Wat bracht ons de afgelopen week?

We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.

Omdat we ook deze week weer zeer veel cijfer publicaties zien, proberen we er weer wat meer voor je mee te nemen in dit overzicht. De ene keer doen we dat wat uitgebreider dan de andere.

Lucid Group Inc

Een van onze voormalige favorieten, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s zoals bijvoorbeeld de Lucid Air. De drie belangrijkste pijlers van kwartaalpublicatie werden gemist. De productie werd naar beneden bijgesteld, de omzet viel tegen, en ook de outlook werd verlaagd. Het aandeel daalde sinds vorige week met 15,46%.

Workhorse Group Inc

De eveneens Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Workhorse stelde teleur in de presentatie van haar cijfers. In het vierde kwartaal werd een verlies gerapporteerd, de geraamde omzet werd gemist, en het cancelde de plannen voor haar vlaggenschip; een elektrisch bussie. Kommer en kwel, dus het zal ook wel in elkaar gestort zijn? Welnee! We zagen de afgelopen week een plus van maar liefst 20,66%. Want er was namelijk ook erg positief nieuws, een grote meerjarige deal werd getekend met een Canadese toeleverancier. Hierdoor worden de veelgeplaagde ‘supply chain issues’ vermoedelijk sterk ingedamd. Dit geeft moed voor de toekomst, een veelgehoorde oorzaak voor stokkende productie wordt hiermee voorkomen.

Plug Power Inc

De cijfers werden gematigd ontvangen; op sommige punten waren ze iets beter dan verwacht, op andere iets minder. Wat wel positief stemde was de outlook, door de situatie in Oekraïne willen we allemaal minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Hiervan komt een groot deel uit Rusland. Plug Power zou hiervan, als waterstof fabrikant, kunnen profiteren. De afgelopen week daalde het aandeel desondanks toch met 3,71%.

Just Eat Takeaway.com NV

Just Eat Takeaway.com presenteerde haar jaarcijfers. Deze lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen, maar de onderlinge prestaties per regio lopen uiteen. Dit concludeerde Degroof Petercam afgelopen woensdag.

Degroof Petercam handhaaft na de jaarcijfers het koopadvies op Just Eat Takeaway.com met een koersdoel van 90 euro.

Barclays daarentegen heeft donderdag het koersdoel voor Just Eat Takeaway verlaagd van 85 naar 58 euro onder handhaving van het eerder afgegeven ‘overwogen’ advies.

Barclays ziet nog steeds veel waarde in de maaltijdbezorger, maar merkt op dat een kleine 30% toe te schrijven is aan het belang in iFood. Volgens de Britten is de maaltijdbezorger dan ook goedkoop, waarbij alleen de EBITDA uit Duitsland en Nederland de waarde zou vertegenwoordigen. ‘Dit impliceert dat beleggers geen waarde toekennen alle andere onderdelen’, verwijzend naar onder andere de Britse, Amerikaanse, Canadese en Spaanse activiteiten.

Just Eat blijft volgens bronnen open staan voor de verkoop van het belang in iFood, Prosus zou daarbij een geïnteresseerde kandidaat zijn.

Mede ingegeven door de onrustige markt en de verlaging van koersdoelen van bovengenoemde partijen (en Jefferies) daalde het aandeel deze week met 15,14%. Het staat daarbij op het laagste punt in 5 jaar tijd. Of het de bodem is, het dieptepunt bereikt is? Lastig. ‘Never catch a falling knife’, de trend naar beneden is nog steeds goed zichtbaar. Vanuit fundamenteel oogpunt valt de zeer lage koers echter niet te rechtvaardigen.

Snowflake Inc

Amerikaans cloud data platform. Zag haar verlies verder teruglopen en heeft in het laatste kwartaal haar omzet verdubbeld. Altijd lekker, toch? Ja, dat wel. Maar Snowflake gaf ook aan dat ze in het reeds lopende boekjaar niet verwachten eenzelfde groei te laten zien. De outlook werd naar beneden bijgesteld. Niet lekker. Het aandeel daalde 22% na bekendmaking van deze berichten. Op weekbasis verloor het aandeel 21,94%.

Thales SA

De Franse fabrikant van onder andere wapens noteerde afgelopen week een plus van 4,41%. Mede geholpen door de tragische situatie in Oekraïne, mede geholpen door de meest recente cijfers die het bedrijf deelde. Daarin werd namelijk duidelijk dat met name de ruimtevaart activiteiten weer winstgevend bleken. Daarnaast kondigde het bedrijf een aandeleninkoop programma aan waarbij 3,5% van de huidige uitstaande aandelen terug gekocht worden, en verhoogde het als kers op de taart ook nog eens het dividend naar 1,96 euro per aandeel.

Overig

Buiten de bedrijfsresultaten wordt het beursnieuws natuurlijk gedomineerd door de situatie in Oekraïne. Onderstaande afbeeldingen vonden we typerend voor waar we momenteel staan rondom deze krankzinnige situatie.

Ondertussen laat ook Musk van zich horen. De technoking en voorvechter van duurzame oplossingen ziet er ook grote noodzaak in om de afhankelijkheid van Rusland en de economische gevolgen zoveel als mogelijk in te perken. Hij stelt daarbij een oplossing voor die tegen zijn eigen winkel in gaat, maar vreest dat het niet anders kan:

- - -

Disclaimer

Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.

Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.

Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.