Waarom Prosus vandaag zo hard stijgt

Ruim vijftien procent hoger, daar moet wel wat aan de hand zijn, toch?

Prosus wil de beurswaarde opkrikken, momenteel kent het bedrijf een vrij lage beurskoers in vergelijking met de boekwaarde van het bedrijf. Het doet dit met de vandaag aangekondigde verdere inkoop van eigen aandelen en van aandelen van haar moederbedrijf, Naspers.

De aandeleninkoop wordt gefinancierd door de verkoop van aandelen in Tencent en loopt door totdat de beurswaarde meer in lijn is met de boekwaarde. Het bedrijf had onlangs van tijd tot tijd al eigen aandelen verworven. In de twaalf maanden tot eind maart bedroegen de kosten voor de overname van eigen aandelen en Naspers aandelen in totaal zo’n zes miljard dollar.

De aankondiging van de aandeleninkoop werd zeer goed ontvangen op de beurs. De koers van het aandeel steeg vandaag intraday zelfs even meer dan 20%. Hiermee maakte het aandeel een deel van de recente koersverliezen goed. Ondanks de forse winsten op maandag daalde de beurswaarde van Prosus vorig jaar met ongeveer een kwart tot iets meer dan 124 miljard euro. Daarentegen schatte het bedrijf onlangs de nettowaarde van alle investeringen op zo’n 175 miljard euro.

Het grootste deel daarvan, met het equivalent van iets minder dan 130 miljard euro, komt voor rekening van het belang van 29 procent in Tencent, waarvan de aandelenkoers na de aankondiging van Prosus met ongeveer twee procent daalde. Prosus wil het aandeel Tencent zo ‘marktvriendelijk’ mogelijk aan de man brengen. Het bedrijf gaf geen informatie over hoeveel van de aandelen verkocht moeten worden. De in Amsterdam genoteerde investeringsmaatschappij heeft ook een belang van 27 procent in de voedingsleverancier Delivery Hero, die tot voor kort genoteerd was aan de DAX.

Iets meer dan de helft van de aandelen van Prosus is in handen van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers, dat zijn internetholdings uitbesteedde aan het Nederlandse bedrijf en ze in september 2019 naar de beurs in Europa bracht. Dit was bedoeld om de toegang tot de kapitaalmarkt te verbeteren. Nadat de koers tot februari vorig jaar naar de recordhoogte van 110 euro was geklommen, is die inmiddels gedaald naar 40 euro begin mei, vooral door de crash van de Tencent koers.

Prosus publiceerde maandag ook zijn resultaten over het boekjaar 2021/22 (31 maart). Hier zorgde de verkoop van een pakket aandelen Tencent in de eerste helft van het jaar voor een hogere winst. De winst in de twaalf maanden tot eind maart kwam uit op iets minder dan 19 miljard dollar, tegen 7,4 miljard dollar een jaar eerder. Prosus heeft een totaal belang in 80 internetbedrijven – waarvan bij sommigen de meerderheid. De omzet van Prosus steeg met ongeveer een kwart tot 36 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat daalde daarentegen met zes procent tot vijf miljard dollar.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.