Waarom Chinese aandelen vandaag zo hard stegen

Het zal je niet ontgaan zijn, enkele bekende Chinese namen sprongen er vandaag glansrijk bovenuit. Maar waarom?

Wie vanochtend naar de koersentabellen keek om de stemming op de beurzen te peilen zou haast denken dat de vrede in Oekraïne is getekend. Gisteravond steeg Wall Street al over een breed front met 2 tot 3 procent. Maar, dat was kinderspel vergeleken met de stijging die de Hang Seng Index vanochtend liet optekenen. De beurs van Hong Kong wist de handelsdag met een plus van maar liefst 9,09 procent af te sluiten. In het kielzog hiervan weten de Europese beurzen goed te volgen met een plus van rond 2,5 procent.

Van vrede is echter helaas nog geen sprake, hoewel de berichten bemoedigend worden genoemd. En hoop doet leven. Maar zou een staakt het vuren, of zelfs vrede, straks reden zijn om alle sancties tegen Rusland op te heffen? Een terugkeer naar het ‘oude’ zaken doen zal er niet inzitten. Waarom veren de beurzen dan zo op? Dat is vooral omdat de olieprijs de laatste week zo hard is gedaald. Handelaren verwachten dat een mogelijk staakt het vuren tot enige normalisatie van het aanbod van olie zal leiden. Stond de prijs van een vat Brent vorige week nog boven 130 dollar, gisteren daalde de prijs tot onder 100 dollar per vat. Dat is het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne. Daarnaast spelen de lockdowns in China een rol, want daardoor zal de vraag vanuit die hoek waarschijnlijk afnemen. Enige inflatiezorgen worden daarmee van tafel gehaald wat, nu de centrale banken de teugels willen gaan aantrekken, wel geruststellend is voor de beleggers.

De abnormale stijging van de beurs in Hong Kong komt voort uit het herstel van de Chinese tech-aandelen die de afgelopen tijd extreme klappen hadden gekregen. Nu de Chinese overheid heeft besloten dat de Chinese aandelenmarkten stabiel moet blijven en men de buitenlandse noteringen van Chinese bedrijven zal blijven ondersteunen, stegen de koersen van de aandelen Alibaba, NetEase en Tencent in Hong Kong met 23 tot 27 procent. Daarmee maken ze ruwweg de helft van het verlies sinds 1 januari goed. Het is dus geen wonder dat Prosus vandaag de grootste stijger in de AEX is, aangezien de waarde daarvan voornamelijk wordt bepaald door het forse belang in het Chinese Tencent.

Via: Fintessa Vermogensbeheer

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.