Tesla zet stappen als energie-aanbieder

En dat maakt energiebedrijven aardig zenuwachtig…

Tesla zorgde onlangs voor opschudding bij energiebedrijven over de hele wereld. Naast EV’s wil Tesla in de toekomst ook de energiesector aanvallen – een digitaal netwerk moet klanten wereldwijd van groene stroom voorzien.

Tesla boort een nieuwe markt aan

Tesla is al jaren de gamechanger bij uitstek op het gebied van innovatieve technologie. Waar Tesla zich tot voor kort vooral concentreerde op haar EV’s, willen ze nu een geheel nieuwe markt aanboren, de energiesector.

En dat doen ze met succes, ze zijn nu al actief als energieleverancier in verschillende landen en voorziet bedrijven en zelfs hele gemeenschappen van thuisbatterijen en bijbehorende elektriciteitstarieven. Het is dan ook geen wonder dus dat sommige toonaangevende elektriciteitsleveranciers zich zorgen maken, want het autobedrijf zou zich in de komende jaren weleens tot een serieuze concurrent kunnen ontwikkelen.

Grote energiebedrijven zien Tesla als concurrent

“We nemen Tesla heel serieus en kijken precies waar ze mee bezig zijn”, zegt een van de grotere Europese elektriciteitsbedrijven volgens berichten in Handelsblatt. De elektriciteitsbedrijven zien zichzelf niet zozeer bedreigd door de aangeboden tarieven; ze zijn eerder banger voor de intelligente software van Tesla, die is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk van het bedrijf. Er wordt gedoeld op ‘Autobidder’, die het bedrijf gebruikt voor zijn stroomvoorziening.

Digitaal netwerk maakt realtime handel in elektriciteit mogelijk

Zoals Tesla op zijn eigen website meldt, stelt deze Autobidder software stroomgeneratoren, nutsbedrijven en haar partners in staat om hun elektriciteit onafhankelijk te verhandelen. Kijk, het principe hierbij is vrij simpel: het surplus aan zelf opgewekte energie kan door Autobidder elektriciteit inkopen en tijdelijk opslaan in de wijdverspreide thuisbatterijen en EV’s. Als de energie op een later moment ineens nodig zou zijn, levert het systeem de stroom terug aan het net en distribueert het naar de betreffende eindklanten die er op dat moment weer vraag naar hebben. Zie het als een slimme overflow, waar je zelf ook weer uit kunt putten.

Toegankelijkheid

Tesla is bezig met de eerste stappen in verschillende werelddelen. Een auto van Tesla heb je niet nodig om te kunnen participeren in hun systeem. Wel heb je hun eigen thuisbatterij nodig, de Powerwall. Dit is een harde vereiste, evenals de door Tesla voorziene zonnepanelen op het dak van je huis te leggen.

Verwachting impact Tesla op de markt

Zoals hierboven al gemeld, Tesla zal zich niet als prijsvechter in de markt positioneren. Echter, de verwachting is dat men ook hier groot succes zal boeken. Tesla heeft erg veel fans, het is binnen zeer korte tijd uitgegroeid tot een enorm sterk merk. Dat alleen al maakt dat mensen zullen willen meedoen aan weer een nieuw cool project van Elon Musk. Als Tesla slimme package deals gaat samenstellen dan kunnen ze ook hier zomaar eens een serieuze speler worden om rekening mee te houden.

Gebruikte bronnen: Handelsblatt, Finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.