Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

Afgelopen week werd de neerwaartse trend in tech voortgezet, het domineerde het sentiment van de handelsweek. In dit overzicht kijken we echter naar de reacties op de gepresenteerde bedrijfsresultaten en pikken er de meest opvallende zaken voor je uit. Sommige aandelen hebben we al eerder deze week uitgelicht, zoals Fastned.

About You Holding

About You is een Duits online modebedrijf, in 2014 ontstaan vanuit de Otto Group. Beleggers reageerden afgelopen week teleurgesteld op een concrete omzetprognose en hogere investeringen van de moderetailer. Het plan is om 50 miljoen, in plaats de verwachtte 34 miljoen te investeren. Het management blijft voor het gehele jaar uitgaan van een operationeel verlies van 70 miljoen euro. De koers van het bedrijf, dat in juni 2021 voor 23 euro per aandeel naar de beurs ging, begon na publicatie op dinsdag weliswaar met winst, maar dit keerde al snel om naar rode cijfers. Een nieuwe all time low werd gelukkig net vermeden, al zitten we met een koers van 17,48 daar maar 4 cent boven. Het weekresultaat? Een verlies van 8%.

Just Eat Takeaway.com

Ah, een vertrouwde naam die we allemaal wel kennen. Ofwel vanuit haar posities in de 25 hoofdfondsen van Nederland, ofwel omdat je geen zin hebt om te koken en die app er regelmatig bij pakt om wat te bestellen. Nu ben je met dat laatste gelukkig niet de enige, in het afgelopen kwartaal bezorgde het 273,7 miljoen bestellingen, tegenover 240,2 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De groei vertraagt op jaarbasis echter wel, zoals vooraf verwacht. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 14%, in het derde kwartaal met 25%, in het tweede kwartaal met 37%. Het bedrijf herhaalde op een negatieve EBITDA-marge voor 2021 te rekenen van 1 tot 1,5%. De markt zag het echter rooskleuring in, het aandeel steeg afgelopen week met 8,06%, mede ook geholpen door de aanhoudende geruchten over de verkoop van de (inmiddels wat opkrabbelende) Amerikaanse dochter Grubhub.

Volt Information Sciences

We komen aan bij de klapper van de week, met een weekresultaat van maar liefst 30,07% in het groen. Het Californische Volt is een consultancybedrijf. Zij leveren gespecialeerd personeel voor projecten in de automotive sector, financiele sector, ruimtevaart, IT, multinationals, et cetera. Een brede waaier aan aanbod dus. Ze zijn bij ons minder bekend, mede omdat het een relatief kleine partij is. De reden waarom we het bedrijf opnemen in ons weekoverzicht is de koerssprong, die weer te wijten is aan de cijfers die gepresenteerd werden. Wat daarbij vooral opvalt is het operationeel inkomen, dit was afgelopen kwartaal 2,3 miljoen USD, tegenover een verlies van 11,5 miljoen USD vorig jaar in dezelfde periode. De winst per aandeel lag hierdoor nu ook op 6 dollarcent per aandeel, tegenover een verlies van 1,56 USD per aandeel in het voorgaande boekjaar. Het lijkt op een feniks die uit de as herrijst, wij houden de komende kwartalen het bedrijf verder in de gaten.

JPMorgan Chase & Co

Van een kleinere partij maken we de overgang naar een enorme speler in de financiele markt, het eveneens Amerikaanse JPMorgan Chase & CO. Het presenteerde haar cijfers op vrijdag. Deze toonde gemengde resultaten; de omzet van 29,3 miljard USD stelden analisten teleur, de verwachting lag hoger. De winst per aandeel lag met 3,33 USD per aandeel echter hoger dan de marktconsensus. Wat waarschijnlijk zorgde voor de daling van 6,15% (6,61% op weekbasis) is de afgegeven outlook. Gezien het veranderende rentebeleid is de verwachting dat banken meer zullen verdienen, daar is immers meer ruimte toe. JPMorgan heeft echter aangegeven dat het verwacht dat de inkomsten in 2022 zullen dalen ten opzichte van 2021. Dit was niet verwacht, getuige ook de daling van het aandeel.

Wells Fargo & Co

Andere koek dan bij sectorgenoot Wells Fargo & Co. Het weekresultaat was +4,61%, op de dag van publicaties steeg het aandeel 3,69%. De winst per aandeel lag ook hier hoger dan verwacht, op 1,38 USD. Dit terwijl er iets meer dan een dollar geraamd was. Het verschil met JPMorgan zit in de afgegeven outlook. Wells Fargo verwacht dat de inkomsten uit leningen in 2022 zullen aantrekken met 8%, daarmee positief bijdragend aan het totale resultaat. Leningen vormen voor Wells Fargo de hoeksteen van haar activiteiten. De eerder genoemde wijzigingen in het rentebeleid zouden daar alleen maar verder aan kunnen bijdragen.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.