de Indiase markt te betreden.

Hoewel Tesla topman/ex van Amber Heard/Twitter speculant/Technoking/vader van R2D2 Elon Musk begin 2017 al had aangekondigd dat later dat jaar Tesla-voertuigen in India wilde verkopen, is van deze plannen tot op heden niets terechtgekomen. Het grootste obstakel zijn de hoge invoerrechten die het land heft op elektrische auto’s: een volle honderd procent is verschuldigd voor de import van elektrische auto’s die duurder zijn dan 40.000 dollar, bij goedkopere voertuigen is het nog steeds 60 procent.

In juli 2021 had Musk (hoe kan het ook anders) getweet dat hij vasthield aan zijn India-plannen, maar dat de importtarieven ‘veruit de hoogste ter wereld van alle grote landen’ waren. Bijna een half jaar later, in januari 2022, gaf de EV goeroe in een tweet toe dat de onderhandelingen met de overheid in New Delhi nog steeds voor ‘veel uitdagingen’ staan. Dat is topmannentaal voor: ‘het schiet geen reet op’.

Lastige doelstelling

Als gevolg van de hoge importtarieven vreesde Tesla dat het in het nadeel zou zijn bij kostenbewuste Indiase klanten, dus probeerde het Amerikaanse bedrijf op zijn minst tijdelijke tariefverlaging te onderhandelen. Maar de overheid wilde meer dan alleen import, ze wilde tesla in India laten produceren en gaf daar alleen maar stimulansen voor.

New Delhi heeft al succes gehad met deze strategie bij Mercedes-Benz. Het Duitse autoconcern heeft aangekondigd dat het zijn EQS model ten minste gedeeltelijk lokaal zal produceren, waardoor het tarief voor vereiste componenten tot 40 procent wordt verlaagd. Maar Tesla daarentegen wilde eerst de vraag door middel van import nader onderzoeken alvorens te besluiten lokaal te produceren. Elektrische auto’s zijn tot nu toe immers nog maar goed voor een klein deel van de nieuwe registraties in India, ook al zet de overheid nu meer in op klimaatbescherming en mikt ze daarom op een aandeel van 30 procent elektrische auto’s in personenauto’s in 2030. Een lastige doelstelling lijkt ons, als je dat type vervoermiddel dubbel belast.

Onderhandelingen mislukten

Welingelichte bronnen melden aan Reuters dat er geen representatieve vooruitgang kon worden geboekt in de gesprekken, zelfs niet na meer dan een jaar onderhandelen. Daarom heeft Tesla zijn India-plannen voorlopig on hold gezet. De zoektocht naar geschikte locaties voor showrooms en servicecentra in grote steden als New Delhi en Mumbai werd daarom gestaakt en het kleine Tesla-team dat verantwoordelijk was voor het lobbyen in India werd deels toegewezen aan andere taken.

Sterke vraag

Naast de onopgeloste tariefkwestie vertelde een bron aan Reuters nog een reden waarom Tesla nu wil afzien van het importeren van zijn voertuigen naar India. De vraag in de rest van de wereld is al erg groot.

Met andere woorden; pick your battles. Als één betreffende markt dusdanig veel energie kost om gedegen toe te treden, maar de rest van de wereld schreeuwt om je product, én je kan de vraag niet aan? Dan zou je ook wel goed gek zijn om daar dan verder in te investeren.

Via: Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.