Warren Buffett gebruikt deze drie aandelen tegen inflatie

De inflatie is wereldwijd gestegen, de beurzen daalden. Warren Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway komt de beurscrisis echter relatief goed door – vooral dankzij de hoge cashflow van drie bedrijven.

De uitspraken van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB), volgens welke de verhoogde inflatie slechts “tijdelijk” is, blijken niet te kloppen. Integendeel, de inflatie is de afgelopen maanden blijven stijgen, met een inflatie die in juni opliep tot 9,1 procent in de VS en 8,6 procent in de eurozone – de hoogste cijfers in vier decennia. De stijging van de prijs van grondstoffen en consumptiegoederen knabbelt aan de banksaldi van consumenten en tempert de koopstemming. Daarnaast stijgen de belangrijkste rentetarieven wereldwijd, wat op zijn beurt bedrijfsleningen duurder, en investeringen minder aantrekkelijk maakt. Het logische gevolg zou een recessie kunnen zijn, vrezen veel economen. Rente- en recessiezorgen hebben zich allang gemanifesteerd in dalende aandelenkoersen. Hoe kunnen beleggers zich voorbereiden op de uitverkoop? Welke aandelen beloven stabiele rendementen in stormachtige tijden? Zoals zo vaak het geval is, is het de moeite waard om een kijkje te nemen naar de strategie van sterbelegger Warren Buffett.

Bedrijven met een hoge cashflow zijn minder gevoelig voor crises

Het “Orakel van Omaha” is voornamelijk afhankelijk van bedrijven met een hoge cashflow, wat een grote veerkracht en flexibiliteit garandeert, zelfs in economisch moeilijke tijden. Een ander voordeel van het focussen op vrije kasstroom is dat, in tegenstelling tot veel andere gegevens, deze verhouding niet kan worden verfraaid door externaliteiten, zoals “MoneyWise” aangeeft. De hoge kasstroom kan door beleggersvriendelijke bedrijven voornamelijk voor drie verschillende doeleinden worden gebruikt: ten eerste dividenduitkeringen, ten tweede, aandeleninkoopprogramma’s en ten derde, de organische groei van het bedrijf. Alle drie de strategieën – afzonderlijk of zelfs beter gecombineerd – garanderen een stabiel rendement voor beleggers, daarom is Buffett zo’n uitgesproken fan van bedrijven met een hoog niveau van liquide activa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voormalige belegger tijdens zijn carrière altijd grote posities heeft bekleed in verzekeringsmaatschappijen zoals Munich Re, GEICO of General Re.

Het volgende is een nadere blik op drie bedrijven in de bewaarrekening van Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway, die allemaal een vrije kasstroommarge van meer dan tien procent hebben – dit betekent dat ten minste tien procent van de omzet resulteert in een positieve vrije kasstroom, d.w.z. vrij beschikbare liquide middelen.

Chevron: Oliemaatschappijen als crisiswinnaars?

Chevron is een van de weinige bedrijven waarvan de aandelen tot nu toe in 2022 aanzienlijke winsten hebben geboekt. Het Californische oliebedrijf profiteert van de enorme stijging van de olieprijzen, waardoor het aandeel Chevron sinds het begin van het jaar (vanaf de slotkoers op 1 augustus 2022) met maar liefst 36,78 procent is gestegen tot 160,51 Amerikaanse dollar. Bijzonder opvallend bij Chevron is de enorme kasstroom, die de afgelopen twaalf maanden 21,5 miljard US dollar bedroeg – dit komt overeen met twaalf procent van de omzet.

De recente initiatieven van het management van Chevron om de kosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen, werpen hun vruchten af en zullen waarschijnlijk aandeelhoudersvriendelijke maatregelen in de komende maanden uitstellen. In maart kondigde Chevron bijvoorbeeld plannen aan om zijn aandeleninkoopprogramma te verdubbelen tot maar liefst 10 miljard dollar per jaar, met de belofte dat aandeelhouders zouden profiteren van de hoge olieprijzen. Daarnaast blijft het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement bieden van momenteel 3,8 procent. Gezien deze aantrekkelijke factoren heeft Buffett de oliegigant de afgelopen maanden gedurfd benaderd, met het belang van Berkshire Hathaway in Chevron ter waarde van $ 4,488 miljard eind vorig jaar.

