We nemen je mee in enkele zaken die ons opvielen naar aanleiding van de gepresenteerde cijfers afgelopen week.
Omdat we ook deze week weer zeer veel cijfer publicaties zien, proberen we er weer wat meer voor je mee te nemen in dit overzicht. De ene keer doen we dat wat uitgebreider dan de andere.
Jaguar Health Inc
We trappen af met de klapper van de week. Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Jaguar Health legt zich toe op diarree remmers, denk daarbij niet aan een veredelde norit, het is een veel zwaarder middel en vooral bedoeld voor mensen die in een medisch verschrikkelijke situatie zitten zoals AIDS patiënten, of mensen die in behandeling zijn tegen kanker.
Het presenteerde haar cijfers, maar deelde ook testresultaten van haar Italiaanse dochter Napo Therapeutics. Hun paradepaardje ‘crofelemer’ bevindt zich in een fase 3 testcyclus en geeft goede vooruitzichten.
Het aandeel steeg afgelopen week maar liefst 52,85%.
RWE AG
De Duitse energieproducent RWE overtrof haar eigen winstverwachtingen. De aangepaste EBITDA steeg met 11 procent van 3,29 miljard naar 3,65 miljard euro. De vorig jaar afgegeven outlook ging uit van 3,0 tot 3,4 miljard euro.
Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) ging van 1,82 miljard in 2020 naar 2,19 miljard euro in 2021. De eigen verwachting van RWE ging uit van 1,5 tot 1,9 miljard euro. Voor de aangepaste nettowinst verraste RWE ook, met 1,57 miljard euro ten opzichte van de in de outlook afgegeven 1,05 miljard tot 1,4 miljard euro.
Voor het huidige boekjaar verwacht RWE een aangepast EBITDA tussen de 3,6 miljard en 4,0 miljard euro. Voor de aangepaste nettowinst neemt men een bandbreedte van 1,3 tot 1,7 miljard euro. Het aandeel steeg afgelopen week met 0,03%, tegen gezeten door het sentiment.
Volkswagen AG
Volkswagen maakte maandag haar jaarcijfers bekend. Begin januari was al het aantal geleverde auto’s bekendgemaakt. Onder invloed van het chiptekort was dat aantal gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Beschikbare chips werden vooral aan de duurdere modellen met de hogere marges toegewezen. Dat vertaalde zich in uitstekende jaarcijfers. De omzet over 2021 is uitgekomen op 250 miljard euro, vergeleken met 220 miljard euro een jaar eerder. De netto jaarwinst kwam uit op 15,4 miljard euro, waar die een jaar eerder nog 8,8 miljard euro bedroeg. Dankzij de sterke verkopen van Porsche en Audi kwam de operationele winst in het vierde kwartaal uit op 5,97 miljard euro, waar ‘slechts’ 3,9 miljard euro werd verwacht.
Voor dit jaar wordt er gemikt op een stijging van de omzet met 5-10 procent. Maar, dan moeten er niet al te veel verstoringen in de productie optreden. Zo lag in Duitsland de productie (deels) stil doordat er geen kabels uit Oekraïne konden worden geleverd. Nu weer zijn drie fabrieken in China gesloten omdat de stad Changchun in lockdown is. Beleggers konden de goede gang van zaken wel waarderen en zetten na publicatie het aandeel 6 procent hoger. Op weekbasis daalde het aandeel met 0,05 procent.
BMW AG
BMW gaf woensdag voor zijn automobieldivisie een operationele marge-doelstelling van tussen de 7% en 9% af voor dit jaar, een voorspelling die voorzichtig werd geacht, maar die niet verhinderde dat het aandeel op de cijfer publicaties steeg.
Op zijn jaarlijkse conferentie kondigde de in München gevestigde autofabrikant aan dat het in 2021 een record nettowinst van bijna 12,5 miljard euro zou behalen, meer dan een verdrievoudiging van de 3,9 miljard euro in 2020.
In de automobieldivisie bedroeg de EBIT 9,9 miljard euro, vergeleken met 2,2 miljard euro vorig jaar.
Ondertussen bereikte de operationele marge 10,3%, een stijging van 2,7% in 2020, aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte.
Voor 2022 voorspelt BMW een marge van 7% tot 9%, hoewel het specificeert dat zijn doelstellingen 8% tot 10% zouden zijn geweest, exclusief de impact van de oorlog in Oekraïne.
Hoewel ze deze doelstellingen als conservatief beschouwen, denken RBC-analisten dat de groep dit jaar nog steeds beter kan presteren dan zijn rivalen.
De groep zei ook dat de verkoop van elektrische voertuigen tegen FY 2030 bijna de helft van de totale verkoop zou kunnen vertegenwoordigen.
Het aandeel steeg afgelopen week met 1,69%.
GameStop Corp
GameStop leed afgelopen kwartaal opnieuw verlies. De Amerikaanse keten van gaming winkels boekte een verlies van 147,5 miljoen dollar, ofwel 1,94 dollar. Vorig jaar werd nog een winst geboekt van ruim 80 miljoen dollar, ofwel 1,23 dollar per aandeel. De omzet verbeterde wel, namelijk van 2,12 naar 2,25 miljard dollar. Het aandeel daalde afgelopen week met 2,83%. Bij opening schurkte het zelfs even tegen het dieptepunt van de afgelopen 12 maanden aan, om vervolgens toch weer wat op te krabbelen.
Vonovia SE
De Duitse vastgoedgigant Vonovia zei vrijdag dat het op koers ligt voor “aanzienlijke groei” na een recordjaar en de overname van kleinere rivaal Deutsche Wohnen in 2021.
De groep rapporteerde een stijging van 18,8% in EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) tot ongeveer 2,3 miljard euro ($ 2,55 miljard) voor 2021.
Vonovia verwacht Deutsche Wohnen begin 2023 volledig te integreren en zei na de overname vast te houden aan een synergiedoelstelling van 105 miljoen euro in 2024.
De cijfers werden prima ontvangen, het aandeel steeg afgelopen week met 0,28%.
- - -
Disclaimer
Beursblog.nl geeft geen beleggingsadvies, we proberen je te voorzien van nieuws, nieuwsoverzichten, blogs, columns, en uitleg. Dit om je handvatten en inzichten te geven om zelf de beslissingen te nemen die het beste bij jouw financiële situatie passen.
Gedetailleerde uitleg over hoe je onze berichtgeving dient te interpreteren vind je hier.
Meer informatie over wie we zijn, wat we doen, vind je hier.