Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

Deze week doen we het ietsje anders. Normaliter selecteren we een handvol aandelen die er voor ons uitsprongen. De afgelopen week waren er echter dermate veel cijfers dat we meer meenemen in ons overzicht dan slechts een vijftal fondsen. Soms zoomen we er dieper op in en geven we je achtergrond informatie, soms melden we je alleen wat het resultaat op weekbasis is, aangezien er al op andere platforms veel over geschreven is en je tijd veel te kostbaar is om je nieuws aan te bieden wat je ergens anders al gevonden hebt. Om die reden gaan we ook niet verder in op Meta, ook wel bekend als Facebook. Ja, deze daalde de afgelopen 5 dagen met meer dan 20%, en daalde op de eerste handelsdag na publicatie van de cijfers met meer dan een kwart in waarde. Maar dit heb je op alle andere mogelijke media al om je oren gekregen. We kijken hieronder naar de zaken die je wellicht elders gemist hebt, of waarvan we willen berichten vanuit een andere invalshoek.

Koninklijke KPN NV

Plus 0,37%, dat liet KPN afgelopen week zien. De resultaten waren conform verwachting en weinig schokkend. Ook de outlook en het aandelen inkoopprogramma lag volledig in lijn der verwachting. Een redelijk belegen week, een beetje saai in vergelijking met enkele uitschieters hieronder.

NXP Semiconductors NV

Nederlandse chipfabrikant, gevestigd in Eindhoven, en een kenmerkende fabriek in Nijmegen in de vorm van een computerchip. NXP heeft in 2021 een recordomzet behaald van ruim 11 miljard USD.

In het vierde kwartaal steeg de omzet met 21,2% op jaarbasis naar 3,04 miljard USD, waar NXP vooraf rekende op 3 miljard USD.

De operationele winst steeg van 711 miljoen naar 807 miljoen op kwartaalbasis, tegenover een winst van 463 miljoen USD een jaar eerder.

Uiteindelijk noteert NXP een nettowinst van 602 miljoen USD, ofwel 2,27 USD per aandeel. De verwachtingen vooraf gingen uit van 2,08 USD.

De markt reageerde positief, het aandeel steeg deze week met 4,06%.

Advanced Micro Devices Inc

Het zal niet verrassend zijn dat een Amerikaanse sectorgenoot ook klinkende cijfers noteerde, ook ruim boven verwachting. Het resultaat van de afgelopen week? Een plus van 14,64%.

Snap Inc

Beleggers in Snap Inc, bekend van Snapchat, hebben een zeer bewogen week achter de rug. Over een achtbaan gesproken. Een dergelijke stand van zaken zien we minder snel terug bij aandelen in ons eigen land, maar bij Snap zagen we van de week dit:

Bron: Google

De ene dag een kwart in waarde verliezen, de andere dag er weer de helft terug winnen. Bizar. De reden? Het aandeel werd mee naar beneden gesleurd door de tegenvallende berichten van Meta. Echter, donderdag nabeurs toonde het haar cijfers. Winst! En juist dat was nu niet verwacht. Het was het allereerste winstgevende kwartaal voor Snap, met een nettowinst van 22,6 miljoen USD, tegenover een verlies vorig jaar in hetzelfde kwartaal van 113,1 miljoen USD. De omzet steeg met 42% tot 1,3 miljard USD. Voor het bedrijf was het erg mooi dat dat markt inzag dat het loon na werken was. Het aandeel steeg afgelopen week met 26,95%.

Aisin Corp

Japanse fabrikant van automotive onderdelen, gelieerd aan Toyota, toeleverancier aan grote namen binnen de sector. Denk bijvoorbeeld aan de automatische versnellingsbak in de laatste BMW 1-serie, die komen bij Aisin vandaan. De cijfers waren in orde, het aandeel steeg de afgelopen week 10,58%.

Geospace Technologies Corp

De grootste daler in dit lijstje is Geospace. Maar liefst -32,46% afgelopen week. De fabrikant van onder andere seismische apparatuur ten behoeve van onderzoek naar nieuwe plekken om olie en gas te winnen toonde een opgelopen verlies; vorig jaar 1,1 miljoen USD op een omzet van 28,5 miljoen, nu 6,8 miljoen USD op een omzet van 18 miljoen USD. Ouch.

TeamViewer AG

Duits softwarebedrijf, bekend van haar software om op afstand op iemand anders zijn/haar/hun computer mee te kunnen kijken. Afgelopen 12 maanden erg veel klappen gehad, nu overtroffen de cijfers de verwachtingen. Kort voorbeeld; de winst per aandeel werd geschat op 0,283 euro (gemiddeld), dit bleek 0,594 per aandeel te zijn. Afgelopen week toonde het dan ook een stijging van 22,59%.

Ralph Lauren Corp

Ook hier weer een korte samenvatting van het Amerikaanse kledingbedrijf, vernoemd naar oprichter Ralph Lauren. De cijfers overtroffen de verwachtingen, de outlook werd verhoogd. Het aandeel steeg afgelopen week 9,72%.

Shell Plc

Never sell Shell? Wel, de afgelopen week in ieder geval niet. Er kwam 4,7% bij afgelopen week, geholpen door het sentiment en door de cijfers die het bedrijf presenteerde. In het vierde kwartaal presteerde Shell beter dan verwacht dankzij meevallende prestaties bij de gas divisie. Overall gezien waren de cijfers beter dan verwacht. Wat ook nog eens zorgde voor een extra duwtje in de rug was de dividendverhoging en de aankondiging om meer eigen aandelen in te kopen. Shell zit de laatste maanden in de lift, de trend lijkt bij het onthullen van de bedrijfsresultaten ook nog niet gebroken.

TomTom NV

Helaas sluiten we dit weekoverzicht in mineur af. TomTom daalde de afgelopen week met 18,06%, het heeft in het vierde kwartaal zoals verwacht verlies geleden, maar gaf voor 2022 ook nog eens een tegenvallende outlook af. De reden voor de tegenvallende resultaten ligt in problemen met de aanvoerlijn, die volgens TomTom nog zullen aanhouden tot mid 2023.

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiƫle situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.