Moody’s: Financiële dienstverlener met stabiele inkomsten

De aandeelhouders van Moody’s hebben de afgelopen tien jaar enorme koerswinsten geboekt. Dit jaar staat het aandeel Moody’s echter 21,23 procent lager op 307,65 dollar. Het huidige niveau zou echter een goede instapkans kunnen blijken te zijn gezien de sterke financiële situatie van het Amerikaanse financiële bedrijf. Moody’s, ‘s werelds op een na grootste ratingbureau na S&P Global, heeft een kasstroommarge van 30 procent op een vrije kasstroom van 1,9 miljard dollar. Alle aandeelhouders samen ontvingen in de loop van een jaar in totaal $ 1,1 miljard, hetzij in de vorm van directe dividenduitkeringen (huidig dividendrendement: 1,0 procent) of als onderdeel van het aandeleninkoopprogramma.

Ondanks de zwakke prestaties van het aandeel Moody’s in de eerste maanden van het jaar, zal het gevestigde leiderschap van het bedrijf op het gebied van kredietwaardigheid, wat resulteert in een bovengemiddelde kasstroom en een hoog rendement op investeringen, waarschijnlijk de neerwaartse risico’s op lange termijn voor Moody’s beperken. Zo lijkt Buffett, die in het laatste kwartaal van 2021 voor 9,636 miljard dollar aan Moody’s-effecten in de Berkshire Hathaway-portefeuille had, het te zien.

Coca-Cola: Drankengigant verhoogde zijn omzetprognose ondanks de dreiging van een recessie

Terwijl veel bedrijven zoals Snap, Walmart of Shopify de afgelopen weken hun prognose voor de komende kwartalen naar beneden hebben moeten bijstellen, kon Coca-Cola aandeelhouders positief verrassen met een verhoging van de omzetvooruitzichten. De drankengigant verhoogde zijn verwachtingen voor de organische omzetgroei voor het lopende jaar van de vorige 7 tot 8 procent naar 12 tot 13 procent. Ook verbazingwekkend is de vrije kasstroommarge van 20 procent met een kasstroom van 7,8 miljard US dollar in de afgelopen twaalf maanden. Daarnaast biedt Coca-Cola stabiele dividenduitkeringen, die bij het huidige koersniveau een rendement van 2,8 procent opleveren.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de onmiskenbaar goede situatie van het Amerikaanse concern uit Atlanta (Georgia) voor veel koopinteresse zorgt: het aandeel Coca-Cola zit sinds 2009 in een constante opwaartse trend, die alleen werd onderbroken door kleine tegenslagen zoals de Corona-crash in 2020. Zelfs in het tot nu toe sombere beursjaar 2022 is de beveiliging van PepsiCo-rivaal Coca-Cola met 8,97 procent gestegen tot 64,52 Amerikaanse dollar, wat een enorme outperformance betekent ten opzichte van de brede S & P 500-index (-13,59 procent). Buffett is een grote Coca-Cola-liefhebber, het drankenbedrijf was in het vierde kwartaal van 2021 de op drie na grootste positie in de Berkshire Hathaway-portefeuille met aandelen ter waarde van $ 23,684 miljard. De oude meester verklaart zijn enthousiasme met de onovertroffen merkaanwezigheid, de enorme schaalefficiëntie en internationale groei. Voor hem is Coca-Cola – naast zijn grootste positie Apple – een ‘slotgrachtvoorraad’ bij uitstek, omdat de sterke populariteit van het merk Coca-Cola bij de consument de drankengigant een spreekwoordelijke slotgracht geeft tegen de concurrentie.

Via: finanzen.net

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.