Waarom Buffett zo zwaar in Occidental Petroleum zit

We zagen het al volop in het beursnieuws van de afgelopen maanden, Buffett sloeg groots in. Maar waarom eigenlijk in Occidental Petroleum?

De bekende belegger Warren Buffett breidt zijn belang in het bedrijf Occidental Petroleum voortdurend uit, wat zou kunnen uitgroeien tot zijn grootste overname tot nu toe. Zijn holding Berkshire Hathaway kreeg afgelopen vrijdag goedkeuring om tot 50 procent van de aandelen in te kopen.

Sommige beleggers geloven dat dit een stap kan zijn in de richting van een volledige overname, die naar verwachting uiteindelijk meer dan $ 50 miljard zal kosten. De volgende redenen maken Occidental zo aantrekkelijk voor Berkshire:

1. Olie

Inflatie zou een belangrijke trend kunnen zijn voor de eerste helft van de jaren 2020, en ruwe olie is een van de beste natuurlijke hedges ertegen. De Russische invasie van Oekraïne en een gebrek aan investeringen in nieuwe olievelden in de afgelopen vijf jaar hebben het aanbod beïnvloed, wat heeft geleid tot stagnerende productieprofielen. Ondertussen is de vraag naar fossiele brandstoffen sterk, zelfs als overheden aandringen op een transitie naar schone energie.

Buffett, die investeringen heeft gedaan in de energiesector, beweert een realist te zijn in het debat over fossiele brandstoffen. “De mensen die aan beide kanten van de extremen staan, zijn een beetje gek”, zei hij op een aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 2021.

2. Bekendheid

Buffett investeerde voor het eerst in Occidental in 2019, toen het oliebedrijf verwikkeld was in een biedingsoorlog met Chevron over Anadarko. Dit is een rivaal uit Houston. Occidental CEO Vicki Hollub vloog naar Omaha, Nebraska, op de Gulfstream V van het bedrijf, en overtuigde Buffett om $ 10 miljard toe te voegen aan zijn eigen ‘oorlogskas’.

Dat was uiteindelijk genoeg om het bedrijf aan het rollen te krijgen, en Chevron trok zich kort daarna terug. In ruil daarvoor ontving Buffett preferente aandelen met een jaarlijks rendement van 8 procent, evenals warrants om gewone aandelen te kopen tegen een prijs van $ 59,62 per aandeel. Ondertussen wordt het aandeel Occidental gewaardeerd op $ 71,29, daarom zouden de warrants nu een winst van meer dan $ 900 miljoen opleveren.

3. Waarde

Aanvankelijk was de Anadarko-deal een ramp omdat het de balans van Occidental belastte met meer dan $ 30 miljard aan extra schulden vlak voor de pandemie. De marktwaarde van Occidental daalde van $ 50 miljard vanaf 2019 tot minder dan $ 9 miljard tegen het einde van 2020 toen de olieprijzen kelderden. Maar ook dat bleek een goede kans voor Buffett.

Toen de prijs van ruwe olie eind vorig jaar omhoog schoot als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne, was Occidental het best gepositioneerd om ervan te profiteren. Het aandeel presteert dit jaar het beste in de S&P 500, met een stijging van meer dan 140 procent ten opzichte van een indexdaling van 11 procent. “Oxy begon dit jaar zwaar met schulden, met een enorme blootstelling aan ruwe olie”, zei Bill Smead, die $ 4,8 miljard beheert bij Smead Capital Management en een van de 20 grootste aandeelhouders van Occidental is. Stijgende prijzen van ruwe olie betekenen dat “ze nu hun schulden kunnen afbetalen en een hoop contant geld kunnen opnemen. Dit is de beste van alle mogelijke ontwikkelingen.”

4. Cash positie

Te veel contant geld was de afgelopen jaren de grootste uitdaging van Berkshire. Het conglomeraat had eind juni zo’n 105 miljard dollar in kas. Verwacht wordt dat het de komende vijf jaar elk kwartaal ongeveer $ 8 miljard aan vrije kasstroom zal genereren, volgens Greggory Warren van Morningstar.

De hoogste inflatie in 40 jaar is een grote stimulans om dit geld te gebruiken. Occidental zou beter werken als een Berkshire-dochteronderneming dan als een aandelenbelang “gezien de volatiliteit die bestaat in de energie- / grondstoffenmarkten”, zei Warren. Dat kan uitmonden in een overname in slow motion waarbij Berkshire alle aandelen koopt totdat het Oxy volledig kan overnemen.”

5. Schalieolie

Occidental is niet alleen een van de grootste producenten in het Permian Basin, het grootste Amerikaanse olieveld, maar het heeft ook lage kosten omdat een olieprijs van slechts $ 40 per vat nodig is om zijn eigen dividend te ontvangen. West Texas Intermediate wordt momenteel verhandeld tegen een prijs van ongeveer $ 90 per vat. Hollub heeft de “drill-baby-drill” -mentaliteit die de schalie-industrie de eerste tien jaar kenmerkte, teruggedrongen en geeft nu prioriteit aan winst boven productie.

De vrije kasstroom bereikte in het tweede kwartaal een record van 4,2 miljard dollar. De aankoop van Anadarko was misschien duur, maar het verhoogde het grondbezit van Occidental in het Perm tot 2,8 miljoen hectare. Dit komt overeen met 14 keer de grootte van de vijf stadsdelen van New York. Het omvat nu ook faciliteiten in de Golf van Mexico en Algerije die consistentie en cashflow hebben.

6. Algemeen directeur

Buffett heeft een goede persoonlijke relatie met Hollub, die begon tijdens een bijeenkomst in 2019 in Omaha, bemiddeld door Bank of America CEO Brian Moynihan. Dit jaar prees Buffett de Occidental-baas na het lezen van het transcript van een conference call op 25 februari. Daarin beloofde de oliemaatschappij financiële discipline, al stegen de olieprijzen. “Ik heb elk woord gelezen en ik denk dat dat precies is wat ik zelf zou doen”, vertelde Buffett aan CNBC. “Ze runt het bedrijf op de juiste manier.”

7. Wet om inflatie te verminderen

De olie-industrie heeft veel kritiek geuit op de wet die president Joe Biden deze maand ondertekende om de inflatie terug te dringen. De wetgeving van $ 437 miljard “ontmoedigt noodzakelijke investeringen in olie en gas” en biedt “het verkeerde beleid op het verkeerde moment”, aldus het American Petroleum Institute. Hollub was echter verrassend optimistisch en noemde het wetsvoorstel ‘zeer positief’.

Dit zou te maken kunnen hebben met de uitbreiding van de heffingskortingen voor koolstofafvang, waar Occidental duidelijk achter staat. Het bedrijf is van plan om ‘s werelds grootste luchtscheidingsinstallatie te bouwen. Hiervoor ontvangt Occidental een belastingkrediet van maximaal $ 180 voor elke ton koolstof die uit de lucht wordt geëxtraheerd.

Via: Bloomberg & Cash.ch

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.