Is er momenteel een oververhitting gaande?
Afgelopen woensdag was er nog sprake van een opluchtingsrally op Wall Street nadat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogde conform de verwachtingen met 50 basispunten. Fed-voorzitter Jerome Powell nam in de toelichting op het rentebesluit de vrees bij beleggers weg dat een renteverhoging van 75 basispunten niet te berde is gebracht en in de komende vergaderingen naar verwachting ook geen agendapunt gaat worden. De positieve stemming onder beleggers werd nog eens extra gevoed door de opmerking dat voor het einde van dit jaar het monetaire beleid in een neutrale stand komt te staan. De monetaire beleidsbepalers hopen hiermee de inflatie te beteugelen zonder de economie al te veel schade toe te brengen. De Fed is er alles aan gelegen om de economie zacht te laten landen (zogenaamde soft landing scenario).
Zoals wel vaker gebeurt, komt na een opluchting het besef. Een verhoging van de rente met 75 basispunten lijkt voorlopig van de baan maar een renteverhoging van 50 basispunten is sinds 2000 niet meer voorgekomen. Beleggers worden dus geconfronteerd met de grootste monetaire verkrapping in meer dan twee decennia. Bij de beleggers slaat de twijfel toe of de rente niet te veel wordt verhoogd waardoor de economie uiteindelijk in een recessie zou kunnen belanden.
De Amerikaanse tienjaarsrente steeg gisteren met 15 basispunten naar 3,106 procent, de hoogste stand sinds 2018.
De stijging op woensdag van 3 procent op Wall Street werd gisteren meer dan teniet gedaan door de daling van 3,3 procent van de Dow Jones tot bijna 5 procent daling van de Nasdaq. Een data-analist van Quill Intelligence, die dit werk al 25 jaar doet, heeft een dergelijke beweging nog niet eerder meegemaakt.
Banenrapport
De verwachting is dat het banenrapport over de maand april andermaal sterk zal zijn met een aanwas van 400.000 nieuwe banen. In maart was er sprake van een record verschil tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal beschikbare werknemers van 5,6 miljoen. Dit betekent dat de arbeidsmarkt in de Verenigde Staten kenmerken van oververhitting vertoont. De verwachting is dat het percentage werklozen verder zal dalen van 3,6 naar 3,5 procent en dat het gemiddelde uurloon is gestegen met 0,4 procent op maandbasis.
Volgens het Amerikaanse statistiekbureau voor arbeid is in het eerste kwartaal van dit jaar de arbeidsproductiviteit gedaald met 7,4 procent. Ondanks de stijging van het aantal gewerkte uren met 5,5 procent daalde de output met 2,4 procent. Dit is de grootste kwartaal daling van de arbeidsproductiviteit sinds het derde kwartaal in 1947.
De afgelopen jaren hebben bedrijven geprofiteerd van een hogere stijging van de arbeidsproductiviteit dan de kosten van arbeid. Hieraan lijkt nu een einde te zijn gekomen. Een snellere stijging van de loonkosten dan de arbeidsproductiviteit leidt tot een druk op de winstmarges van bedrijven. Een beetje verkoeling op de arbeidsmarkt is derhalve meer dan welkom.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.