Warren Buffett en Charlie Munger oneens over deze twee aandelen

Warren Buffett en zijn rechterhand, Charlie Munger, zijn twee super beleggers die het over veel dingen eens zijn, maar niet over alles.

Een goede vriend van Berkshire Hathaway Vice President Charlie Munger, Mohnish Pabrai, gaf onlangs een aantal zeer persoonlijke inzichten in het leven en de persoonlijkheid van Warren Buffett’s zakenpartner in een aflevering van de podcast “Richer, Wiser, Happier” en onthulde over welke twee aandelen de twee het in het verleden niet eens waren.

Pabrai prijst Munger


Pabrai beschrijft Munger als nederig en empathisch. De sterinvesteerder is een heel ander persoon als Pabrai bridge met hem speelt of dineert dan op een Berkshire-bijeenkomst, op het podium. Naar zijn mening heeft Munger een zeer hoog niveau van emoties, maar is in staat om ze te beheersen. Pabrai kreeg ook veel advies van Munger over zijn privéleven en vond het niveau van empathie van de miljardair erg hoog. In de podcast legt hij uit dat Warren Buffett en Charlie Munger in staat zijn om mensen en menselijke dynamieken te begrijpen, en dat Munger’s vermogen om hem te helpen met zijn persoonlijke problemen zijn capaciteiten als een grote belegger vrijwel overtrof.


Pabrai bewondert Munger ook om hoe de 98-jarige belegger bedrijven in seconden kan analyseren: “Soms vertel ik Charlie over deals waar ik naar kijk. Hij heeft misschien nooit naar de zaak gekeken, maar hij is in ongeveer 10 seconden klaar.” En in het proces, na weken van het bestuderen van een bedrijf, miste Pabrai nog steeds dingen die de vice-president van Berkshire direct herkende. Daarnaast leest Munger veel. “Aan de ene kant van hem ligt een grote stapel boeken en ander leesvoer en aan de andere kant een grote stapel boeken.” En zo gaan een voor een stapels dingen die hij al heeft gelezen van de ene naar de andere.


Niet altijd eens


Naast deze persoonlijke inzichten onthulde Mungers vriend nog een spannend detail, namelijk over welke aandelen de meningen van de twee beleggingsreuzen verschilden. “Een van de gebieden waar ze uit elkaar liepen was Costco. Charlie probeerde Berkshire een veel grotere positie bij Costco te laten innemen. Vanuit het oogpunt van Warren was het te duur. Charlie zei altijd: ‘Nou, je betaalt voor sommige dingen.'” zei Pabrai. In het derde kwartaal van 2021 verkocht Berkshire vervolgens een belang van 1,3 miljard dollar in Costco.

Een ander bedrijf vergde veel overredingskracht van Charlie Munger voordat het Orakel van Omaha eindelijk overtuigd was. Charlie Munger vertelde Warren Buffett dat BYD CEO Wang Chuanfu in hetzelfde rijtje past als Thomas Edison, Henry Ford en Bill Gates. Warren Buffett investeerde niet totdat Munger er zijn derde opmerking over maakte. Maar hij gebruikte zijn eigen geld niet, zei Pabrai, en legde uit dat Buffett in BYD investeerde via berkshire Hathaway’s meerderheidsdochter, MidAmerican Energy.
Bovendien waren de twee het waarschijnlijk niet altijd eens over de grote kasreserves van Berkshire Hathaway. “Hij kreunde en steunde altijd en zei: ‘We hebben zoveel geld, maar we kunnen niets kopen.'” herinnerde Pabrai zich zijn gesprekken met Munger in de afgelopen jaren. Soms heeft Munger ook gezegd dat Buffett niet eens enthousiast is over het kopen van Berkshire-aandelen tegen de huidige prijzen.

In veel opzichten zullen de twee beleggingslegendes het echter waarschijnlijk eens zijn – anders zouden ze waarschijnlijk niet zo lang met succes hebben samengewerkt.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.